יום 1 | תל אביב - נמל התעופה קילימנג'רו (Kilimanjaro) - הגעה לארושה (Arusha): קצב חדש מתחיל
בוקר מוקדם, נמל התעופה בן-גוריון. קו ישיר פרטי בהפעלתנו מחבר בין המזרח התיכון ללב אפריקה. בשעות הצהריים ננחת בשדה התעופה קילימנג'רו - נמל תעופה שקט בלב נוף ירוק, למרגלות הר הקילימנג׳רו. מרוחק מהמולת הערים הגדולות, ומהווה שער גיאוגרפי ותחושתי לעולם אחר.
משם נצא בנסיעה קצרה לעיר ארושה - העיר המרכזית של אזור הספארי הצפוני של טנזניה. עם ההגעה למלון, נתמקם, ננשום ונאפשר לעצמנו להתכוונן: לקצב אחר, לשקט אחר, לאור אחר.
למי שמעוניין - העיר ארושה מציעה מגוון אתרים שמהם אפשר להתחיל להתיידד עם היבשת: אמנות מקומית, מלאכות יד, מיזמים קהילתיים וטעימה ראשונה מצבעי התרבות הטנזנית. אבל אין הכרח. לפעמים, הכי נכון זה פשוט לשבת על המרפסת מול נוף ירוק, להחזיק כוס קפה אפריקאי ולחכות שהלב יגיע.
ארוחת ערב ולינה (לילה 1) ב-Arusha Serena Hotel, Resort & Spa או דומה ברמתו
יום 2 | שמורת ארושה (Arusha National Park)- ספארי הליכה - Manyara Ranch (חדש במסלול!)- שמורה פרטית סודית
נפתח את היום בשמורת ארושה, השוכנת למרגלות הר מרו ומתאפיינת ביער גשם הררי, אגמים רדודים ונוף געשי. כאן נצא לספארי הליכה מודרך בליווי ריינג’ר חמוש, באזור היחיד בצפון טנזניה בו מותר לקיים ספארי רגלי בתוך פארק לאומי רשמי. ננוע ברגל בשטח פתוח, במסלול המשלב תצפיות שקטות על פרסתנים, קופים ועופות מים - תוך היכרות עם עקבות, סימני מעבר ודפוסים סביבתיים. במהלך ההליכה נגיע אל מפל טולולוסיה – מפל נסתר בלב היער, שקט ופראי, שמוסיף לרגע תחושת גילוי וטבע טהור.
אחרי ארוחת הצהריים נמשיך אל Manyara Ranch Conservancy - שמורה פרטית עם גישה מוגבלת, שנבחרה בקפידה כאלטרנטיבה איכותית לשמורת אגם מאנירה, אשר בשנים האחרונות סובלת מירידה משמעותית באיכות התצפיות.
השמורה ממוקמת באזור מעבר טבעי בין טרנגירי למאנירה, ומהווה מסדרון נדידה פתוח ולא מגודר שבו נעים פילים, אנטילופות וטורפים באופן חופשי. נצא לספארי אינטימי בג׳יפ פתוח, ולעיתים גם בהליכה רגלית, בליווי מדריכים מקומיים מנוסים ונהנה מתצפיות מדויקות, שקט בשטח, וחוויה שלא מושפעת מעומסי תיירים.
בתום הסיור נמשיך אל הלודג׳ בו נלון הלילה.
ארוחת ערב ולינה ב-Manyara Serena Lodge או דומה ברמתו
יום 3 | שמורת טרנגירי (Tarangire Natioanl Park)- עצי באובב ועדרי פילים - ביקור בכפר מסאי מסורתי
הבוקר ניסע אל אחת השמורות הייחודיות ביותר בצפון טנזניה - שמורת טרנגירי. זוהי מערכת אקולוגית המתאפיינת במגוון אדיר של בתי גידול: ערבות פתוחות, חורשות שיטה ועצי באובב בני מאות שנים - חלק מעצי הבאובב נושאים סימני פציעה וחריטה, עדות לשנים של מגע עם פילים, טורפים וחיות בר אחרות.
