יום 1 | תל אביב - רייקאוויק

יציאה בטיסה מהארץ דרך אירופה לאיסלנד.

רייקיאוויק, "מפרץ העשן" בשפת הנורדים, בירתה של הרפובליקה של איסלנד והמרכז העירוני הגדול והחשוב ביותר באי. היא נחשבת לבירה של מדינה עצמאית הצפונית ביותר בעולם !  אמנם המתיישבים הראשונים באי – הנורדים – הגיעו כבר ב-870 לספירה, אך רייקיאוויק החלה להיות מיושבת במאה ה-18 כשמלך דנמרק תרם את האחוזה שעמדה במקום לחברת אינרטינגר לצרכי תעשיית הצמר. כשהכתר הדני ביטל את שליטתו הבלעדית במסחר והעניק לרייקיאוויק צ'רטר להיות עיר שוק הלכה וצמחה פה עיר מסחר גדולה ולצדה ענף דייג מפותח וגדול.

לינה באזור רייקאוויק.


יום 2 | ״משולש הזהב האיסלנד״ - היסטוריה, גייזרים ומפל מופלא

לאחר ארוחת הבוקר נתחיל את מסענו. ניסע לכיוון "מעגל הזהב האיסלנדי". נבקר בגייזר הגדול של איסלנד הפורץ כל כמה דקות באופן מחזורי מדויק, כתוצאה מפעילות גיאותרמית תת-קרקעית. נחזה במחזה המרהיב של מפלי הזהב "גולפוס", מפלים אדירים השוצפים על פני כמה מפלסים בדרכם לקניון ארוך. משם נמשיך לסיור בפארק הלאומי טינגוויליר (Thingvellir N.P.).

הפארק הלאומי טינגוויליר הוא בעל משמעות מיוחדת להיסטוריה האיסלנדית ולהיסטוריה הגאולוגית העולמית. כאן התכנס הפרלמנט האיסלנדי הראשון בשנת 930, וכאן הוכרזה גם עצמאותה של איסלנד.
פארק טינגוויליר ממוקם באזור בו שתי פלטות טקטוניות של קרום כדור הארץ מתרחקות זו מזו, וניתן לראות בשטח את המאפיינים של הלוח האירופי והלוח הצפון אמריקאי ואף לעמוד רגל אחת באמריקה ורגל שנייה באירופה. זהו אחד המקומות היפים ביותר לצפייה ולהבנה של תנועת הלוחות הטקטוניים המרכיבים את קרום כדור הארץ.

נמשיך בנסיעה על קו החוף הדרומי של איסלנד. נבקר תחילה במפל זנב הסוס – סליינדלפוס (Seljalandsfoss). מפל זה נופל מגובה של כ-60 מטרים מהרמה הגעשית ועד קו החוף. מרקם הסלע המשתנה עם זרם המים יצר שביל המוביל אל מאחורי זרם המים. נמשיך על קו החוף ונבקר במפל עצמתי נוסף – סקוגרפוס (Skogarfoss) ונקנח בשחייה "סודית" במימיה החמים של הלגונה הסודית של איסלנד.

ארוחת ערב ולינה באזור ויק (Vik).


יום 3 | פארק לאומי סקאפטאפל - שייט אמפיבי בלגונה הקרחונית

לאחר ארוחת הבוקר נצא לפארק לאומי סקאפטאפל (Skaftafell N.P.) נווה מדבר בין אזור סחף חולי לבין קרחון ואטנאיוקול – חלק מהפארק הלאומי הגדול ואטנאיוקול. הפארק הוכרז ב-1967 והוא תצוגה מרהיבה של הנופים המיוחדים באיסלנד – הרים הכי גבוהים באיסלנד, קרחונים, מפלים, תצורות של משושי בזלת ובעלי חיים וצמחים ייחודים. נמשיך ללגונת הקרחונית (Jokulsarlon) – אגם עצום, הנמצא בחזית אזור קרחונים ענק, עליו צפים גושי קרח גדולים – תמונה מכוננת לאוהבי הצילום. נשוט בלגונה בין גושי קרח גדולים וכחולים הצפים במים ונצפה אל לגונות נוספות, בשולי הקרחון, שבהם צפים גושי קרח גדולים. לקינוח, ניכנס למערת קרח – מתחת לקרחון, דבר האפשרי רק בתקופה זו בשנה – ונראה את התופעות הנהדרות המתגלות בה.

ארוחת ערב ולינה באזור הופן (Hofn).


יום 4 | הפיורדים המזרחיים - כפרי דייגים בנוף דרמטי

היום נצפין לאורך חופה המזרחי של איסלנד, וניסע באזור הפיורדים המזרחיים (Austfirðir) – אחד האזורים המרתקים והמיוחדים באיסלנד גם מבחינה תרבותית, אך בעיקר אודות לנופים דרמטיים ולשלווה האינסופית. האזור המזרחיים מתחיל באיירארהון (Eyrarhorn) ומסתיים בקולומולי (Kollumúli) וכולל 15 פיורדים מהיפים שיש.

