06/03/2021

מדלתת האוקוונגו אל מדבר קלהארי ומשם אל שמורות צ׳ובה עד הגבול עם זימבבואה. בוטסואנה היא גן-עדן לחובבי הספארי הפראי. ליד מקורות המים תוכלו לראות עדרים של פילים או קובוס משקפיים באים להרוות את מצאונם; במישורים תוכלו לראות להקות של זאבים טלואים; ובלילה, מיליוני כוכבים מאירים את הנוף.

עונות השנה

בבוטסואנה אין 4 עונות שנה אלא רק שתיים - עונה יבשה ועונה רטובה.
העונה הרטובה נמשכת בין החודשים נובמבר לאפריל.
בעונה הרטובה הנוף ירוק ופורח. למרות העשב הגבוה, ניתן לצפות בבעלי חיים, כולל המלטות וציפורים נודדות. למעט בחודשים ינואר ובפברואר, רוב הגשמים הם אחר הצהריים ונמשכים לפרקי זמן קצרים. במהלך ינואר ופברואר הגשמים יכולים להימשך במהלך כל היום, מה שהופך חודשים אלו ללא מומלצים לספארי. באוקטובר ונובמבר מאד חם (40 מעלות) ולא נעים. חלק מהלודג׳ים והמחנות נסגרים במהלך העונה הרטובה היות והגשמים מציפים את הכבישים והשבילים ולא ניתן להגיע אליהם.

העונה היבשה היא בין מאי לאוקטובר.
בעונה היבשה יש פחות צמחיה וחלקים מהשמורות הופכים לצחיחים. כדי לראות בעלי החיים יש לסייר באזורים בהם יש מאגרי מים. היות ואין עשב, קל לצפות בבעלי החיים. השמים נקיים מעננים, יורדים מעט מאד גשמים וכך גם כמות היתושים פוחתת. למעט באזור הנהר בשמורת צ׳ובה, הפארקים אינם עמוסים בתיירים וכך ניתן לצפות בנוחות בבעלי החיים. בחודשים יוני-אוגוסט הלילות והבקרים קרים ולכן רצוי לארוז בגדים חמים (בנוסף לבגדים קצרים לשעות היום).

מתי ואיפה כדאי לבקר
*    יוני - אוגוסט - השמורות המומלצות בחודשים אלו הן נהר האוקוונגו, שמורת מורמי ושמורת צ׳ובה
*    מרץ - מאי - פארקים אחרים בהם הקרקע יבשה
*    החודשים
יולי - אוקטובר מהווים את שיא עונת התיירות. למרות זאת, למעט בצ׳ובה, השמורות אינן צפופות מדי ומאד מומלצת לטיול.
*    החודשים דצמבר - אפריל הם החודשים בהם כמעט ואין תיירים בשמורות בבוטסואנה. העונה הרטובה גורמת להצפות במקורות המים, הדרכים אינן עבירות וחלק מהלודג׳ים והמחנות סגורים.
*    בחודשים אפריל - מאי הטמפרטורות הן הנוחות ביותר, כמעט ואין גשמים ובשמיים יש רק עננות קלה.
*    שיא החום הוא בחודשים אוקטובר - נובמבר, אז נמדדות באזור טמפרטורות של כ-40 מעלות צלזיוס.
*    שיא העונה הרטובה הוא בחודשים ינואר - פברואר.

השמורות בהן אנו מבקרים

דלתת האוקוונגו - האוקוונגו מוזכר באגדות כנהר אשר מעולם לא מצא את הים. מקורו ברמות הגבוהות של אנגולה ובניסיונו לפלס דרכו אל הים, יוצר הנהר מבוך של לגונות, ערוצים ואיים המתחברים כולם לדלתא עצומה, המשתרעת על שטח של כ-15,000 קמ"ר. האוקוונגו אכן מעולם לא מצא את הים, הוא מרווה את צימאונו של מדבר הקלהארי היבש ויוצר גן עדן קסום של עולם חי וצומח בלב שממת המדבר.

שמורת מורמי 
החלה דרכה כשטח שימור לשבטי האיזור, אולם בשנת 1960 הוחלט להעתיק את מקום מגוריהם של השבטים אל מחוץ לשטח השימור והמקום הוכרז כפארק לאומי. שמורת מורמי מכסה שטח של 4,871 קמ"ר בצידה המזרחי של דלתת האוקוונגו והיא אחת השמורות היפות ביותר באפריקה. השמורה, ששטחה חולש על כ-20 אחוזים משטח הדלתא, יוצרת אזורי מחייה רבים, החל מאיים קטנים ולגונות קסומות, המזמינות צמחייה עשירה ומגוון רחב של עופות מים, וכלה באזורי סוואנה קוצניים, המאוכלסים על ידי טורפים ונטרפים, ביניהם הזאבים הטלואים - אותם כבר כמעט ולא ניתן לפגוש בשמורות אפריקה.


