יום 1 | תל אביב - אדיס אבבה (Addis Ababa) -ארבה מינץ׳ (Arba Minch)

נצא בטיסת לילה של אתיופיאן איירלנייס לאדיס אבבה (Adis Ababa). נמשיך בטיסה לדרום אתיופיה לארבה מינץ (Arba Minch), שפירוש שמה "ארבעים המעיינות". זוהי העיר המרכזית של אזור הבקע האפריקאי הדרומי, השוכנת לשפת אגם צ'אמו (Lake Chamo). לאחר ההגעה נפגוש את נהגי הג'יפים וניסע דרך העיר אל המלון בו נלון.

לינה בארבה מינץ' ב-Arba Minch Haile Resort Hotel או דומה ברמתו

 

יום 2 | ארבה מינץ' (Arba Minch) - אגם צ'אמו (Lake Chamo)

בשעות הבוקר נצא לשייט על אגם צ'אמו ונצפה בתניני יאור, היפופוטמים ובעופות מים רבים החיים באגם. אחרי ארוחת צהרים נעלה לרמה הררית לביקור בכפר של בני שבט הדורזה (Dorze) המתמחים באריגת כותנה וחיים במגורים מיוחדים, ממבני הארכיטקטורה המסורתית המיוחדים של אפריקה.

לינה בארבה מינץ' ב-Arba Minch Haile Resort Hotel או דומה ברמתו


ימים 3-4 | טורמי (Turmi) ושבטי הדרום

ניסע דרומה ונבקר בכפרם של בני שבט הקונסו (Konso). בני השבט, המתקיימים מחקלאות, ומשמרים מסורות בנייה ומסורות שבטיות יחודיות. נעבור דרך האזור החקלאי של בני שבט הטסמאי (Tsemai) ונבקר בכפר של בני שבט ה-ארבורה (Arbore). אחר הצהרים המאוחרים נגיע אל הלודג'. למחרת נצא לכיוון מורולה (Murulle) לביקור של בני שבט הקארו (Karo), המוכרים בשל ציורי הגוף שלהם העשויים תערובות מקומיות מיוחדות. נבקר בשוק המקומי בדימקה ואחר הצהרים נבקר בכפר של בני השבט ההאמר (Hammer) אשר מעטרים את גופם בצבעים ונוצות ומורחים את שערם באוכרה אדומה.

שבט האמר (Hamer), הקרוב במנהגיו לשבט באנה, יושב גם הוא בדרום-מערב אתיופיה. במחוז האמר, חלק פורה של עמק נהר אומו. עיקר פרנסתם היא רעיית בקר. שבט זה ידוע בטקס "קפיצת השור" (Bull jumping), אותו מבצעים נערים כדי לציין את הפיכתם לגברים. במהלך הטקס מוצמדים 10-30 שוורים מסורסים כתף-אל-כתף, ועל הנער העירום לקפוץ על גבם ארבע פעמים ברציפות, מבלי ליפול. במידה והצליח, הוא יצטרף אל הגברים האחרים שצלחו את הקפיצות. אך זהו למעשה סיומו של הטקס. בתחילתו, הגברים מצליפים עם ענפים דקים על גבן של הנשים הלא נשואות מהשבט. הנשים מאמינות כי ככל שהכאב חזק יותר, כך הן נאמנות יותר לנער שעומד להפוך לגבר, וכך הוא גם יבוא לעזרתן בעיתות מצוקה. לאחר מכן, הנשים שרות ורוקדות, כאשר לגופן חצאיות ארוכות שבשוליהן פעמוני מתכת המדנדנים בזמן הריקוד.

לקראת ערב נגיע אל הלודג' בו אנו לנים.

לינה וארוחת ערב ב-Buska Lodge או דומה ברמתו

ימים 5-6 | ג'ינקה (Jinka) ובנות שבט מורסי

נשלים את סיורינו בטורמי וניסע לאומורטה (Omorate), לא הרחק מגבול קניה, שם נבקר אצל בני שבט דאסאנאש ((Dasanech, החיים על גדות נהר אומו (Omo River). בני השבט הזה הם נוודים החיים בבקתות מיוחדות, ורובם מתפרנסים מגידול פרות. .