פיורד נוצר כשקרחון (שהטמפרטורה בו נמוכה מאפס) מתחיל לגלוש בעמק נהר, ומעצב את העמק לצורת U, ולבסוף פוגש את מי הים ומפשיר. התוצאה היא עמק בעל שוליים תלולים וגבוהים, המוצף על ידי מי הים ומחובר לים.

מבחינה גיאולוגית, הן הפיורדים המזרחיים והן הפיורדים המערביים הם כמעט הכי עתיקים גאולוגית באיסלנד.

בפיורדים ניתן לראות בהם את חיי הכפר המיוחדים של איסלנד, עיירות קטנות ושקטות וכפרים בהם מתגוררות קהילות דייגים בנות אלף שנה. במשך מאות שנים למדו תושבי הכפרים בפיורדים המזרחיים לחיות בבידוד תוך הסתמכות על מה שהטבע מספק להם, הם למדו לשרוד את התנאים הקשים והמשברים, והצליחו.

נטייל בכפרי הדייגים, נכיר את חייהם ואת הקשיים עמם הם מתמודדים.

ארוחת ערב ולינה באגילדטאיור (Egilsstaðir).


יום 5 | מפל דטיפוס (Dettifos) - ״מפל האלים״ (Goðafoss) - אגם מיווטן (Myvaten)

עם בוקר נשים פעמינו אל מפל דטיפוס האדיר (Dettifoss), מהגדולים והמרשימים באיסלנד ובאירופה. זרם אדיר של מים, שרוחבו 100 מטר נופל מגובה 44 מטר! גם ספיקת המים הגדולה שלו – בין 200–420 מטר מעוקב בשנייה – היא מהגדולות באיסלנד ובאירופה. המפל הוא חלק מנהר קרחוני יוקולסאו אאו פיולום (Jökulsá Á Fjöllum, נראה אתכם אומרים את שמו), אשר זורם מקרחון ואטנאיוקול (Vatnajökull) – אותו ראינו לפני יומיים, וממשיך בדרכו בעוצמה רבה לתוך קניון יוקולסארגליופור.

בדרכנו אל אזור אגם מיווטן נעצור לתצפית על "מפל האלים" – גודפוס (Goðafoss). הוא מכונה כך, כי עם קבלת הנצרות כדת רשמית באיסלנד – הושלכו אליו הפסלים והצלמיות של האלים הנורדיים.

אגם מיווטן וסביבתו הם אחד מהפארקים הגיאולוגים המרשימים ביותר על פני כדור הארץ, אם לא המרשים ביותר. האזור הוא מופע וולקני חי, פועם ומבעבע בקילוחי לבה צעירים, מעיינות גופרית בעלי הריח המאפיין, בוץ לוהט ומבעבע ושלל תופעות וולקניות וגיאותרמיות המספקות לנו עדות על המתרחש בתוך קליפתו של כדור הארץ המשנה את עיצובו תמידית.

נצא לטיול רגלי באזור האגם מיווטן, נסייר בין בריכות בוץ וולקני ופומרולות – תלוליות קיטור מעשנות. האדם עצמו הוא גוף מים יפהפה עם הרבה איים קטנים מסביב – מקום שליו עם יופי וולקני ייחודי.

לינה וארוחת ערב באזור אקוריירי (Akureyri).


יום 6 | חצי האי וטנסנס (Vatnsnes) -חצי האי סנייפלסנס (Snæfellsnes) - סטיקיסהולמור (Stykkishólmur)

היום נתחיל לנסוע בחזרה דרומה לכיוון מערב האי. נצא מאזור מיווטן על כביש 1 הטבעתי לכיוון מערב עד אזור שלוחת וטנסנס (Vatnsnes) – חצי אי קטן המפורסם בעיקר בשל מושבות כלבי הים הגדולות שנמצאות עליו – אחת באוסר (Ósar) והשנייה בהינדסוויק (Hindisvík), להקות הציפורים והנופים היפים.

משם נדרים לכיוון חצי האי סנייפלסנס (Snæfellsnes) הממוקם במערב איסלנד.

חצי האי סנייפלסנס (Snæfellsnes) מתפרש כרצועת יבשה ארוכה וצרה שאורכה 90 קילומטר. בחצי האי חיים 3,700 תושבים, אך כל מה שרואים באיסלנד – אפשר למצוא פה בזעיר אנפין – "איסלנד המיניאטורית" – חופים פראיים, הרי געש, כפרי דייגים, שדות לבה, חוות סוסים, צוקים, מושבות ציפורים, כלבי ים ואפילו קרחון היושב על לועו של אחד מהרי הגעש המפורסמים בעולם! קרחון זה הוא הפנינה של חצי האי הוא קרחון סנייפלסיוקול (Snæfellsjökull). כיפת הקרח שלו נראית למרחקים, אפילו מחצי האי רייקאנס שבדרום והפיורדים המערביים מצפון. הר געש מרשים זה שימש השראה לסופר הצרפתי ז'ול ורן בכתיבת "מסע אל בטן האדמה".
חופו הסלעי של חצי האי הוא בית לאלפים רבים של ציפורים; חופי זהב, חופים שחורים ושדות לבה עטופים שטיחים ענקיים של אזוב בוהק, ומשטחי בוץ הנהרות – מזמינים ציפורים וצפרים כאחד. למשל במפרץ בריידפיורדור (Breiðafjörður) שהוא 65% מקו החוף הסלעי של איסלנד, ניתן כמעט תמיד לצפות במגוון רחב של עופות ים, ארוכי רגליים, אווזים ועיטים לבני זנב.