אזור הקוואי הוא הענף המזרחי ביותר של דלתת האוקוונגו ומהווה מיזוג הדדי של איי מים מיוערים, אליו מצטרפים אלף נתיבי מים.
זהו גבול מגודר המאפשר לבעלי החיים לנוע בחופשיות בין החורשות בעונה הרטובה וחזרה לנהרות בעונה היבשה.
בנוסף לחווית הספארי הרגילה, אזור הקוואי מציע גם ספארי הליכה וספארי לילה.

שמורת סאבוטי הייתה ליעד מבוקש ביותר בעבור ציידים באפריקה; הצייד נאסר בשנת 1967 עם הפיכתה לחלק מן הפארק הלאומי.
הפארק מאופיין בתקופות בצורת ארוכות לצידם של זמנים רווי מים. סאבוטי הינה ביצה (Savuti Marsh), שריד של אגם אשר מיימיו יבשו עקב תנועה טקטונית והיום רווי עקב הזנתו במים על ידי תעלת סאבוטי. השמורה עשירה באימפלות, זברות, קודו, חזירי בר, גנו ופילים. בנוסף, ניתן למצא בה להקות של אריות, צבועים, זברות ולעיתים אף ברדלסים.


שמורת צ'ובה
הינו הפארק הצפוני ביותר בבוטצוואנה ובעל מגוון חיות הבר הרחב ביותר בכל היבשת. עם הכניסה לפארק לא ניתן להתעלם מנהר הצ'ובה, אחד מנהרותיה המרשימים ביותר של אפריקה, אותו פוקדים תדיר פילים ותאואים. הפארק עצמו מחולק ל-4 אזורים גיאוגרפיים, והצפוני מביניהם, סרונדלה (Serondela), הינו המוכר מביניהם. בעת סיור בפארק ניתן לראות, בין היתר, אנטילופות מסוג קובוס המים (Waterbuck), פוקו (Puku), קודו (Kudu), רואן (Roan), ג'ירפות, דלק (צובל), אימפלות, קופים, בבונים, צבועים, אריות, נמרים, תנים, מגוון ציפורים ועוד.

מפלי ויקטוריה
אשר למרגלות נהר הזמבזי, מתנשאים לגובה של כ-110 מ' ומהווים את אחד מאתרי התיירות המופלאים ביותר שיש לאפריקה להציע. בשמם המקומי, ידועים המפלים כ-"העשן אשר רועם" (Mosi-oa-Tunya), ככל הנראה, עקב המראה הערפילי אשר יוצרים נטיפי המים הפוגעים בקרקעית המפל, אותם ניתן לראות ממרחק של 20 ק"מ. את שמם המערבי, "מפלי ויקטוריה", קיבלו המפלים על ידי החוקר הסקוטי, ד"ר דיוויד לווינגסטון, בשנת 1855, על שמה של מלכת אנגליה דאז.


מה רואים כל חודש

ינואר

טמפרטורה ממוצעת - 30 מעלות. טמפרטורה בלילה - 20 מעלות. חודש זה הוא שיא עונת הנדידה של הציפורים ולכן מומלץ לצפרים. הפריחה מדהימה והכל ירוק. הטורפים רודפים עדיין אחרי ולדות ולכן זהו זמן אידאלי לצלמים.


פברואר

טמפרטורה ממוצעת - מעל 30 מעלות. טמפרטורה בלילה - מעל 20 מעלות. שיא פריחת חבצלות המים. צפויות סערות רעמים בשעות אחר הצהריים. סוגי צפרדעים מתעוררים ומשמיעים קול (רם מאד). עדיין עונה מצויינת לחובבי ציפורים.

מרץ
טמפרטורות עדיין חמות ביום ובלילה. האוויר יבש יותר והגשם יורד לעיתים תכופות פחות. העשב שופע וגבוהה ויש הרבה פריחה. הפילים נהנים מפרי עצי Marula וניתן לראות אותם באוקוונגו.


אפריל

טמפרטורה בלילה יורדת אל מתחת ל-20 מעלות, הטמפרטורה ביום יכולה להגיע ל-40 מעלות ואף יותר. בבוקר יש מעט ערפליות. זו עונת היחום של האימפלה וניתן לשמוע את הזכרים קוראים במהלך היום והלילה. העצים מניבים פירות (במיוחד ״עץ הנקניקיות״). ניתן לראות זוחלים שונים בזמן ההזדווגות.
אנו מחדשים את טיולינו לבוטסואנה בחודש זה.


