מאת: נדב לוי, שלמה כרמל ואייבי ארז
2007
החל מראש השנה תשס"ח ועד שלהי אוקטובר 2007 הגיעו אלינו שלושה דיווחים מרתקים מאפריקה, הפעם על זאבים טלואים, וביעדי הטיולים שלנו. החלטנו לשתף את גולשי האתר במידע זה.
בסיורי ספארי בראשית המאה ה-21 עוד היינו רחוקים מדי מאזורי השוטטות הרגילים של הזאבים הטלואים בטנזניה באותן שנים, ורק מאוחר יותר נצפו בדרום-טנזניה, למשל בשמורות סלו ורואהה. בפורום אפריקה באינטרנט דנים הרבה בזאבים טלואים, ועולה מכך כי האזור הטוב ביותר לראותם ביבשת הוא בבוצואנה. מ"בעיות הזאב הטלוא'" שנידונו ברשת האינטרנט עולה שהם אינם נצמדים למערת (רבייה) קבועה, ונוטים לעבור ביניהן, ולכן, קשה לדעת היכן ומתי הכי טוב לראותם. ואולם, מסתמן כי המקום הטוב ביותר לראותם הוא באזור שכונה ככל הנראה TANJO (או משהו כזה), שם הם מחזיקים במערכת רבייה קבועה מזה כ-14 שנים (ואולי כמה פחות). רוב התצפיות שלנו בזאבים טלואים ארעו בקרבת מאורה שבה הם מגדלים גורים, ורק בסיורים מעטים הצליחו מטיילים לחזות באירועי-ציד אקטיביים של טורפי העל האלה הנחשבים אכזריים, אך חשובים ביותר לכל מערכת אקולוגית שלמה ביבשת.
במאמר זה, יתוארו שלוש התצפיות האחרונות הראויות לפרסום במזרח-אפריקה ודרומה, כדלקמן: במקרה הראשון מדובר בבוצואנה, במקרה השני בפארק הלאומי טרנגירי בטנזניה, ובמקרה השלישי בשמורת המאסאי-מארה בקניה.
זאבים טלואים נעשו חברים של חזירי יבלות
הדיווח הראשון מראש השנה תשס"ח העוסק בזאבים טלואים מתאר אותם עם גוריהם ושני חזירי יבלות, שחווים יחד בשלווה מאורה משותפת, להפתעת כולנו. זוהי דוגמה ליישום הברכה השגורה בפינו "שנה טובה ומבורכת, שנת שלום, שלווה וכיוצא באלו", שמוכיחים לנו שני מיני היונקים החביבים באפריקה. את אתר האינטרנט Kwando camps מטעם חברת הטיולים קוואנדו, שהיא חברה שבבעלותה לודג'ים, בין השאר בדלתת האוקוואנגו בבוצואנה, גילה אייבי ארז, הכותב השלישי של כתבה זו, שהוא זואולוג, מרצה במכללות, ומדריך טיולים ותיק ומנוסה באפריקה וביעדים אחרים. וכך נאמר בידעה שהתפרסמה ותדווח להלן:
ב"להקת הזאבים הטלואים ששמה Lagoon pack" ידועים היו באותה שעה 6 פרטים בוגרים ו-9 גורים שמצבם הגופני היה כיאות בעת שהתבוננו בהם מחוץ למאורה. ואולם, מה שדווח בתוכה הוא כבר עניין אחר שמן הראוי לספר עליו. ערב אחד, בשעה שהזאבים הטלואים היו בציד לא הרחק מהמאורה, התברר כי שני חזירי יבלות התנחלו באותה מאורה של הזאבים הטלואים, לאחר שנצפו מרחרחים את השטח בקפדנות ואיוו להם את המאורה למשכן באותו לילה. כך הם גם עשו בפועל, ואכן, בילו שם את הלילה, בחברת גורי הזאבים הטלואים. לאחר שהתברר להם טיבה הפנטסטי של המאארה, ככל הנראה, הם בחרו להישאר שם במשך חודש תמים, והזאבים הטלואים נאלצו בבושת פנים לקבלם, הגם שנראה היה לנו כי הם היו חייבים להיות אויבים בלתי-קרואים שמן הראוי היה לסלקם מהר יותר. זה לא ארע בפועל.