נהר הטרנגירי עובר במרכז השמורה ומהווה ציר חיים עבור מאות מינים: מעל ל-500 מיני עופות תועדו כאן, לצד אוכלוסיית פילים מהמרוכזות והיציבות במזרח אפריקה. בסיור נבצע תצפיות עומק בניסיון לפענח דפוסים חברתיים וטריטוריאליים - במיוחד בקרב משפחות הפילים והטורפים הגדולים.
בתום הספארי נחל את דרכנו חזרה ללודג׳ ונעצור לביקור במניאטה מסאית אותנטית. זהו כפר הבנוי בצורת עיגול, מוקף בבקתות בוץ וקש בו נוכל לשוחח עם תושבים מקומיים ונלמד כיצד שבט המסאי שומר על אורח חיים רועי-נוודי מסורתי, תוך התאמה חלקית לעולם המשתנה סביבו. המפגש ייערך תוך שמירה על מרחב, כבוד ופרשנות אותנטית של התרבות.
בתום הביקור נמשיך בנסיעה לעבר איזור אגם מאנירה שם נלון.
ארוחת ערב ולינה ב-Manyara Serena Lodge או דומה ברמתו
ום 4 | מהסבך ובקתות הבוץ ועד בתי הלבנים האדומות: מסע אנתרופולוגי לשבטים החיים מחוץ לזמן
בין גדותיו היבשות של אגם אייסי למדרונות הרמים של צפון טנזניה שוכנים שני עולמות כמעט נשכחים – שבט ההדזבה ושבט הדטוגה. בביקור זה, נצא למסע בזמן, אל תרבויות החיות בקצב אחר - מחוץ לרשת החשמל, מחוץ להגדרות של הקיום המערבי.
נתחיל את הבוקר עם שבט הדזבה - קבוצת ציידים-לקטים שעד היום מתקיימת ממזון שמספקת להם הסביבה - פירות, שורשים, ודבש - לצד ציד יומיומי של ציפורים, אנטילופות קטנות, בבונים וזוחלים. נצטרף אל הגברים בשעות הבוקר לסיור שקט ודרוך בין השיחים והעצים, נלמד על טכניקות מעקב, חידוד חושים וקשרים בין-דוריים. ההדזבה מדברים בשפת קליקים עתיקה ומקיימים חברה שוויונית ובלתי-היררכית כמעט לחלוטין.
נמשיך לביקור בכפר של בני שבט הדטוגה - קבוצה רועית-נוודית עם התמחות בנפחות מסורתית וסגנון חיים שורשי. נצפה בגברים מפעילים כבשן פתוח ליציקת ראשי חיצים ונשים המקשטות את פניהן בצלקות סימטריות – מסורת קישוט ייחודית הנישאת בגאווה מדור לדור. כאן נבין איך זהות אתנית מתעצבת דרך חפצים, טקסים, ושפה חזותית.
שני הביקורים יתקיימו תוך תיאום מוקפד, באווירה של כבוד הדדי ולמידה.
ארוחת ערב ולינה ב-The Retreat at Ngorongoro או דומה ברמתו.
יום 5 | קלדרת נגורונגורו (Ngorongoro Crater)- ירידה אל ליבה של מערכת אקולוגית סגורה
היום נצא אל אחת מנקודות השיא של המסע - קלדרת נגורונגורו. מדובר במכתש געשי עצום, תוצאה של קריסת הר געש קדום, שיצר מעין ״קערת ענק״ בקוטר של כ-20 קילומטרים. הדפנות התלולות שסוגרות על הקלדרה משמרות בתוכה עולם ביולוגי סגור, עשיר, ובלתי רגיל - מעין “מעבדה חיה” של טבע אפריקאי בתנאים מושלמים.
נרד בנסיעה קצרה אך תלולה אל קרקעית המכתש - ירידה אל תוך טבע בלתי מתווך. נעביר את היום בשטח בתצפית על אוכלוסיות בעלי החיים המקומיות: פילים בוגרים, תאו אפריקאי, אריות נחים בעשב, צבועים מחכים להזדמנות, ואולי עם קצת מזל נראה את הקרנף השחור, הנדיר כל כך.
