אני מאשר לקבל חומרים פרסומיים מ"עולם אחר" לכתובת המייל שלי

אהבת פילים. לידות מרגשות בשבי ובטבע בשנת 2009

מאת: נדב לוי
10.2009


לא מכבר, בראשית אוקטובר 2009, הגיע אלינו במייל מכמה מהמקושרים שלי סרטון מרשים, שבו מתועדת לידת פילון/נה על-ידי פילה באי באלי באינדונזיה. האירוע מתרחש בפארק הספארי של הפילים בטארו (Taro) שבאלי. נייג'ל מייסון (Mason)מתאר את האירוע יוצא הדופן בדברי ההסבר שלו למתרחש תוך כדי הקרנת הסרטון שאורכו כ-6 דקות. היפה ביותר בסרטון המיוחד הוא מודעותה של הפילה למצב ויכולתה להתמודד עמו ללא סיוע מקרובות משפחתה, הגם שבטבע ייתכן והיו מתכנסים סביבה בהערצה.

קרוב לודאי כי מדובר הפעם בפילה אסייאנית, וזהו התיעוד הטוב ביותר עד כה שהייתי עד לו בחיי אודות לידת פילון, הגם שבשביה, ומודעותה של הפילה למצבו לאחר הלידה. למעשה, הפילון נולד כשאמו יודעת בדיוק מה לעשות ואינה חסרת-אונים כמרביתן המוחלטת של הנשים היולדות את עולליהן. בתצפיות דומות בשנים קודמות תיעדנו באמצע שנות ה-80 של המאה ה-20 המלטת יעלה בין חגווי הסלע באזור קניון עבדת, לא הרחק מהאתר המסורתי של גני היעלונים שהתגלו לראשונה ב-1987, ובאחד מסיורי הספארי שלנו באפריקה בראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 היינו עדים לחלק ניכר מתהליכי ההמלטה של תאואה אפריקאית (בופלו). באותה עת, בניגוד להמלטת היעלה שבה צפינו במשך כשעתיים תמימות ביום גשם רציני באחד לאפריל 1986, נאלצנו במקרה של לידת התאואה להפסיק את הצפייה בלידת עוללה בגלל שעת הסיום הרשמי של הספארי שביצענו באותו יום בשמורת המאסאי-מארה בקניה. באותם ימים לא תיעדנו את ההמלטות בצילומים, אך מי שמעוניין לקרוא בקיצור נמרץ אודות אותה המלטת יעלה, יכול למצוא את תיאור האירוע דאז, בכרך 7 של האנציקלופדיה של החי והצומח בארץ-ישראל, שיצא לאור ב-1987.


אשוב עתה לאירוע המסעיר של המלטת הפילה. בראשית, או בכמחצית הראשונה של הסרטון הנוכחי אודות המלטת הפילה, אנו רואים את שטף נוזלי העובר מעורבבים בדם היורדים כברז ענק שמימיו הרבים נוזלים על העובר שיוצא מרחם אמו בשטך ובעוצמה, והם יורדים עליו, כשהוא רטוב כולו. הפילה אינה מלקקת אותו בכל מהלך הסרטון ונדמה כי התנהגותה האימהית הקשוחה חשובה לפילים בגין קשיי ההישרדות שלהם בטבע בעת שהם באים לאוויר העולם. ללא התנהגות אימהית רצינית, לא היו עוללי הפילים, ככל הנראה, מחזיקים מעמד. העולל נופל במקרה זה על משטח בטון במקום הקרקע, במקרה זה בכלוב שכלונסאות ברזל בו משני הצדדים שעמם נעזרת הפילה להגדיר את אתר ההמלטה. אגב, רואים על הפילה כי היא מתאמצת ביותר, אך בניגוד לרוב מוחלט של הנשים בשעת הלידה, שחלק אף נזקק לאפידורל לשיכוך כאבי הגב בעת הלידה, הפילה רק פוערת את פיה במאמץ, אך הלידה כולה נעשית בשקט מוחלט.

