יום 1 | תל אביב - אדיס אבבה (Adis Ababa) -ג׳ינקה (Jinka)

נצא בטיסת לילה ישירה לאדיס אבבה (Addis Ababa). לאחר השלמת סידורי הכניסה למדינה, נעלה על טיסת פנים קצרה לעיירה ג'ינקה (Jinka) הנמצאת בדרום אתיופיה. לאחר הנחיתה נבקר בשוק הפתוח של העיירה ובכפר של בני שבט ארי (Ari) החקלאים.

ארוחת ערב ולינה ב-Jinka Eco Omo Lodge או דומה ברמתו

 

ימים 2-3 | ג׳ינקה - שבט מורסי - טורמי שבטי עמק נהר האומו

בבוקר נצא לביקור אצל שבט המורסי (Mursi). בנות השבט ידועות בדסקיות החמר אשר הן מכניסות לשפה התחתונה או לאוזן החל מגיל מוקדם. נמשיך אל עמק נהר האומו, לכיוון טורמי, דרך שוק מקומי צבעוני של בני שבט באנה ו-ארי.
למחרת בבוקר נצא לכיוון מורולה (
Murulle) לביקור של בני שבט הקארו (Karo), המוכרים בשל ציורי הגוף שלהם העשויים תערובות מיוחדות. אחר הצהרים נבקר בכפר של בני השבט ההאמר (Hammer) אשר מעטרים את גופם בצבעים ונוצות ומורחים את שערם באוכרה אדומה.

שבט האמר (Hamer), הקרוב במנהגיו לשבט באנה, יושב גם הוא בדרום-מערב אתיופיה. הם חיים במחוז האמר, חלק פורה של עמק נהר אומו. עיקר פרנסתם היא רעיית בקר.
שבט זה ידוע בטקס "קפיצת השור" (Bull jumping), אותו מבצעים נערים כדי לציין את הפיכתם לגברים.
במהלך הטקס, מוצמדים 10-30 שוורים מסורסים כתף-אל-כתף, ועל הנער העירום לקפוץ על גבם ארבע פעמים ברציפות, מבלי ליפול. במידה והצליח, הוא יצטרף אל הגברים האחרים שצלחו את הקפיצות. אך זהו למעשה סיומו של הטקס. בתחילתו, הגברים מצליפים עם ענפים דקים בגבן של הנשים הלא נשואות מהשבט. הנשים מאמינות כי ככל שהכאב חזק יותר, כך הן נאמנות יותר לנער שעומד להפוך לגבר, וכך הוא גם יבוא לעזרתן בעיתות מצוקה.
לאחר מכן, הנשים שרות ורוקדות, כאשר לגופן חצאיות ארוכות שבשוליהן פעמוני מתכת המדנדנים בזמן הריקוד.

ארוחות ערב וב-Buska Lodge או דומה ברמתו


יום 4 | טורמי - קונסו

בשעות הבוקר ניסע לאומורטה (Omorate), לא הרחק מגבול קניה ונבקר אצל בני שבט דאסאנאש ((Dasanech, החיים על גדות נהר האומו.

שבט דאסניץ׳ חי באתיופיה, קניה וסודן ועיקר פרנסתו מרעיית בקר, אך בשנים האחרונות הם החלו להתמחות ברעיה חקלאית. לאחר שאיבדו את רוב אדמותיהם במהלך 50 השנים האחרונות, בעיקר מאדמותיהם בקניה, ליד אגם טורקאנה (Turkana), הם נאלצו להקטין משמעותית את מספר ראשי הבקר, הצאן והעיזים שברשותם.

נשוב בנסיעה צפונה אל קונסו, בדרך נבקר בכפר של בני שבט הארבורה (Arbore).

ארוחת ערב ולינה ב-Konso Kanta Lodge או דומה ברמתו


יום 5 | קונסו - ארבה מינץ - שבט דורזה

בשעות הבוקר נבקר בכפרם של בני שבט הקונסו (Konso). בני השבט, המתקיימים מחקלאות, ומשמרים מסורות בנייה ומסורות שבטיות יחודיות. נבקר גם בשוק המקומי של בני השבט. משם ניסע לעיר ארבה מינץ (ארבעים המעיינות), העיר המרכזית של אזור הבקע האפריקאי הדרומי, השוכנת לשפת אגם צ'אמו.