היופי בנגורונגורו הוא לא רק בכמות אלא גם בקרבה. בעלי החיים רגילים לנוכחות רכבים ממש כאילו הם חלק מהמערכת האקולוגית. הדבר מאפשר תצפיות ארוכות, עמידה שקטה, וצפייה במערכות יחסים, חיזור, תוקפנות, והורות, כל זאת ממרחק של מטרים ספורים.
את ארוחת הצהרים נסעד באחת מנקודות השטח הקסומות, לצד אגם בלב הקלדרה בו שוהים היפופוטמים ומעלינו חולפים שקנאים ועופות דורסים.
לאחר יום מלא בנגורונגורו נשוב אל הלודג׳ בשולי שטח השימור.
ארוחת ערב ולינה ב-The Retreat at Ngorongoroאו דומה ברמתו.
יום 6 | מישורי נדוטו (Ndutu)- ערש החיים: מרחבי הדרום בעונת ההמלטות של הזברות
דרום הסרנגטי, ובעיקר אזור מישורי נדוטו, הוא המקום שבו מתחולל מדי שנה אחד הפלאים הגדולים של אפריקה: עונת ההמלטות של עדרי הזברות. מאות אלפי נקבות ממליטות בו זמנית, בסנכרון מדהים, שמבוסס על תזמון מדויק של גשם, עשב טרי וטורפים רעבים.
השטח שטוח, פתוח ורחב ידיים – אידיאלי ללידה וגם… לציד. האריות מתמקמים בשולי העדרים, הצ’יטות חורשות את השטח בחיפוש אחר סייחים רכים, והצבועים משוטטים בחיפוש אחר שאריות. זהו זמן שבו הכול קורה במהירות, וחיי כל פרט תלויים בשניות.
ננוע בין מרחבי המרעה, נאתר עדרים, נתעכב ליד אמהות עם סייחים בני יומם, ונעקוב אחרי דפוסי התנהגות שמספרים את הסיפור של הישרדות. זהו יום של לידה ומוות, של תקווה וסכנה – יום שבו הסוואנה נושמת חיים חדשים.
ארוחת ערב ולינה ב-Lake Ndutu Luxury Camp או דומה ברמתו | מישורי נדוטו/דרום הסרנגטי
יום 7 | מעבר בין עולמות - ממישורי ההמלטות של נדוטו ללב הסוואנה של הסרנגטי
לאחר ימים אינטנסיביים של תצפיות בדרום שמורת הסרנגטי (מישורי נדוטו) הפתוחים, אנחנו יוצאים צפונה – אל עבר לב השמורה. המעבר הזה הוא לא רק שינוי גיאוגרפי, הוא מעבר בין עונות, בין מקצבים, ובין מרחבים ביולוגיים שונים בתכלית.
בעוד שבדרום נעים העדרים בהמוניהם ונולדים מאות אלפי סייחים בעונה קצרה אחת, הרי שבמרכז הסרנגטי, סביב אזור סרונרה, שוררת יציבות יחסית: מקורות מים קבועים, טורפים קבועים, ונוף מגוון שמאפשר קיום שוטף של חיים פראיים גם מחוץ לעונות השיא.
המעבר דרך מישורי המעבר והאזור החצי פתוח שמחבר בין נדוטו לסרונרה יאפשר לנו גם להמשיך ולהביט בעדרים בתנועה, וגם להיחשף בהדרגה להופעתם של טורפים נוספים, צמחייה מגוונת יותר, ותצפיות שמתחילות לספר את הסיפור של אזור הליבה של הסוואנה.
ארוחת ערב ולינה ב- Serengeti Serena Lodge או דומה ברמתו | שמורת הסרנגטי
יום 8| שמורת סרנגטי: בין כח, מהירות ואלגנטיות- עולם החתולים הגדולים
(מרכז שמורת סרנגטי)
היום נעמיק בעולם של שלושת הטורפים המובילים של שמורת הסרנגטי – האריה, הנמר והצ’יטה – כל אחד מהם בעל אסטרטגיה שונה, גבולות שונים, וסגנון חיים מובחן.
