יום 1 | תל אביב - נמל התעופה קילימנג'רו (Kilimanjaro) - הגעה לארושה (Arusha): קצב חדש מתחיל
בוקר מוקדם, נמל התעופה בן-גוריון. קו ישיר מחבר בין המזרח התיכון ללב אפריקה, ואנחנו עליו. בשעות אחר הצהריים ננחת בשדה התעופה קילימנג'רו – נמל תעופה שקט בלב נוף ירוק, למרגלות הר הקילימנג׳רו, מרוחק מהמולת הערים הגדולות ומהווה שער גיאוגרפי ותחושתי לעולם אחר.
משם נצא בנסיעה קצרה לעיר ארושה - העיר המרכזית של אזור הספארי הצפוני של טנזניה. עם ההגעה למלון נתמקם, ננשום, ונאפשר לעצמנו להתכוונן: לקצב אחר, לשקט אחר, לאור אחר.
למי שמעוניין - העיר ארושה מציעה מגוון אתרים שמהם אפשר להתחיל להתיידד עם היבשת: אמנות מקומית, מלאכות יד, מיזמים קהילתיים וטעימה ראשונה מצבעי התרבות הטנזנית. אבל אין הכרח. לפעמים, הכי נכון זה פשוט לשבת על המרפסת מול נוף ירוק, להחזיק כוס תה אפריקאי ולחכות שהלב יגיע.
ארוחת ערב ולינה ב-Arusha Serena Hotel או דומה ברמתו
יום 3 | שמורת ארושה (Arusha National Park): ספארי רגלי -Manyara Ranch (חדש במסלול!): שמורה פרטית וסודית
נפתח את היום בשמורת ארושה, השוכנת למרגלות הר מרו ומתאפיינת ביער גשם הררי, אגמים רדודים ונוף געשי. כאן נצא לספארי הליכה מודרך בליווי ריינג’ר חמוש, באחד האזורים היחידים בצפון טנזניה שבהם מותר לרדת מהרכב. ננוע ברגל בשטח פתוח, במסלול המשלב תצפיות שקטות בפרסתנים, קופי קולובוס ועופות מים – תוך היכרות עם עקבות, סימני מעבר ודפוסים סביבתיים.
בהמשך היום נגיע ל-Manyara Ranch Conservancy – שמורה פרטית עם גישה מוגבלת, שנבחרה בקפידה כאלטרנטיבה איכותית לשמורת אגם מאנירה, אשר בשנים האחרונות סובלת מירידה משמעותית באיכות התצפיות.
Manyara Ranch ממוקמת באזור מעבר טבעי בין טרנגירי למאנירה, ומהווה מרחב פתוח ולא מגודר, שבו נעים פילים, אנטילופות וטורפים באופן חופשי.
נצא לספארי אינטימי בג׳יפ פתוח, ולעיתים גם בהליכה רגלית, בליווי מדריכים מקומיים מנוסים - ונהנה מתצפיות מדויקות, שקט בשטח, וחוויה שלא מושפעת מעומסי תיירים.
ארוחת ערב ולינה ב-Manyara Serena Lodge או דומה ברמתו
יום 3 | שמורת טרנגירי (Tarangire National Park): בין עצי באובב לעדרי פילים - ביקור בכפר מסאי מסורתי
בשעות הבוקר נצא אל אחת השמורות הייחודיות ביותר בצפון טנזניה - שמורת טרנגירי.
שמורת טרנגירי היא מערכת אקולוגית המתאפיינת במגוון אדיר של בתי גידול: ערבות פתוחות, חורשות שיטה ועצי באובב בני מאות שנים – חלק מעצי הבאובב נושאים סימני פציעה וחריטה – עדות לשנים של מגע עם פילים, טורפים וחיות בר אחרות.
נהר הטרנגירי עובר במרכז השמורה ומהווה ציר חיים עבור מאות מינים: מעל ל-500 מיני עופות תועדו כאן, לצד אוכלוסיית פילים מהמרוכזות והיציבות במזרח אפריקה. בסיור נבצע תצפיות עומק בניסיון לפענח דפוסים חברתיים וטריטוריאליים - במיוחד בקרב משפחות הפילים והטורפים הגדולים.