ארבה מינץ' (Arbe Minch) - עיר בדרום אתיופיה שקיבלה את שמה מ-40 המעיינות המקומיים שסיפקו מים ליער ולצמחיה באזור. העיר ממוקמת בצידו המערבי של הבקע הגדול וידועה כמקור לפירות כמו מנגו, בננות, תפוזים, תפוחים, גויאבות ואננס וכן בזכות חווות הדגים שבשטחה.

אחר הצהרים נעלה לרמה הררית לביקור בכפר של בני שבט הדורזה (Dorze) המתמחים באריגת כותנה וחיים במגורים מיוחדים, ממבני הארכיטקטורה המסורתית המיוחדים של אפריקה.

לינה וארוחת ערב ב-Arba Minch Haile Resort או דומה ברמתו

 

יום 6 | ארבה מינץ - שייט על אגם צ׳אמו

בשעות הבוקר נצא לשייט על אגם צ'אמו ונצפה בתניני יאור, היפופוטמים ובעופות מים רבים בחיים באגם.
בתום השייט נחזור למלון בו אנו לנים.

לינה וארוחת ערב ב-Arba Minch Haile Resort או דומה ברמתו


יום 7 |הוואסה - אדיס אבבה - גונדר (Gondar)

נצא בטיסה לאדיס אבבה ומשם נמשיך בטיסה לעיר לגונדר (Gondar).

גונדר היא בירתה הקדומה של אתיופיה. במאה ה-16 נבחרה גונדר על ידי הקיסר האתיופי פאסילאדס ויורשיו, כמקום מגוריהם. מאז במשך כ-250 שנה, בנו בה הקיסרים ארמונות, מצודות, כנסיות ומנזרים שנותרו כמעט בשלמותם.

לאחר התארגנות קצרה, נצא לסיור ראשוני בעיר.

ארוחת ערב ולינה ב-Gondar Hills Resort  או דומה ברמתו


יום 8 | גונדר - שמורת הרי סימיאן

הבוקר ניסע אל פארק הרי סימיאן.

שמורת הרי סימיאן, פארק בעל נופים מרהיבים, צמחייה מגוונת ומגוון עשיר של חיות בר וביניהן קופי הג'ילאדה (בבון זנוב), אלו קופים אנדמיים החיים בשמורה זו בלבד. בפארק מצוי רכס ההרים הגדול אשר הוכרז כשמורת טבע ופארק לאומי ע"י ממשלת אתיופיה, זהו רכס ההרים הרביעי בגובהו באפריקה, פסגתו הגבוהה ביותר, ראס דאשן, נישאת לגובה של 4,620 מ'. חלק מרכס הסימיאן הוכרז ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמית בשנת 1978.

ניכנס לתוך שמורת הרי סימיאן ונהנה מהנופים המרהיבים הפארק הוא מקום משכנם של כמה מהחיות הנדירות בעולם – קופי גלאדה, שועל סימיאן, ויעלים. נערוך תצפיות רגליות ועם רכב ונהנה מנקודות הנוף המדהימות של הפארק. אחר הצהרים נשוב אל גונדר בדרכנו נעצור בוולאקה – כפר בו ישבו בני ביתא ישראל ונבקר בשרידי הישוב היהודי.

עד שנות ה-80 של המאה הקודמת חיו בכפר וולקה מספר מאות יהודים. בתחילת שנות ה-80 רבים מהם נטשו אותו, הלכו ברגל לסודן ומשם המריאו לישראל. בשנות ה-90 היהודים שנותרו בכפר עלו לישראל דרך אדיס אבבה. תושבי הכפר היהודים נקראו פלאשה (זרים בשפת המקום) ונאסר עליהם לקנות רכוש או אדמה. זו הסיבה שהם פנו לאומנויות כמו קדרות, פירזול, אריגה, תפירת בגדים ועוד.

ארוחת ערב ולינה ב-Gondar Hills Resort  או דומה ברמתו


יום 9 | גונדר (Gondar) – באהר-דאר (Bahir Dar)

נבקר במבצרים בארמונות ובמרחצאות של מייסד העיר - הקיסר פאסילאדס, בכנסיית דברה בירהאן סלאסי הידועה בציורי הקיר היפים שלה, ציורי מופת של האומנות הדתית האתיופית.
בהמשך היום ניסע אל העיר באהר דאר השוכנת לחופו הדרומי של אגם טאנה, ממנו זורם נהר הנילוס הכחול.