ניסע לסטיקיסהולמור (Stykkishólmur, או בקיצור 'סטיקי') – עיירת דיג יפה בחלק הצפוני-מזרחי של חצי האי סנייפלסנס, בה מתגוררים 1,200 תושבים והיא מרכז השירותים והמסחר של חצי האי סנייפלסנס. רוב תושביה מתפרנסים מדיג, תיירות, מנמל העיירה בו פועל קו מעבורת החוצה את מפרץ בריידפיורדור ומ.... בית חולים שמנוהל ע"י נזירות. העיירה הוקמה ב-1550 כאשר המתיישבים הראשונים ניצלו את מיקומו הנוח של הנמל.

ארוחת ערב ולינה בסטיקיסהולמור.

 

יום 7 | בתי הדשא - פארק סנייפלסיוקול - מערת לבה - רייקאוויק

נתחיל את יומנו בביקור במוזיאון גלאומביר (Glaumbaer Museum) בו נשתמרו בתי הדשא בהם התגוררו המקומיים עד 1947.

בתי הדשא שימשו את האיסלנדיים עד למאה ה-20 והיו סגנון העיצוב העיקרי באיסלנד. אלו הם בתים שקועים באדמה או כרויים בצלע הר (ולעתים עומדים חופשיים), עטויי שכבות דשא עבות, שנועדו לבודד את הבתים מהקור שבחוץ (באיסלנד אין הרבה עץ!!). בתים שמורים כאלו ניתן לראות בכמה מקומות באי, והם היו פעם חלק מחוות, חלקן מאז תחילת ההתיישבות של האיסלנדיים (הנורדיים) בשנת 874.

נמשיך אל הפארק הלאומי של סניפלסיוקול – הר געש תת-קרחוני, לצד מפלים, תצורות סלע, חופים יפים, כפרים היסטוריים ופולקלור מרתק. נבקר במערת לבה (Vatnshellir) שנוצרה לפני כ-8,000 שנים, ונרד לעומק 35 מטר כדי לראות תצורות לבה צבעוניות ומעניינות. 

ארוחת ערב ולינה ברייקאוויק.


יום 8 | חצי האי רייקאנד (Reykjanes) - סקיי לגון (Sky Lagoon)

רייקאנס (Reykjanes) הוא חצי אי בקצה הדרומי-מערבי של איסלנד, המאופיין בפעילות געשית רבה מתחת לפני השטח, שדות לבה רחבי ידיים ומיעוט צמחייה. כמעט נוף ירחי שומם, בזלתי, מנוכר עם פלאי טבע געשיים. קרום כדור הארץ באזור זה דק במיוחד, והפעילות הגעשית נמצאת קרוב מאד לפני השטח. כאן ניצב המגדלור העתיק ביותר באיסלנד, שנבנה בשנת 1907, נישא צוק הפנרברג (Hafnarberg) הפופולרי לטיולי הליכה וצפרים, וכן תחנת הכוח הגיאותרמית סווארטסנגי (Svartsengi) המייצרת 76.5 מגה וואט של אנרגיה ו-475 ליטר לשנייה של מים בטמפרטורה של 90 מעלות.

נקנח את יומנו בשחייה וטבילה בלגונה גיאותרמית סקיי לגון, שנבנתה לפי קונספט מיוחד של חוויה מועצמת בשבעה שלבים המבוססת על מסורת איסלנדית עתיקה – סוף מושלם לחוויית הטיול שלכם באיסלנד ולהבנת התרבות האיסלנדית. הלגונה ממוקמת על קו החוף, לא רחוק ממרכז רייקיאוויק, ונבנתה כבריכה יפה ומפנקת ביותר באיסלנד – טמפרטורת המים 36 מעלות,  הטבע מסביב פראי וגלי האוקיינוס המתנפצים למרגלות בריכת האינסוף הגדולה. חווית הביקור במקום מתחלקת לשבעה שלבים הכוללים בין השאר כניסה למתחם סאונה מרהיב עם חלון משקיף על הים. אנו ממליצים לא לוותר על טבילה בבריכת המים הקרה שנועדה לרענן את הגוף ולחדד את החושים לפני הכניסה לסאונה. זה המקום האולטימטיבי להיכנס לאווירה ובכלל לתת לגוף ובעיקר לנפש קצת להירגע.


יום 9 | רייקאוויק - תל-אביב

בבוקר נצא בטיסות בינלאומיות של אל-על ואיסלנדאייר חזרה ארצה.