האריות פועלים כקבוצה - זוהי החיה היחידה ממשפחת החתוליים שמתנהלת כקהילה. הם מגִנים על טריטוריה ברורה בגודל של עשרות קמ״ר, עם היררכיה פנימית יציבה ולעיתים אכזרית. ננסה לזהות פרטים בוגרים וצעירים ולהבין את דינמיקת הגורים, ציד קבוצתי וחילופי שליטה בין זכרים.
הנמרים, לעומתם, שומרים על טריטוריות מבודדות ומסתמכים על התגנבות, הסוואה, ועצמאות מוחלטת. קשה למצוא אותם – אך אם רואים נמר על עץ או בצל סלע, זהו רגע של יוקרה.
הצ’יטות, קלות הגוף וזריזות, נעות לרוב באזורים פתוחים, מחפשות טרף קטן עד בינוני, ובעיקר נמנעות ממפגש עם טורפים גדולים מהן. הן לעיתים קרובות פעילות במיוחד בשעות הבוקר והצהריים.
ביום זה ננוע עם עיניים פקוחות וממוקדי מטרה - נשתמש בכלי התצפית שלנו, בהובלת הצוות המקומי והישראלי, כדי לנסות ולפגוש את מלכי הסוואנה - כל אחד בשטחו.
ארוחת ערב ולינה ב-Serengeti Serena Safari Lodge או דומה ברמתו | מרכז שמורת הסרנגטי
יום 9 | פרק הסיום: הסרנגטי מלמעלה - טיסת לילה לתל-אביב
היום האחרון שינוצל עד שעות אחר הצהרים המאוחרות בסרנגטי.
עוד נשימה אחת של אוויר סוואנה, עוד מבט שקט על מרחב אינסופי. נצא לסיור פרידה - לא ממה שראינו, אלא ממה שצברנו. המראות, הקולות, הריחות - הכול עדיין כאן, חי, זורם, טבוע בנו.
זהו גם היום האחרון שבו נוכל ליישם את כל מה שלמדנו - על השטח, על הדפוסים, על העדרים. נצא לסיור ממוקד, מצוידים בידע שצברנו לאורך הימים: איפה לחפש, מתי להמתין, ומה מסגירה תנועה בשטח.
זוהי ההזדמנות האחרונה במסע הזה לראות עוד עדר גנו בתנועה, עוד מבט של חתול גדול בצל, ולהגשים את כל אותם חלומות קטנים שעדיין מחכים.
בשעות אחר הצהרים המאוחרות נעלה על טיסה פנימית קצרה מעל נופי הסרנגטי - קווי הנהרות, שיירות גנו נעות, כתמי ירוק ושחור, עצי שיטה פזורים על פני מרחב שנראה אינסופי. הטיסה הזו היא יותר מאמצעי תחבורה - זו פרידה ממעוף הציפור. רגע אחרון שבו אפריקה כולה פרושה לפנינו, שלמה, גולמית, נפלאה.
ננחת בשדה התעופה קילימנג’רו ונטוס חזרה לישראל. עם מזוודה מלאה… ועם לב שמכיל הרבה יותר.
מתלבטים בין טיול ספארי מודרך בעברית לבין טיול פרטי בספארי בטנזניה? במאמר הבא תוכלו לקרוא על היתרונות של כל אחד מהטיולים ולמצוא את המתאים ביותר עבורכם.
רוצים לשמוע עוד על ספארי בטנזניה? צפו בהרצאות שלנו על טנזניה - ספארי, בעלי חיים ושבטים
שלמה כרמל מספר על האריות - טורפי העל בסוואנה
חגית גפן מתארת את החיים עם שבט ציידים-לקטות בטנזניה (הדזבה)
שלמה כרמל מראה את טנזניה שלא הכרתם