ארוחת ערב ולינהב- Bahir Dar Kuriftu Resort & Spaאו דומה


יום 10 | באהר-דאר (Bahir Dar)

בשעות הבוקר בשעות הבוקר ניסע ונצא לסיור במפלי הנילוס הכחול הקרויים באמהרית Tis Isat, "המים המעשנים". בהמשך היום נצא לשייט על אגם טאנה עליו פזורים מספר איים והוא מוקף בכנסיות ומנזרים אשר רובם הוקמו לפני המאה ה- 16 וחלקם אפילו במאה ה-11. נבקר בכנסיית קידאנה מיהרט הנמצאת על אחד מחצאי האי לחופיו של האגם.

ארוחת ערב ולינה ב-Bahir Dar Blue Nile Resort Hotel או דומה ברמתו

 

ימים 11-13| באהר דאר - לליבלה (Lalibela), חגיגות טימקט

בשעות הבוקר נטוס ל-לליבלה (Lalibela). לאחר ההגעה נתחיל לסייר בין אתרי העיר, מנפלאות העולם העתיק.

לליבלה נבנתה לאחר דעיכתה של אקסום כבירתה החדשה של הקיסרות האתיופית, והיא מהווה המרכז הדתי החשוב ביותר של אתיופיה. לפי המסורת האתיופית, היא "ירושלים החדשה". במאה ה-13 נחצבו באבן הטוף הוולקני 11 כנסיות אבן מרהיבות הנחשבות, בצדק, לאחד מפלאי העולם. חלק מהכנסיות מחוברות ביניהן במחילות ובמנהרות ויוצרות מכלול חצוב אחד. הן נושאות שמות תנכ"יים ושמות מן הברית החדשה. האתר הוכרז "אתר מורשת העולמית" על ידי אונס"קו ונמצא בתהליכי שימור וחידוש. מדי שנה, בינואר, עולים לרגל מאות אלפי צליינים ומאמינים לחגוג את טקס הטימקט המקודש.

 אחר הצהרים נוכל לצפות בהכנות לטקס המסורתי.

למחרת לפנות בוקר נצא לראות את טקס הטימקט, ובסיומו נשוב למלון למנוחה קצרה. אחר הצהרים נצא לסייר בין הכנסיות החצובות של לליבלה.

חגיגות טימקט הן האירוע הדתי החשוב ביותר באתיופיה. החגיגות נערכות בצפון המדינה, גבערים אקסום, גונדר ולליבלה. בפסטיבל זה חוגגים האתיופים האורתודוקסים את "ההתגלות", אותו אירוע מכונן בו התגלה כי בגופו של ישו שוכנת גם ישות אלוהית. בפסטיבל חוגגים ומציינים גם את ההטבלה של ישו על ידי יוחנן המטביל במי הירדן. זהו אירוע לאומי, קדוש ומשמעותי מאוד לזהות האתיופית הנוצרית. הפסטיבל צבעוני מאוד, מרגש, סוחף וכולל תלבושות מיוחדות ותהלוכות דתיות, במהלכן נושאים הצועדים דגמים של ארון הברית, שהאתיופים טוענים כי הגיע לאתיופיה יחד עם מנליק, בנם של מלכת שבא והמלך שלמה.

לינה וארוחת ערב ב-Lalibela Harbe Hotel או דומה ברמתו


ימים 14-15 | לליבלה - אדיס אבבה - תל אביב

בהתאם לשעת הטיסה, נגיע לשדה התעופה וממנו נטוס לאדיס אבבה.
לאחר הנחיתה נבקר במוזיאון הלאומי של אתיופיה, בו מוצגים גם ממצאים פרה-היסטוריים ייחודיים, ביניהם השלד של "לוסי" האוסטרלופיתקוס אפרנסיס.
בערב ניסע לשדה התעופה לטיסתנו חזרה ארצה לקראת חצות.
נחיתה בתל אביב בשעות הבוקר המוקדמות שלמחרת.

 

 

מיקי קליינמן בהרצאתו על דרום אתיופיה ושבטי עמק האומו