מאחר והפילון, כך נדמה היה, נולד כשהוא מת ולא הראה סימני נשימה, החלה האם לרחרחו מכל עבר, ועד מהרה, בחלקו השני של הסרטון, היא דוחפת אותו ברגליה, לעתים מסתובבת אליו באחוריה, ובועטת בו שוב ושוב, כשהיא מנסה לעוררו ללא הרף. ניכר עליה שהיא מודאגת, בלשון המעטה, ולבסוף הוא מתחיל לנשום נשימות קצובות וכבדות כאחד, באטיות, מבלי שהוא בשלב זה מוציא הגה כלשהו מפיו. בשלב זה הפילה נכנסת לאמוק (מסויים כפי שמשתקף בהתנהגותה המודאגת), והיא מצליחה להקימו על רגליו, ואז גם נשמעת קריאת החצוצרה המפורסמת הראשונה של הפילה ונדמה כי גם העולל משמיע את קולו לראשונה. עד מהרה הוא מתחיל לצעוד על רצפת הבטון הרטובה, וצעדיו כבדים ומעידים על חוסר-ניסיון מוחלט, אך הלידה והאירועים הקשים לצפייה שזה עתה הסתיימה, נמצאת מאחורינו. למעשה כדי להצילו או שכך הדבר מתרחש בדרך-כלל, השלב הקריטי בעוררותו לחיים הוא כשהפילה מלפפת את חדקה בחידקו הזעיר כ"חיזור" צווארי ג'ירפים שזכינו לקבל בגלויות בהיותינו קטנים, ורק לאחר שהיא והוא משתלבים יחד בחדקיהם, הוא מתעורר לחיים. לצפייה בסרטון המדהים, ראו: 

‏http://www.youtube.com/watch?v=97CRwd_U2FU


לאחרונה הובאו כמה עדויות למתרחש בלידות פילים בשבי מעוד גני חיות בעולם. במקרה אחד, עבר שבוע מורט עצבים על צוות גן החיות התנכ"י בירושלים. צוות מומחים בינלאומי הוזעק לישראל, כדי לנסות וליילד את אביגיל, הפילה האסייתית בת ה-32, שעוברה נתקע בתוך רחמה. המטפלים המודאגים ישנו לצדה של אביגיל במשך שישה לילות רצופים, בתקווה שיוכלו לחלץ את הפילון הנדיר. אבל המאמצים עלו בתוהו ומותו נקבע ב-28 ליולי 2009.
למידע נוסף: 
‏http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1103920.html

 

ההתחלה היתה ורודה: כשנתיים קודם-לכן, טדי, הפיל הצעיר והנמוך יחסית, בן 11 בסך הכל, הגיע לפרקו, מבלי שאנשי הגן יחשדו בכך. באחד הלילות, הצליח הפיל חובב הסקס לטפס על אביגיל, המבוגרת ממנו ב-20 שנה, ולהכניס אותה להריון. כעבור כשנתיים, העובר הצעיר היה מוכן להמלטה. "אביגיל היתה בשבוע ה-90 להריונה", סיפרה וטרינרית גן החיות, הד"ר נילי אבני מגן באותם הימים. לאחר מעקב ממושך, כשסימני ההמלטה החלו, "בילינו עם אביגיל כל הלילה", סיפרה מגן אבני. "אבל בשלוש לפנות בוקר אביגיל התעייפה, לחצה פחות ולא הצליחה להוציא את הפילון". 

ד"ר תומס הילדרברנט, מ"המרכז הבינלאומי לגני חיות ומחקר חיי הבר" והד"ר וילהלם שפטנר מ"גן החיות רוטרדם" בהולנד, שני מומחי פוריות לפילים בעלי שם עולמי, הוזעקו לגן. "לדברי המומחים כבר היו מקרים שבהם פילה הפסיקה את מאמצי הלידה ליום, ושבה וחידשה אותם למחרת", סיפרה הווטרינרית. ואכן, חלה התקדמות, ולראשונה הצליחו הרופאים לזהות באולטראסאונד את חדק הפילון ולמשש את רגליו וראשו מבעד לגופה של האם.

שני המומחים מאירופה קבעו שאין מנוס מניתוח. אלא שהניתוח כשל. בספרות המקצועית מתועדת פילה אחת שהוסיפה לחיות לאחר שבגופה נותר עוברה המת. 13 חודשים לאחר שכשלה בניסיון להמליט, כשהבחינה בנקבה אחרת ממליטה, הצליחה לפלוט אותו. "אביגיל חזקה. אנחנו מאמינים שהיא תעבור בשלום את כל התהליך", אמרה אבני מגן. 