שבט דאסניץ' חי באתיופיה, קניה וסודן ועיקר פרנסתו מרעיית בקר, אך בשנים האחרונות הם החלו להתמחות ברעיה חקלאית. לאחר שאיבדו את רוב אדמותיהם במהלך 50 השנים האחרונות, בעיקר מאדמותיהם בקניה, ליד אגם טורקאנה (Turkana), הם נאלצו להקטין משמעותית את מספר ראשי הבקר, הצאן והעיזים שברשותם.

למחרת נבקר אצל בני שבט המורסי (Mursi). בנות השבט נודעו בדיסקיות החימר אשר הן מכניסות לשפה התחתונה או לאוזן החל מגיל מוקדם. נמשיך אחר הצהרים לביקור בכפר של בני שבט ארי (Ari) החקלאים.

נשות שבט מורסי ידועות בדיסקיות החרס המושחלות בשפתן התחתונה. עם תום הביקור נמשיך בנסיעה לעבר טורמי, בירת מחוז שבטי ההאמר המתאפיין בנשים וגברים יפי תואר, המושכים את גופם ושיערם בחומר אדמדם. הנשים לובשות חצאיות עור קטנות מקושטות בצדפים וחרוזים, ללא חלק עליון. הגברים עושים תסרוקות מיוחדות ומורכבות מבוץ צבעוני ונושאים כרית צבע בעזרתה הם מושחים את גופם.

לינה וארוחת ערב ב-Jinka Eco Omo Lodge או דומה ברמתו

יום 7 |ג'ינקה (Jinka) - אדיס אבבה - באהר דאר (Bahir Dar)

נצא בטיסת לילה של אתיופיאן איירלנייס לאדיס אבבה (Adis Ababa). נמשיך בטיסה לדרום אתיופיה לארבה מינץ (Arba Minch), שפירוש שמה "ארבעים המעיינות". זוהי העיר המרכזית של אזור הבקע האפריקאי הדרומי, השוכנת לשפת אגם צ'אמו (Lake Chamo). לאחר ההגעה נפגוש את נהגי הג'יפים וניסע דרך העיר אל המלון בו נלון.

לינה בבאהר דאר ב-Bahir Dar Kuriftu Resort & spa או דומה ברמתו

 

יום 8 | באהר דאר (Bahir Dar) - מפלי הנילוס הכחול - אגם טאנה

בשעות הבוקר נצא לסיור במפלי הנילוס הכחול הקרויים באמהרית Tis Isat, "המים המעשנים". נמשיך בשייט על אגם טאנה עליו פזורים מספר איים. האגם מוקף בכנסיות ומנזרים אשר רובם הוקמו לפני המאה ה-16 וחלקם עתיקים יותר מהמאה ה-11. אחר הצהרים נשוט ונבקר בכנסיית קידאנה מיהרט או כנסיית וואסה מריאם הנמצאת על אחד מחצאי האי לחופיו של האגם.

לינה בבאהר דאר ב-Bahir Dar Kuriftu Resort & spa או דומה ברמתו


יום 9 | באהר דאר (Bahir Dar) - גונדר (Gundar)

ניסע צפונה אל גונדר, בירתה הקדומה של אתיופיה. במאה ה-16 נבחרה גונדר על ידי הקיסר האתיופי פאסילאדס ויורשיו, כמקום מגוריהם. מאז במשך כ-250 שנה, בנו בה הקיסרים ארמונות, מצודות, כנסיות ומנזרים שנותרו כמעט בשלמותם. נבקר בכנסיית דברה בירהאן סלאסי הידועה בציורי הקיר היפים שלה, ציורי מופת של האומנות הדתית האתיופית. נבקר במבצרים, בארמונות ובמרחצאות של מייסד העיר - הקיסר פאסילאדס.

נמשיך ונבקר בכפר וולאקה, שעד מבצע משה היה כפר יהודי. תושביו נקראו פלאשים בפי שכניהם הנוצרים, והם היו משרידיה של הקהילה היהודית הגדולה של צפון מערב אתיופיה. הכינוי פלאשה - אדם חסר זכויות על הקרקע, ניתן ליהודים לאחר הגזירות מהמאה ה-15.

לינה ב-Gondar Hills Resort או דומה ברמתו


יום 10 | שמורת הרי סימיאן (Simian Mt. National Park) - גונדר

ניסע אל פארק הרי סימיאן (Simien Mountains N.P.).

