יום 1 | תל אביב - רייקיאויק

נצא בטיסה מנתב"ג לאיסלנד דרך יעד ביניים באירופה. עם הנחיתה ניסע אל המלון ברייקיאויק ללינה.

רייקיאויק, "מפרץ העשן" בשפת הנורדים, בירתה של הרפובליקה של איסלנד והמרכז העירוני הגדול והחשוב ביותר באי. היא נחשבת לבירה של מדינה עצמאית הצפונית ביותר בעולם !  אמנם המתיישבים הראשונים באי – הנורדים – הגיעו כבר ב-870 לספירה, אך רייקיאוויק החלה להיות מיושבת במאה ה-18 כשמלך דנמרק תרם את האחוזה שעמדה במקום לחברת אינרטינגר לצרכי תעשיית הצמר. כשהכתר הדני ביטל את שליטתו הבלעדית במסחר והעניק לרייקיאוויק צ'רטר להיות עיר שוק הלכה וצמחה פה עיר מסחר גדולה ולצדה ענף דייג מפותח וגדול.

לינה ברייקיאויק.

 

יום 2 | ״משולש הזהב האיסלנדי״

לאחר ארוחת הבוקר מתחיל מסענו ונצא בנסיעה אל ״מעגל הזהב״ האיסלנדי. ראשית נעצור לביקור ב"עיירת המעיינות החמים" הידועה בפעילות הגיאולוגית-גיאותרמית החזקה.
נמשיך בנסיעה אל חוות צמחים וירק פרידהימר, בה גם נטעם מהעגבניות המעולות של איסלנד. בביקור נלמד ונתרשם משיטות החקלאיות הייחודיות של איסלנד מחד וגם מבית גידול של סוסים (
Friðheimar horse) שקיים כאן למעלה מ- 30 שנים.
משם נמשיך לסיור בפארק הלאומי טינגוויליר (
Thingvellir NP).

הפארק הלאומי טינגוויליר הוא בעל משמעות מיוחדת להיסטוריה האיסלנדית, כאן התכנס הפרלמנט האיסלנדי הראשון בשנת 930, וכאן הוכרזה גם עצמאותה של איסלנד. הפארק טינגוויליר ממוקם באזור ההתרחקות של הלוחות הטקטוניים, וניתן לראות בשטח את המאפיינים של הלוח האירופי והלוח הצפון אמריקאי. זהו אחד המקומות היפים ביותר לצפייה ולהבנה של תנועת הלוחות הטקטוניים המרכיבים את קרום כדור הארץ.

נמשיך ונבקר בגייזר הגדול של איסלנד הפורץ כל כמה דקות באופן מחזורי מדויק, כתוצאה מפעילות גיאותרמית תת-קרקעית. נחזה במחזה המרהיב של מפלי הזהב - גולפוס (Gullfoss waterfall), מפלים אדירים השוצפים על פני כמה מפלסים בדרכם לקניון ארוך. נרד בשני שבילים אל כל אחד מן המפלסים השונים של מפלי הזהב ומשם נחזור אל רייקיאויק.

ארוחת ערב ולינה ברייקיאויק.


יום 3 |רייקיאויק - בורגרפיור (Borgarfjörður) - חצי האי סנילסנס 

לאחר ארוחת הבוקר נצא מבורגנס לאזור בורגפיור (Borgarfjörður), אחד האזורים הפופולריים ביותר בסיפורי העם ובנכסי התרבות האיסלנדיים לאורך ההיסטוריה – הנוף האגדי, הטבע הבראשיתי והתרבות האנושית. נבקר במעיין החם ביותר באירופה, בו חום המים מגיע ל-100 מעלות. נמשיך לביקור במפלי הלבה של ברנפוס (Barnafoss) – תופעת טבע יוצאת דופן, בה זרמי מים קרים מחלחלים דרך הלבה ויוצרים מפלים מעל גושי הבזלת. אנו וניכנס לתוך הקרחון (Langjökull glacier) כדי לראות את התופעה הנפלאה הזו.
נמשיך לחצי האי סניפלסנס שם נאכל ארוחת ערב ונלון.