בדרכנו חזרה ללודג׳ נעצור במניאטה מסאית אותנטית - כפר הבנוי בצורת עיגול, מוקף בבקתות בוץ וקש. נשוחח עם תושבים מקומיים ונלמד כיצד שבט המסאי שומר על אורח חיים רועי-נוודי מסורתי, תוך התאמה חלקית לעולם המשתנה סביבו.
המפגש ייערך תוך שמירה על מרכב, כבוד ופרשנות אותנטית של התרבות.
ארוחת ערב ולינה ב-Manyara Serena Lodge או דומה ברמתו
יום 4 | מהסבך ובקתות הבוץ ועד בתי הלבנים האדומות: מסע אנתרופולוגי לשבטים החיים מחוץ לזמן
בין גדותיו המיובשות של אגם אייסי למדרונות הרמים של צפון טנזניה שוכנים שני עולמות כמעט נשכחים - שבט ההדזבה ושבט הדטוגה. בביקור זה, נצא למסע בזמן, אל תרבויות החיות בקצב אחר - מחוץ לרשת החשמל
ומחוץ להגדרות של הקיום המערבי.
נתחיל את הבוקר עם שבט ההדזבה - קבוצת ציידים-לקטים שעד היום מתקיימת ממזון שמספקת להם הסוואנה: פירות, שורשים, ודבש - לצד ציד יומיומי של ציפורים, אנטילופות קטנות, וזוחלים.
נצטרף אל הגברים בשעות הבוקר לסיור שקט ודרוך בין השיחים והעצים, נלמד על טכניקות מעקב, חידוד חושים, וקשרים בין-דוריים. ההדזבה מדברים בשפת קליקים עתיקה ומקיימים חברה שוויונית ובלתי-היררכית כמעט לחלוטין.
בהמשך היום נבקר בכפר של בני שבט הדטוגה - קבוצה רועית-נוודית עם התמחות בנפחות מסורתית וסגנון חיים שורשי.
נצפה בגברים מפעילים כבשן פתוח ליציקת ראשי חיצים, ונשים המקשטות את פניהן בצלקות סימטריות – מסורת קישוט ייחודית הנישאת בגאווה מדור לדור. כאן, נבין איך זהות אתנית מתעצבת דרך חפצים, טקסים, ושפה חזותית.
שני הביקורים יתקיימו תוך תיאום מוקפד, באווירה של כבוד הדדי ולמידה.
ארוחת ערב ולינה ב- The Retreat at Ngorongoro או דומה ברמתו
יום 5 | קלדרת נגורונגורו (Ngorongoro Crater): ירידה לליבה של מערכת אקולוגית סגורה - שמורת סרנגטי (Serengeti National Park)
היום נצא אל אחת מנקודות השיא של המסע - קלדרת נגורונגורו. מדובר במכתש געשי עצום, תוצאה של קריסת הר געש קדום, שיצר מעין ״קערת ענק״ בקוטר של כ-20 קילומטרים. הדפנות התלולות שסוגרות על הקלדרה משמרות בתוכה עולם ביולוגי סגור, עשיר, ובלתי רגיל - מעין “מעבדה חיה” של טבע אפריקאי בתנאים מושלמים.
נרד בנסיעה קצרה אך תלולה אל קרקעית המכתש - ירידה אל תוך טבע בלתי מתווך. נעביר את היום בשטח בתצפית על אוכלוסיות בעלי החיים המקומיות: פילים בוגרים, תאו אפריקאי, אריות נחים בעשב, צבועים מחכים להזדמנות, ואולי - עם קצת מזל - גם נצליח לראות את הקרנף השחור, הנדיר כל כך.
היופי בנגורונגורו הוא לא רק בכמות אלא בקרבה. בעלי החיים רגילים לנוכחות רכבים ממש כאילו הם חלק מהמערכת האקולוגית. הדבר מאפשר תצפיות ארוכות, עמידה שקטה, וצפייה במערכות יחסים, חיזור, תוקפנות, והורות – ממרחק של מטרים ספורים.