קווארה ,(Kwara) ממוקם בחלקיה הצפוניים של דלתת האוקוונגו(Okavango Delta) , שרבים מתארים אותה כגן העדן האחרון או האבוד באפריקה. השטח הפרטי שאינו אלא קמפ-סייט בשם זה, ממוקם בשטחי מים קבועים בדלתה שבצדם בוש צפוף, והמשתרע בשלמות ועל כ-1,700 קילומטרים רבועים. בצדו שמורת הטבע מורמי שבה מתבצע מחקר מקיף ביותר על בבונים שמבצעים אותו אחדים מטובי הפרימאטולוגים בעולם, אך על כך נרחיב בהזדמנות אחרת.
כל טיול לבוצואנה, אם איננו מביא בחשבון ביקור באוקוונגו, משול לפספוס אחד גדול, מה עוד שאפשר להרחיב ולפקוד את מדבר הקלהרי שבו סיכויים גדולים יותר לצפייה בגיריות-דבש, יערות עצי מופאן ואיים משובצים בעצי דקל. גם עצי אבוני נדירים אינם חסרים פה. מדובר באזור פראי מאין כמותו, ורק סיורים מרחיקי-ראות המאפשרים לבקר באזור זה מסוגלים להביא בפנינו תצפית כה בלתי שגרתית שבה שואלים אנו "היגור זאב טלוא עם חזיר יבלות"? משפט-מחץ כזה מזכיר בדיוק את שאמרו בתנ"ך: "וגר זאב עם כבש, ונמר עם גדי ירבץ". ככל שמתרבים טיולינו לאפריקה, כך מתרבות התצפיות הבלתי שגרתיות האלו שאין לנו הסבר מדעי טוב עבורן.
זאבים טלואים בטרנגירי
מספר שלמה כרמל: "בעונת היובש, מיוני עד אוקטובר, נוהגת חברת 'עולם-אחר' להגיע לפארק שמורת הטרנגירי, הידוע באותה שעה במספר הפילים הרב שלו, לעתים כ-5,000 פילים, ובלידות התאומים התכופות בו. לעומת זאת, "בתקופה הירוקה" הפילים מסתלקים מהאזור. באחד הסיורים האחרונים של החברה עם 22 איש בספטמבר השנה הגיעו לטרנגירי שלושה זאבים טלואים. קבוצת המטיילים פספסה אותם אולי בכמחצית השעה, אך רכב אחר ציין כי הם נסו על נפשם לאחר שצדו אימפלה, והותירו מאחוריהם את שייריה. כעבור זמן מה אכלו את השיירים בבונים לעיני הקבוצה, בעוד אחרים זללו מאימפלה שניה שנטרפה שם". כרמל תיעד את הבבונים זוללים את שיירי האימפלה במצלמתו ואחד מהם אף תקף אותו.
האם הזאבים הטלואים שבים מחדש לאזור המאסאי-מארה בקניה?
חדשות אוגוסט-אוקטובר 2007 מעידות על מגוון ביולוגי מרשים ובלתי-שגרתי באזור טאלק
הדיווח השלישי מראשית אוקטובר השנה, הוא מעורר הנשכחות מכולם. הפעם, ששה זאבים טלואים נצפו מחדש בתוך תחומי שמורת הטבע המאסאי-מארה בקניה, ונצפו וצולמו באזור Rekero, לא הרחק מנהר הטאלק (Talek), שהוא אחד האזורים החביבים עלינו ביותר בשמורה הפנטסטית. ניתן לראות שם תמיד גם אחדים מהצבועים המנומרים הממושדרים הנמצאים שם במעקב מתמיד ובתנאי מחקר מתמשכים.
המידע הראשוני על הופעתם נמסר מטעם ה- Rekero Community Conservation Scout, ועד מהרה יצא לאזור רקרו הצלם ג'יימס סנגני שהצליח לתעד ארבעה מהששה לראשונה, עדות מכרעת להופעתם באזור. גם לפני כמעט שנה תועדות זאבי םטלואים באזור זה, וייתכן ואנו דים להתבססות להקה קטנה אחת באזור מאז אותם ימים. לדעת יודעי דבר זוהי גם הפעם הראשונה מזה 8-7 שנים שהופיעו זאבים טלואים באזור זה. באוקטובר 2007 השטח שופע באינספור תיירים ומטיילים, כך שמקווים כי אחדים מהם, לכל הפחות, הצליחו לרשום אותם ברזומה שלהם.