ארוחת ערב ולינה באזור סניפלסנס.


יום 4 | חצי האי סניפלסנס (Snaefellsne)

סניפלסנס (Snæfellsnes) הוא חצי אי גדול המשתרע במערב איסלנד, והוא המכונה לעתים קרובות "איסלנד המיניאטורית" בשל העושר והמגוון שבו. במרכזו של חצי האי משתרע הפארק הלאומי של סניפלסיוקול – הר געש תת-קרחוני לצד מפלים, תצורות סלע, חופים יפים, כפרים היסטוריים ופולקלור מרתק. ניסע לאורך חלקו הצפוני של חצי האי, דרך הכפר הציורי סטיקשולמור (Stykkishólmur). נבקר במוזיאון גלאומביר (Glaumbaer Museum) בו נשתמרו בתי הדשא בהם התגוררו המקומיים עד 1947.

בתי הדשא שימשו את האיסלנדיים עד למאה ה-20 והיו סגנון העיצוב העיקרי באיסלנד. אלו הם בתים שקועים באדמה או כרויים בצלע הר (ולעתים עומדים חופשיים), עטויי שכבות דשא עבות, שנועדו לבודד את הבתים מהקור שבחוץ (באיסלנד אין הרבה עצים). ניתן לראות בכמה מקומות באי בתים שמורים כאלו, שהיו פעם חלק מחוות, חלקן מאז תחילת ההתיישבות של האיסלנדיים (הנורדים) בשנת 874.

הצצה לבתי הדשא היא הצצה לחייו של האדם הפשוט באיסלנד!

ארוחת ערב ולינה באקוריירי (Akureyri).

יום 5 | מפל האלים - אגם מיווטן (Myvaten

עם בוקר נשים פעמינו אל צפון איסלנד, אל אזור אגם מיווטן (Mývatn), לו נקדיש את היום כולו. בדרכנו נעצור לתצפית על "מפל האלים" – גודפוס (Goðafoss waterfall).

מפל האלים הוא מפל מרשים נוסף, אחד מיני רבים באיסלנד, אליו הושלכו פסלים וצלמיות של האלים הנורדים לאחר שאיסלנד הכריזה על הנצרות כדתה הרשמית.

אגם מיווטן וסביבתו הם אחד מהפארקים הגיאולוגים המרשימים ביותר על פני כדור הארץ, אם לא המרשים ביותר. האזור הוא מופע וולקני חי, פועם ומבעבע בקילוחי לבה צעירים, מעיינות גופרית בעלי הריח המאפיין, בוץ לוהט ומבעבע ושלל תופעות וולקניות וגיאותרמיות המספקות לנו עדות על המתרחש בתוך קליפתו של כדור הארץ המשנה את עיצובו תמידית.

נצא לטיול רגלי באזור האגם, שהוא גוף מים יפהפה עם הרבה איים קטנים מסביב – מקום שליו עם יופי וולקני ייחודי. נרחץ במעיינות החמים במקום. נמשיך ל"ויטי" - לוע געשי קטן ובתוכו אגם מים חמים.  

ארוחת ערב ולינה באזור מיווטן.


יום 6 | הוסביק - שייט לויתנים - שלוחת טיורנס - הפיורדים הצפוניים - שמורת ג׳וקולסרג׳ופר

היום נצפין לכיוון החופים הצפוניים של האי האיסלנדי אל העיירה הוסביק (Húsavík), הממוקמת על קו החוף ליד מפרץ Skjálfandi. הוסביק נחשבת למרכז תרבותי על ידי המקומיים, אוכלוסייתה מונה כאלפיים איש ובמפרץ שלידו היא שוכנת, חיה אוכלוסיית לווייתנים ודולפינים גדולה אותה נרצה לראות בשייט.