לאחר ארוחת הצהרים באחת מנקודות השטח הקבועות - לצד אגם שקט בלב הקלדרה, בו שוהים היפופוטמים ומעליהם חולפות דיות, שקנאים ועופות דורסים – נמשיך בסיור לעבר שמורת הסרנגטי.
הנסיעה מהקלדרה לסרנגטי היא מעבר בין עולמות: מהרמות הקרירות של נגורונגורו למישורים האינסופיים של שמורת הסרנגטי – הנוף הולך ונפתח, השטח נהיה פראי יותר, שקט עמוק יותר, ובעלי החיים נראים שוב, בתנועה חופשית וללא גבולות. זהו רגע שבו מרגישים שהגענו ללב ליבו של הספארי האפריקאי.
ניכנס אל שמורת הסרנגטי, לה יוקדשו הימים הקרובים.
ארוחת ערב ולינה ב-Serengeti Serena Safari Lodge או דומה ברמתו | מרכז שמורת הסרנגטי
יום 6| שמורת סרנגטי: בין כח, מהירות ואלגנטיות- עולם החתולים הגדולים
(מרכז שמורת סרנגטי)
היום נעמיק בעולם של שלושת הטורפים המובילים של שמורת הסרנגטי – האריה, הנמר והצ’יטה – כל אחד מהם בעל אסטרטגיה שונה, גבולות שונים, וסגנון חיים מובחן.
האריות פועלים כקבוצה – זוהי החיה היחידה ממשפחת החתוליים שמתנהלת כקהילה. הם מגִנים על טריטוריה ברורה בגודל של עשרות קמ״ר, עם היררכיה פנימית יציבה ולעיתים אכזרית. ננסה לזהות פרטים בוגרים וצעירים ולהבין את דינמיקת הגורים, ציד קבוצתי וחילופי שליטה בין זכרים.
הנמרים, לעומתם, שומרים על טריטוריות מבודדות ומסתמכים על התגנבות, הסוואה, ועצמאות מוחלטת. קשה למצוא אותם – אך אם רואים נמר על עץ או בצל סלע, זהו רגע של יוקרה.
הצ’יטות, קלות הגוף וזריזות, נעות לרוב באזורים פתוחים, מחפשות טרף קטן עד בינוני, ובעיקר נמנעות ממפגש עם טורפים גדולים מהן. הן לעיתים קרובות פעילות במיוחד בשעות הבוקר והצהריים.
ביום זה ננוע עם עיניים פקוחות, ממוקדי מטרה - נשתמש בכלי התצפית שלנו, בהובלת הצוות המקומי והישראלי, כדי לנסות ולפגוש את מלכי הסוואנה - כל אחד בשטחו.
ארוחת ערב ולינה ב-Serengeti Serena Safari Lodge או דומה ברמתו | מרכז שמורת הסרנגטי
יום 7| שמורת סרנגטי: שיירות הנדידה- דינמיקת התנועה של מיליונים
(צפון שמורת סרנגטי)
נדידת הגנו אינה אירוע – היא תהליך מתמשך, מחזורי, עצום בהיקפו. מדובר בתנועה של מעל לשני מיליון בעלי חיים – בראשם גנו כחולים, המלווים בזברות, אנטילופות תומסון, אילנד, ולעיתים גם ג’ירפות ובאפלו. בעלי החיים הללו נעים במעגל שנתי של מאות קילומטרים בין דרום ומרכז הסרנגטי לאזור המארה בצפון הסרנגטי, מונעים מדחף אבולוציוני שקושר בין מים, עשב טרי, והישרדות.
הגנו, שאינם נחשבים לחיה אינטליגנטית במיוחד, מסוגלים בכל זאת לנווט לפי ריח הגשם, לפי תנאי הקרקע, ולעיתים אף בעקבות מעוף הציפורים. הם יוצרים שיירות אינסופיות, מתפתלות, שמתארגנות ונפרמות כל הזמן. כל פרט נע על פי תחושת ריח, קרקע או תגובה סביבתית, אבל יחד הם יוצרים תנועה קולקטיבית מדויקת – בלי פיקוד, בלי תיאום, ובלי לעצור.
