יום 1 | תל אביב – מפלי ויקטוריה – שמורת הוואנגי (Hwange National Park)
המסע שלנו מתחיל מוקדם בבוקר, בהמראה מתל אביב אל אחד המקומות המופלאים בעולם – מפלי ויקטוריה בזימבבואה, שם ננחת בצהרי היום.
עיירת מפלי ויקטוריה היא עיירה רגועה ובטוחה מאד הממוקמת למרגלות המפלים הגבוהים בעולם. בזימבבואה ישנם 85% נוצרים, ואילו השאר מגדירים את עצמם ברובם משויכים לדתות "מסורתיות" או לאף דת כלל.
לאחר הנחיתה נפגוש את המדריכים המקומיים ונצא בנסיעה לעבר שמורת הוואנגי, שם יחל הספארי שלנו באופן רשמי. נתוודע כבר היום לנופים עוצרי הנשימה של הסוואנה ולחיות הבר המגוונות באזור.
ארוחת ערב ולינה (לילה 1) ב-Hwange Safari Lodge או דומה ברמתו
יום 2 | שמורת הוואנגי (Hwange National Park)
הבוקר נצא לספארי ראשון בשמורת הוואנגי (Hwange), הפארק הלאומי הגדול ביותר בזימבבואה, ואחת מהשמורות הנסתרות והקסומות ביותר באפריקה. במרחק של כ-100 קילומטרים בלבד ממפלי ויקטוריה, שמורת הוואנגה מתגלה כ”פנינת טבע” פראית ומרהיבה, המשלבת בין השקט, הדר והעוצמה של הטבע.
בשטח רחב ידיים של יותר מ-14,000 קמ”ר, השמורה נפרשת על פני סוואנות, יערות ועמקים ציוריים. שמורת הוואנגי מהווה בית למגוון רחב של חיות בר, עם למעלה מ-100 מיני יונקים, כולל פילים, אריות, נמרים ומגוון פרסתנים מרהיבים. הקרבה למפלי ויקטוריה מאפשרת למבקרים גישה נוחה לאחת המערכות האקולוגיות העשירות ביותר באפריקה, המציעה מפגש בלתי נשכח עם חיות הבר בסביבתן הטבעית.
בסיום היום נשוב אל הלודג’ כדי להתרענן לפני ארוחת הערב. לאחריה, תיפגש הקבוצה להרצאה קצרה ולתדריך לקראת היום הבא.
ארוחת ערב ולינה (לילה 2) ב-Hwange Safari Lodge או דומה ברמתו
יום 3 | שמורת הוואנגי – מרכז ההצלה והשימור לזאבים טלואים – מפלי ויקטוריה (העירה)
לאחר ארוחת הבוקר נצא לספארי בוקר מסכם בשמורת הטבע הוואנגה, בה נחווה פעם נוספת את עוצמתו ושלל חיות הבר שבשמורה. בתום הספארי נעצור לביקור מרתק במרכז ההצלה והשימור של הזאבים הטלואים (African wild dogs) – בעלי חיים ייחודיים שאינם נמצאים בשום יבשת אחרת, החיים באזורי מחייה מוגבלים במדינות בודדות, כולל זימבבואה.
פחות מ-7,000 זאבים טלואים נותרו ברחבי העולם, כאשר כ-700 מהם חיים בזימבבואה. הם מוכרים גם בשם “כלבי הצייד” בזכות יכולת הציד המרהיבה שלהם, הנחשבת לטובה ביותר בין היונקים. למרבה הצער, יכולת הציד הזו הפכה אותם למטרה עבור מגדלי בקר וצאן, וכן לטורפי על המתחרים איתם על מקורות מזון. ארגון PDC בשמורת הוואנגי מוביל מאמץ מרשים לשימור המין, והביקור במרכז כולל הסבר מעמיק על אורח חייהם של הזאבים הטלואים: מהחיים במאורה והקשר המשפחתי, ועד שיטות הציד והסכנות שבדרך.
המבנה הייחודי של המרכז, הבנוי מכבלי נחושת שהוחרמו ממלכודות, מציג את חייהם של הזאבים בטבע ומשלב גם אזור שיקום בו חיים הזאבים שנפגעו ונמצאים בתהליך שיקום עם מטרה להחזירם לטבע. בנוסף, המרכז משקיע רבות בחינוך הילדים המקומיים כדי להעלות את המודעות בקרב התושבים.
לאחר הביקור במרכז, ניסע לעבר מפלי ויקטוריה לארוחת צהרים במסעדה מערבית המשקיפה אל נהר הזמבזי.