משפחת הלִוְויְיתָנָאים הם יונקים ימיים – בעלי החיים מהגדולים בעולם. עדויות היסטוריות מלמדות שהם עברו בהדרגה מהיבשה אל הים, ועברו אבולוציה המאפשרת להם לחיות במים: הם סיגלו תנועה קלה במים, רגליהם הקדמיות השתנו לסנפירים,רגליהם האחוריות התנוונו (ויש להם שם "עצמות שרידיות" שאינן מחוברות לעמוד השדרה), הזנב הפך לסנפיר מאוזן המאפשר ניווט, חוש הריח והשיער נעלמו והתפתחה להם שכבת שומןהמגנה עליהם מהמים הקרים.
כל הלווייתנאים חיים באוקיינוס, מלבד כמה מיני דולפינים החיים במים מתוקים. יש שני סוגי לוויתנים: לווייתני מזיפות (Mysticeti) הגדולים יותר ולוויתני שיניים (Odontoceti, הכוללים גם דולפינים) המהירים יותר.לווייתני השיניים מאופיינים (כמה מפתיע) בשיניים חדות, והם ציידים הניזונים מדגים ומיצורים ימיים אחרים, ולווייתני מזיפות מסננים פלנקטון מהמים, כלומר הם צמחוניים.

נמשיך אל שלוחת טורנס הממוקמת בין שני הפיורדים הגדולים אוקסרפיורד (Öxarfjörður) וסקיאלפנדי (Skjálfandi).

פיורד נוצר כשקרחון (שהטמפרטורה בו נמוכה מאפס) מתחיל לגלוש בעמק נהר, ומעצב את העמק לצורת U, ולבסוף פוגש את מי הים ומפשיר. התוצאה היא עמק בעל שוליים תלולים וגבוהים, המוצף על ידי מי הים ומחובר לים. ניתן לראות בהם את חיי הכפר המיוחדים של איסלנד, עיירות קטנות ושקטות וכפרים בהם מתגוררות קהילות דייגים בנות אלף שנים. סקגהפיורדור הוא גם אזור חוות גידול הסוסים של איסלנד, אותם סוסי ענק שריריים המצוידים בשכבת שומן עבה כנגד הקור.

נמשיך אל שלוחת טורנס הממוקמת בין שני הפיורדים הגדולים אוקסרפיורד (Öxarfjörður) וסקיאלפנדי (Skjálfandi).

חצי האי טיורנס (Tjornes peninsula) הוא אחד המקומות הגיאולוגיים הידועים ביותר במדינה - יש בו מחשופים של שכבות מאובנים ומצוקי חוף פראיים עוצרי נשימה, בהם מקננים פאפינים וציפורי ים אחרות, ריפים ואיים, וגם עיירות קטנות מלאות במונומנטים היסטוריים. אחת מהעיירות היא  הוסביק (Húsavík).

נמשיך אל שמורת ג'וקולסרלג'ופר (Jökulsárgljúfur N.P.) – "שמורת קניון נהר קרחוני" הממוקמת בחלק הצפוני ביותר של הפארק הלאומי ואטניוקול (Vatnajökull).

אורכו של "הקניון" 25 ק"מ, רוחבו 500 מ' ובמקומות רבים עומקו 100–120 מ' – אחד הקניונים העמוקים ועוצרי הנשימה באיסלנד. זו שמורה מגוונת עם נופים געשיים מיוחדים, משושי בזלת, צמחיה שופעת, וקניון דמוי פרסה (Ásbyrgi) עם סדרת מפלים יפהפיים, שבאחד מהם מפל דטיפוס (Dettifoss waterfall).  

ארוחת ערב ולינה באזור מיווטן.


יום 7 | אסקיה - מדבר באיסלנד

היום ניכנס עמוק לתוככי האי האיסלנדי, אל אזור אסקיה (Askja) עם נופי הירח הייחודיים.