פארק הרי סימיאן הוכרז כאתר מורשת עולמי על ידי אונסק"ו ב- 1978. בלייה רבת שנים יצרה את אחד מהנופים היחודיים בעולם – פסגות הרים משוננות, ערוצים עמוקים ומצוקים תלולים הצונחים לעומק של 1500 מטר.

ניכנס לתוך שמורת הרי סימיאן ונהנה מהנופים המרהיבים הפארק הוא מקום משכנם של כמה מהחיות הנדירות בעולם - קופי גלאדה, שועל סימיאן, ויעלים. נערוך תצפיות רגליות ועם רכב ונהנה מנקודות הנוף המדהימות של הפארק. נראה את קופי הג'לאדה העולים מהמצוקים לאחר לינת לילה ונלמד את חיי הלהקה.
אחר הצהריים נחזור לגונדר.
 

לינה ב-Gondar Hills Resort או דומה ברמתו


יום 11| גונדר - אדיס אבבה - לליבלה (Lalibela)

נטוס ל-לליבלה (Lalibela), העיר שנבנתה לשמש כבירתה החדשה של הקיסרות האתיופית לאחר דעיכתה של אקסום. לליבלה משמשת עד היום כמרכז הדתי והרוחני החשוב ביותר באתיופיה. אחר הצהרים נצא לסיור בלליבלה הנחשבת לפלא השמיני של העולם העתיק.

במאה ה-13 נחצבו באבן הטוף הוולקני 11 כנסיות אבן מרהיבות ונחשבות, בצדק, לאחד מפלאי עולם.

נסייר בין הכנסיות, ובגמר הסיור נלך לצפות ההכנות לקראת חג המסקל.

לינה וארוחת ערב ב-Lalibela Harbe Hotel או דומה ברמתו


יום 12 | לליבלה וחגיגות המסקל

על פי המסורת האתיופית, לליבלה היא "ירושלים החדשה". הבוקר נתחיל בהשתתפות ובצפיה בטקס חג המסקל – חג מציאת הצלב האמיתי על ידי המלכה הלנה. נצפה בחגיגות ונשתתף עם המוני האדם. אחר הצהרים נסייר בכנסיות של לליבלה, חלקן מחוברות ביניהן במחילות ובמנהרות ויוצרות מכלול חצוב אחד. הן נושאות שמות תנכ"ים ושמות מן הברית החדשה. האתר הוכרז "אתר מורשת העולמית" על ידי אונס"קו ונמצא בתהליכי שימור וחידוש ומדי שנה עולים אליה לרגל מאות אלפי עולי רגל מאמינים.

לינה וארוחת ערב ב-Lalibela Harbe Hotel או דומה ברמתו

ימים 13-14 | לליבלה - אדיס אבבה - תל אביב

נשלים את סיורינו בלליבלה ונטוס חזרה לאדיס אבבה. לאחר הנחיתה נבקר במוזיאון הלאומי של אתיופיה, בו מוצגים גם ממצאים פרה-היסטוריים יחודיים, ביניהם השלד של "לוסי" האוסטרלופיתקוס אפרנסיס ומשם ניסע לתצפית מהר אנטוטו על העיר.

בשנת 1881 הקים קיסר אתיופיה מנליק ארמון על הר אנטוטו. הוא בחר בהר בשל חשיבותו האסטרטגית – האקלים הקשה והצורך לשנע מים ועצים להסקה גרשו מהמקום גם את העקשנים שבאויביו. בשנת 1886 העניק הקיסר לאישתו, טיטו בטול, קרקע באזור מישורי שמדרום להר. טיטו הקימה שם אחוזה וקראה לה "אדיס אבבה" (פרח חדש). האחוזה הלכה וגדלה וברבות הימים הפכה למקום מושבם של אצילי אתיופיה. היום, הר אנטוטו מהווה נקודת תצפית יפהפיה על העיר שתחתיו.

נאכל ארוחת סיום עם מופע פולקלור וניסע לשדה התעופה לטיסתנו חזרה ארצה (23:55). נחיתה בתל אביב בשעות הבוקר המוקדמות של יום 14.

 

ד״ר מולי ברוג בהרצאתו על דרום אתיופיה ושבטי עמק האומו