במקרה אחד שקדם ללידת הפילון בירושלים, תועדה לידת פילונית אחרת בגן החיות אנטוורפן בבלגיה. אמו פיו-פיו ,(Phyo Phyo) לאחר לידה מתמשכת שארה אף היא למעלה מ-24 שעות, במקרה זה כ-38 שעות. את הפילונית קיבלה במקרה זה בשמחה גם דודתה יו-יו-יאן(Yu Yu Yan) ואחותה של האם, מאיי-טאגו (May Tago). לפי אותו גן החיות, זוהי הפעם הראשונה שתועדה אצלם המלטת פילים, והמעניין בהמלטה זו היא קבלת הפנים הנרגשת של שאר הפילות שמתגוררות יחד באותו גן החיות הבלגי.

למידע נוסף: http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8054575.stm


ולבסוף, אשוב לטבע או לטבע למחצה, במקרה זה באסיה.

בשלהי יולי 2009, תועד המקרה הבא בטבע. ידוע לכולנו כי בורניאו היא אחד האזורים המרתקים והאהובים על חוקרי חיות-בר וטבע פראי אמתי. "מקום המִקְלָט של חיות הבר קינאבאגאנטאן", ה-Kinabatangan Wildlife Sanctuary, למשל, מאפשר לחובבי טבע וצילום לתעד מקרים יוצאים מן הכלל, שנדמה כי מעולם לא תועדו עד-כה כיאות. והנה, כחלק מחקר המגוון הביולוגי בבורניאו באזור הנ"ל שלח בז'ורן אולייסן(Olesen) תמונה של פילה אסייאנית גמדית שתומכת בעוללה בן החודש בעת שהלה נכנס בפעם הראשונה בחייו למקווה מים שמחייב לשחות אם אינך רוצה לטבוע. התמונה צולמה בסיורו האחרון באזור בשעת אחר הצהריים בנהר קינאבאגאנטאן לאחר שהמדריך הפנה את תשומת לבו והורה לו לשבת בסירה ולהתבונן מה קורה סביבם ביתר קפדנות. והנה, באחד העיקולים של הנהר נצפה עדר של כ-30 פילים אסייאנים, ובמהלך התצפית המיוחדת התגלתה הפילה האם המסורה בשעה שסייעה לעוללה בן החודש לחצות את הנהר.

כולנו שמענו כי אהבת הפילים היא אינסופית. העזרה ההדדית מאפיינת עדר פילים שבו קרובי משפחה רבים, וכי הפילים הצעירים או הפילות יכולים ויכולות לסייע לפילים צעירים לחצות מכשולי מים מאחר וקיימת תמיד סכנה כי מי שלא יידע להשתמש ביניהם בחדק כיאות ולא ירימו מעל המים, עלול לטבוע אם החדק יתמלא במים. לאור זאת תועדו כבר פילים שמסייעים לחבריהם הצעירים וחסרי הניסיון לחצות מכשולי מים בעודם תומכים בחדק הפיל חסר הניסיון כדי שהלה לא יקשה עליהם במים ויסכן את חייהם. כאמור לעיל, עד כה לא חזיתי במקרה כזה בפועל והיתה זו זכות גדולה לכל הפחות לבחון מקרוב את הצילום המרגש. לדברי הצלם, היה אפשר אפילו במקרה המתואר הזה בבורניאו לשמוע את בכיו של הפילותינוק, כאילו קונן על גורלו המר, למשל, מדוע את עושה לי את זה? כך כתב הצלם במלל המלווה את התמונה שנבחרה לאחת מתמונות החודש של המגזין בגיליון הקיץ שלו.

דיווחים על המלטת פילים אינם שכיחים בטבע, אך מפעם לפעם הם דווחו בספרות המדעית הענפה שיש על פילים, בעיקר על הפילים האפריקאים. מספרים, פרקים בספרים ועד אינספור מאמרים מדעיים בטובי כתבי העת המדעיים. כידוע לכל, הריון הפילה הארוך ביותר בתנאי שבי, כ-22-20 חודשים, והיא (או קרובת משפחה) תיניק אותו במשך כשנתיים, ולכן, אינטרוולים ההמלטות של פילות הן מדי כ-4 שנים. בהתאם לכך, ולתוחלת החיים המשוערת של פילים, כ-80-60 שנה, משערים כי לפילה המגיעה לבגרות מינית בגיל 12-10 שנים, לא יהיו במהלך חייה אלא מקסימום 12 פילונים. כמו כן, ידוע כי בפארק הלאומי טרנגירי בטנזניה, כ-4% מהפילות באוכלוסייה שם ממליטות תאומים. על כל אלה ועוד כתבתי בהזדמנויות קודמות. 

שלח אלינו טופס צור קשר ונחזור אליך בהקדם. או התקשר לטלפון: 1-700-708-999

*שדות חובה