אסקיה הוא אזור פעיל געשית היושב על התפר של שני לוחות טקטוניים – הלוח האמריקאי והלוח האירוסאייתי, המתרחקים זה מזה מספר סנטימטרים כל שנה. ההתרחקות של הלוחות מאפשרת ללבה, גזים ומים חמים להיפלט אל פני השטח. בתחילת המאה ה-20 וב-1961 היו כאן התפרצויות לאורך קו הפתיחה – לאורך 800 מטר ועד לגובה של 500 מטר וזרימת הלבה הגיעה למרחק 7 ק"מ מהשבר. רכס דינגייפטל במזרחה של איסלנד עוצר את העננות, וגורם לאזור זה להיות "מדבר בצל גשם".
כאן נמצא לוע הר געש גדול המשתרע על 45 קמ"ר, שבמרכזו לוע קטן שהתמלא מים – אגם אסקייואן (Öskjuvatn). הלוע נוצר בהתפרצות הגעשית החזקה שארעה ב-1875. האגם הוא העמוק ביותר באיסלנד (224 מטר); מימיו היו חמים, אך הם הלכו והתקררו ועתה הם קופאים בעונת החורף. פיצוץ געשי בקצה הצפוני של האגם יצר לוע קטן – לוע ויטי (Víti) שמימיו חמים ועשירים בגופרית ובמינרלים אחרים.

ארוחת ערב ולינה באזור אגילסטאדיר (Egilsstadir) שבשמורה.


יום 8 | קרחון ווטניוקול (Vatnajokull glacier)

בבוקר נצא מזרחה וניסע לאורך הפיורדים המזרחיים אל קרחון ואטנאיוקול (Vatnajokull glacier) - אחת האטרקציות המדהימות ביותר של איסלנד - הקרחון הגדול ביותר באיסלנד ובאירופה! לאחר ארוחת הבוקר נצא בנסיעה לכיוון אחד הקרחונים היבשתיים הגדולים של איסלנד. נעלה בדרך עפר תלולה ברכבי שטח מיוחדים, אל פסגת הקרחון ונערוך טיול על משטחי הקרח בעזרת אופנועי שלג.

ווטניוקול הוא אחד הקרחונים הגדולים ביותר באיסלנד ובאירופה. קרחון הוא גוש קרח ענק שנוצר ממים שקפאו. קרחון זה שייך לקרחונים יבשתיים (glacier) שאפשר למוצאם בראשי הרים גבוהים, בקטבים ובאזורי היבשת הקרובים לקטבים. קרחונים ימיים (iceberg) הם גוש קרח ענקיים הצפים בים או באגם.
מקרחון מירדליוקול נשקף נוף מרהיב, אך זו גם הזדמנות נדירה לראות ולחוות מקרוב נוף קרחוני.

לאחר הטיול על הקרחון נמשיך אל החוף הדרומי, ואם יתמזל מזלנו, נוכל לצפות בעופות ים המקננים על הצוקים התלולים הפונים לכיוון הים.

בשמורה מקננת מושבה גדולה של פאפינים – תוכוני ים אטלנטיים. זהו עוף מים שצבעו שחור ולבן, והמקור שלו אדום ומקומר כשל תוכי. המעוף שלהם מהיר ועצבני, ולעתים קרובות הם מחזיקים דגיגים במקורם.

ארוחת ערב ולינה באזור הופן (Höfn).