באזור שוכן ה-tented camp Rekero's, שמיקומו המדוייק בהתמזגות נהר המארה ונהר הטאלק, והוא ממוקם באזור עתיר יונקים נודדים המבצעים באזור את נדידתם השנתית והעונתית שבמהלכה פוקדים את המאסאי מארה למעלה ממליון גנו וכ-200,000 זברות מהסרנגטי, אף כי אומדן מספר שני המינים האלה אף רב יותר, אם מדובר רק בטנזניה. ככל הנראה שלא כולם מגיעים למאסאי-מארה, אך עיקר הביומסה אכן מגיעה גם מגיעה. אתר הקמפ הזה שאינו מוכר לנו היטב, פעיל עונתית בין יוני לאוקטובר ובין דצמבר למרץ ויש בו אפשרות להלין 14 אורחים, הוא נחשב לאתר קמפינג ייחודי ברמתו ובמיקומו, ומשתלבות בו קבוצות קטנות בתיאום מוקדם עם בעלי הלודג' החביב. תצפיות משלהי הקיץ האחרון היו דומות במהותן למגוון הביולוגי של השטח.
לדוגמא, חודש ספטמבר האחרון היה משופע במספרי עתק של גנו שהשתבצו בנוף היטב, כך שלהיכן שלא התבוננו התיירים, הם ראו שם גנו לרוב ,בעיקר משני צדי נהר המארה ובאתרי חצייה שונים. רבים ממבקר הקמפ הצליחו לתעד בתקתוקי מצלמותיהם את האירוע החווייתי הנדיר. ב-30 לאוגוסט השנה נצפה גם נמר אחד בגדת נהר הטאלק, ובמקביל נצפו שני עדרים גדולים של פילים ותאואים לא הרחק מהקמפ כמו גם קרנף אחד שזוהה מהקמפ. דהיינו, ארבעה מחמשת הגדולים נצפו במרחק 10 דקות נסיעה מהקמפ. זה לא בלתי רגיל להצליחח בצורה כזו, אך הפעם תיעדו את חדשות המתרחש במאסאי מארה באזור טלאק גם ברשת האינטרנט. למשל, ב-6 לספטמבר תועדה חצייה מרשימה של גנו את הנהר, בעוד ששה תנינים הרגו חמישה מהגנו החוצים את הנהר, דווחה משפחה בשם משפחת סובל, שביקרה באזור. יומיים אחר-כך הצליחו משתתפי קבוצה בשם Michaelides, לצפות בסיור בוקר מוקדם לפני ארוחת הבוקר בסרוול ובקרקל.
ראוי עוד לציין, בין השאר, כי זהו כמובן אחד המקומות האחרונים שצפינו בהם בעברנו בזאבים טלואים, לעתים אפילו מחוץ לתחומי השמורה. ב-1988, למשל, לאחר מו"מ מתיש שקיימנו עם לוחמים מאסאים ששמרו עלינו באתר קמפינג ודיון מעיק עם נהגים בכירים שלא האמינו בסיכוי שלנו לראותם בפועל, יצאנו לבסוף לראותם בסיור בוקר מוקדם. מדובר היה בנסיעה מחוץ לתחומי השמורה. להפתעתנו, אף כי כמצופה, גילינו 8 זאבים טלואים, שלושה בוגרים, אחד מהם ממושדר, וחמישה גורים, שהשתייכו לקבוצת אייטונג (Eitong) שידענו עליה, וששטח המחייה שלהם היה כ-1,500 קמ"ר. קבוצה זו שנעקבה באותה שנה, ואולי קודם לכן, נעלמה מקניה לפני שנים רבות, לאחר שאחדים מהפרטים המשתייכים אליה נורו למוות ואחדים חלו במחלת הכלבת.
סיכומי ביניים
אלו כמובן חדשות פנטסטיות לעתיד המגוון הביולוגי השלם בשמורת המאסאי מארה והטרנגירי בקניה וטנזניה, גם אם מנהלי הלודג'ים לא בהכרח מסכימים עמנו. אנחנו ראינו עד-כה בקניה ובטנזניה רק פעמים מועטות זאבים טלואים בכל הקריירה שלנו בסוואנה האפריקאית עד-כה. התוכניות האחרונות להשיבם לפארק שמורת הסרנגטי בטנזניה מעוררת תקוות גדולות.