במהלך היום נרד לעמקים, נעלה לתצפיות מגבוה, ונעקוב אחרי הדינמיקה של העדרים בזמן אמת. נבחין במיקומים השונים של בעלי החיים – הזברות שמובילות, הגנו שמרכזיים בתנועה, והאנטילופות הקטנות שנמצאות בשוליים. לעיתים תיראה תנועה דרמטית, ולעיתים רק ציפייה שקטה, סימנים מקדימים של מה שעשוי להתרחש ביום הבא.
זהו יום של התבוננות – לא רק כדי לראות, אלא כדי להבין.
ארוחת ערב ולינה ב-Enkutoto Migration Camp או דומה ברמתו |צפון שמורת הסרנגטי.
יום 8| שמורת סרנגטי: המרוץ לחיים- חציית נהר המארה
(צפון שמורת סרנגטי)
זהו הרגע שלשמו הגענו. היום נעמוד מול אחת מהתופעות המרשימות ביותר בטבע העולמי: חציית נהר המארה - השיא הדרמטי של הנדידה הגדולה בסרנגטי
עשרות אלפי גנו וזברות מצטופפים על גדות הנהר. הם יורדים באיטיות, קדימה ואחורה, כאילו הזמן עצמו עצר מלכת. ואז - אחד מהם קופץ. אחריו עוד אחד. בתוך שניות, הכל מתפרץ. גל פראי של בעלי חיים קופץ למים, נלחם בזרם, בסלעים, ובתנינים עצומים שאורבים מתחת לפני השטח. זוהי סצנה שאין לה מקבילה – לא בקולנוע, לא בדמיון. רק בשטח.
מהצד השני של הנהר ממתינים אריות, צבועים ונמרים. כל החושים דרוכים. הכל מדויק. זה לא רק מרדף - זו מערכת שלמה שפועלת לפי חוקים קדומים.
זהו שיאו של המסע: תצפית נדירה בעוצמה טבעית בלתי נשלטת, רגע שאין בו צורך במילים. רק להביט, לנשום עמוק, ולזכור.
ארוחת ערב ולינה ב-Enkutoto Migration Campאו דומה ברמתו |צפון שמורת הסרנגטי.
יום 9 | פרק הסיום: הסרנגטי מלמעלה - טיסת לילה לתל-אביב
יום האחרון שינוצל עד שעות אחר הצהרים המאוחרות בסרנגטי.
עוד נשימה אחת של אוויר סוואנה, עוד מבט שקט על מרחב אינסופי. נצא לסיור פרידה – לא ממה שראינו, אלא ממה שצברנו. המראות, הקולות, הריחות – הכול עדיין כאן, חי, זורם, טבוע בנו.
זהו גם היום האחרון שבו נוכל ליישם את כל מה שלמדנו – על השטח, על הדפוסים, על העדרים. נצא לסיור ממוקד, מצוידים בידע שצברנו לאורך הימים: איפה לחפש, מתי להמתין, ומה מסגיר תנועה בשטח.
זוהי ההזדמנות האחרונה במסע הזה לראות עוד עדר גנו בתנועה, עוד מבט של חתול גדול בצל, ולהגשים את כל אותם חלומות קטנים – שעדיין מחכים.
בשעות אחר הצהרים המאוחרות נעלה על טיסה פנימית קצרה מעל נופי הסרנגטי – קווי הנהרות, שיירות גנו נעות, כתמי ירוק ושחור, עצי שיטה פזורים על פני מרחב שנראה אינסופי. הטיסה הזו היא יותר מאמצעי תחבורה - זו פרידה ממעוף הציפור. רגע אחרון שבו אפריקה כולה פרושה לפנינו, שלמה, גולמית, נפלאה.
ננחת בשדה התעופה קילימנג’רו ונטוס חזרה לישראל. עם מזוודה מלאה… אבל עם לב שמכיל הרבה יותר.
רוצים לשמוע עוד על ספארי בטנזניה? צפו בהרצאות שלנו על טנזניה - ספארי, בעלי חיים ושבטים
שלמה כרמל מספר על האריות - טורפי העל בסוואנה
חגית גפן מתארת את החיים עם שבט ציידים-לקטות בטנזניה (הדזבה)
שלמה כרמל מראה את טנזניה שלא הכרתם