מאי - יוני

במאי, הטמפרטורה בלילה עומדת על 15 מעלות וביום - 35 מעלות. הצפות מהרמות באנגולה מגיעות לדלתת האוקוונגו. ניתן לראות עדרי באפלו בנהר, וכך גם עדרי פילים. צבע העשביה מתחיל להצהיב. הציפורים הנודדות יוצאות לדרכן אל אזורי קינון אחרים.
בחודש יוני מזג האוויר ממשיך להיתקרר והטמפרטורה בלילה יורדת אל 5 מעלות ומטפסת ביום עד 25 מעלות. מזג האוויר יבש והאבק מתחיל להשתלט על הכל. כלבי הבר מחפשים בזמן זה מקומות המלטה טובים, בהם הם ישהו במהלך החודשים הקרובים. בעלי החיים - צמחונים וטורפים - מתרכזים ליד מקורות מים קבועים. החלק הפנימי של הדלתא מתחיל להציף.

יולי - אוגוסט - ספטמבר

יולי מהווה את שיא תקופת ההצפה בדלתת האוקוונגו. הלילות עדיין קרים אך הימים מתחממים. גדות הנהרות מתמלאים בבעלי חיים ושייט בנהר בקנו או סירה מאפשר מפגשים נדירים עם בעלי החיים. זו תקופה מומלצת מאד לצלמים.
באוגוסט הטמפרטורה ביום עומדת על כ-30 מעולות ובלילה - 10 מעלות. ההצפות המשיכו מהדלתא אל Maun. חודש זה הוא שיא עונת התיירות בבוטסואנה וחלקים שונים בשמורות עמוסים ברכבים ותיירים. מינים שונים של ענפות וחסידות צובעים את השמים והנהרות. עדרי הפילים גדלים וכאשר הם ליד הנהר, ניתן לראות את המתח בין עדרי הרביה השונים. העשב יבש ואינו מסתיר את בעלי החיים המנסים להתחבא בין השלפים.
הטמפרטורות בספטמבר דומות לאלו שבאוגוסט כאשר הלילות חמים מעט יותר. שרקרקים ארגמניים חוזרים לאזורי הקינון ומבשרים את תחילת עונת הנדידה. גובה פני המים מתחיל לרדת. חלק מהעצים מתחיל ללבלב. הפילים והבאפלו עדיין נמצאים בעדרים גדולים ליד מקורות המים, וכך גם הטורפים.


אוקטובר

חודש מאד חם. הטמפרטורה ביום עלולה להגיע אל מעל ל-40 מעלות. גם הלילות חמים והטמפרטוה בהם היא סביב 20 מעלות. זה חודש מצויין לטיולים ושווה את הזיעה. בעונה זו אוכלי העשב במצוקת אוכל, מה שהופך לחגיגה עבור הטורפים. זו גם העונה של דגי השפמנון. ירידת פני המים שולחת מיליוני שפמנונים במעלה הנהר למטרת התרבות. זו גם עונה מעולה לצפרים היות והציפורים הנודדות חוזרות אל השמורות. בשעות הלילה, שמורת Savute שוקקת מפעילות של פילים החופרים בקרקע בורות מים.

בחודש אוקטובר אנו מוציעים את הטיול האחרון לבוטסואנה לשנה זו.


נובמבר -דצמבר

בנובמבר הטמפרטורות עדיין גבוהות ביום ובלילה. לרוב, הגשמים מתחילים באמצע החודש. העשב המתחדש ומקורות המים שמתחילים להתמלא מבשרים על תחילת עונת ההמלטות. הטורפים מחפשים את הוולדות וניתן לראות טריפות במהלך כל היום. זו עונה מצויינת עבור הצלמים שיהנו מלבלוב העצים, העשביה המתחדשת, השמים הדרמטיים והפעילות שמסביב.
בחודש דצמבר העשב מזין את האמהות הטריות בזמן שהוולדות גדלים ומתחזקים. ניתן לראות את עגלי הגנו ועדרי האימפלה רועים בהמוניהם במישורים. הגשמים יורדים באופן סדיר כשמדי פעם סערות רעמים מפריעות לשלווה. הטורפים מתחבאים בעשב ובשיחים ועוקבים אחר הטרף. כל הציפורים הנודדות הגיעו לאתרים השונים ולחובבי הצפורות זו חגיגה אמיתית. הטמפרטורות יורדות ביום ובלילה, אך עדיין חמים למדי ולח אחרי הגשם. הצבעוניות נפלאה, השמים דרמטיים והברקים בלילות מוסיפות לקסם של דצמבר.

עוד על המסלולים לבוטסואנה תוכלו לקרוא כאן