בתום הארוחה נמשיך אל המלון שלנו, הסמוך למפלי ויקטריה.
מאחר והגענו סמוך לליל ירח מלא, ואם מזג האוויר יאפשר זאת, נצא בשעות הערב לצפות בתופעת קשת ירח.
קשת ירח היא תופעת טבע נדירה, הנוצרת כאשר אור הירח נשבר ומתפזר על ידי טיפות מים, בדומה לקשת הנוצרת מאור השמש. היא נראית בעיקר בלילות של ירח מלא או סמוך לכך, ובתנאים מיוחדים כמו רסס המים במפלי ויקטוריה. בעין אנושית, קשת הירח נראית לרוב כלבנה ועדינה יותר מקשת יום, אך בצילום חשיפה ארוכה אפשר לחשוף את צבעיה המלאים.
ארוחת ערב ולינה (לילה 3) ב-Palm River Hotel או דומה ברמתו
יום 4 | מפלי ויקטוריה - העשן הרועם
הבוקר נצא לסיור רגלי בין נופיו עוצרי הנשימה של מפלי ויקטוריה – פלא טבע מהפנט שמותיר חותם בלב כל מבקר. עוד לפני שנראה אותם, נשמע את רעם המים האדיר המתגלגל במרחב, רמז לעוצמתו של המפגש הקרב. ככל שנתקרב, יקיף אותנו ענן רסס מתגבר, המרמז על מימדיו האדירים של המפל ועל כוחות הטבע שפועלים כאן בעוצמה.
הסיור יוביל אותנו לאורך 15 נקודות תצפית מרהיבות במיוחד, לאורך שביל בו היער הסובב חי ונושם הודות לרסס המתמיד. במהלך ההליכה נלך מוקפים ברסס העוצמתי מכל עבר, ננשום את אוויר המפל, ונחוש את נוכחותו המרשימה של צליל המים המתנפצים ברקע. מומלץ בחום להצטייד במעיל גשם – כאן תרגישו את המפל מקרוב.
בסוף היום נשוב ללודג’ עם חוויות בלתי נשכחות ממפלי ויקטוריה. בערב ניפגש לסיכום היום, נשוחח על כל מה שחווינו ונקבל תדרוך לקראת ההרפתקאות של מחר - טיסה לשמורת מאנה פולס.
ארוחת ערב ולינה (לילה 4) ב-Palm River Hotel או דומה ברמתו
ימים 5-7 | מפלי ויקטוריה - שמורת מאנה פולס (Mana Pools National Park)
בתום ארוחת הבוקר, ניסע אל המנחת ממנו נמריא אל שמורת מאנה פולס.
שמורת מאנה פולס משתרעת על פני 6,766 קמ״ר בצפון זימבבואה. השמורה ממוקמת ליד נהר הזמבזי וחלקים גדולים משטחה הופכים לאזורי אגמים ובריכות בעקבות הגשמים.
בשנת 1984, אחרי חיבור מספר אזורי ספארי לפארק לאומי אחד, אונסקו הכיר באזור כאזור מורשת עולמי והוא נשמר כאחד המקומות הפראיים ביותר באפריקה.
בשמורה 4 בריכות גדולות קבועות שנוצרו על ידי נהר הזמבזי. האזור, הנמצא על שפת נהר הזמבזי ושטחו כ-2,500 קמ״ר, כולל איים ובריכות וחלקו מכוסה ביער של עצי מהגוני, פיקוס, באובב ועוד. כאן אפשר לראות את הריכוז הגדול ביותר של היפופוטמים ותנינים. בתקופות היבשות יותר מגיעים לאזור עדרי זברות, פילים ובאפלו. אפשר לראות כאן גם אריות, צ׳יטות, זאבים טלואים, נמרים וצבועים חומים.
חובבי הצפרות יכולים לצפות כאן בלמעלה מ-350 מיני ציפורים ועופות מים שונים.
במהלך שלושת הימים הקרובים אנו נצא לסיורי ספארי ברחבי השמורה ונכיר את ייחודה ויופיה.
ארוחת ערב ולינה (לילות 5-7) ב-Mana Pools Safari Lodge
יום 8 | טיסה למפלי ויקטוריה - תל-אביב
את היום האחרון בשמורה נפתח בארוחת בוקר וסיור פרידה מהנופים ובעלי החיים שארחו לנו חברה בשלושת הימים האלו. בהתאם לשעת הטיסה, ניסע אל המנחת ממנו נמריא אל שדה התעופה בעיירה מפלי ויקטוריה, שם נעלה על טיסתנו חזרה ארצה.