יום 9 | שייט בלגונת הקרחונים יוקולסרלון - טיול רגלי בפארק הלאומי סקפטאפל

לאחר ארוחת הבוקר נמשיך בסיור. ניסע לאורך החוף כאשר לשונות הקרחונים המשתפלות דרך העמקים אל מישור החוף, ישמשו לנו כתפאורה נפלאה.
אנחנו בדרכינו אל
לגונת הקרחון (Jokulsarlon) שהיא אגם עצום הנמצא בחזית אזור קרחונים ענק עליו צפים גושי קרח גדולים – תמונה מכוננת לאוהבי הצילום. נשוט בלגונה בין גושי קרח גדולים וכחולים הצפים במים ונצפה אל לגונות נוספות, בשולי הקרחון, שבהם צפים גושי קרח גדולים.
אחר הצהרים נצא לטיול רגלי בפארק הלאומי סקפטאפל (
Skaftafell N.P.) שהוא תצוגה מרהיבה של הנופים המיוחדים באיסלנד. בפארק צומח ייחודי ומפלי מים עם תצורות של משושי בזלת.

ארוחת ערב ולינה באזור קירקיוביארקלוסטור (Kirkjubaejarklaustur-Vík area).


יום 10 |מפלי סקוגרפוס (Skogafoss) ושמורת לאקי

את הבוקר נתחיל בשניים מהמפלים היפים של איסלנד: המפל העוצמתי סקוגרפוס (Skogarfoss) ומפל זנב הסוס סליינדלפוס (Seljalandsfoss).
לאחר הביקור במפלים. נעלה לשמורת לאקי שבהתפרצות הר הגעש שונו פני האי והשפיע רבות על האקלים באירופה. נרד בין סדקי ושפכי לבה, נטייל על שפת קרטר מרשים ונתרשם מה"מוס" (טחבית)  הייחודי לאזור זה.

ארוחת ערב ולינה באזור קירקיוביארקלוסטור (Kirkjubaejarklaustur-Vík area).

 

יום 11 | החולות הצבעוניים של לנדמאנהלאוגר (Landmannalaugar)

היום ננוע בדרך שטח מיוחדת המחברת את החופים המזרחיים של האי עם השמורה של לנדמאנהלאוגר (Landmannalaugar) - אזור מבודד ועשיר במדרונות של חולות צבעוניים המשווים לאזור אווירה קסומה. את הדרך נעשה לאורך שמורות וקניוני סקוריה (אבני טוף) יפהפיים מעטרים אותם.

סקוריה זה שם יווני σκωρία שפרושו ״חלוד״. סקוריה הוא אחד מהסלעים הגעשיים הנוצרים מהתגבשות והתקררות לבה, ומאפיינים אותו נקבוביות גדולות ומשקל קל. לרוב הסלע נוצר בהתפרצות געשית הזורקת את הלבה גבוה, והיא חוזרת ונושרת מטה כשהיא קרה יותר ומגובשת (הרכב הלבה, נוכחות גזים ונוזלים וצמיגותה הם האחראיים אם יווצרו סקוריה או אפר געשי או פצצות געשיות).

במרכזו של העמק זורם מעיין חם שמימיו זורמים באחו ירוק, והתפאורה שלו הם המדרונות הצבעוניים ושדות לבה מהזמן החדש. לאחר יום טיול נהדר נמשיך מערבה דרך שדות הלבה שלמרגלות הר הגעש.

ארוחת ערב ולינה באזור סלפוס (Hvolsvöllur-Selfoss area).


ימים 12-13 | הלגונה הכחולה - רייקאויק - תל-אביב

את טיול נקנח בלגונה הכחולה, מרכז מרחצאות מיוחד מבטן האדמה.

הלגונה הכחולה נחשבת לאחד מאתרי הספא הטובים בעולם. בריכות המים בצבעי טורקיז, האדים הפורצים מסדקים שונים, הטחב הירוק  המכסה את סלעי סביב הבריכות יוצרים ביחד נוף דרמטי וייחודי האופייני רק לאיסלנד. זה בדיוק המקום לסיים טיול מקיף באיסלנד.    

לאחר רחצה והתרגעות ניסע לבירה ריקיויק נטייל בעיר הבירה, ככל שהזמן יאפשר. בהתאם לשעת הטיסה ניסע אל נמל התעופה, כדי לעלות על טיסתנו ארצה דרך יעד ביניים.
הנחיתה בתל אביב בבוקר יום 13.