אני מאשר לקבל חומרים פרסומיים מ"עולם אחר" לכתובת המייל שלי

גורילות השפלה המערב אפריקאיות במצוקה רבתי

מאת: נדב לוי
12.9.2007


גורילות, אורנגאוטנים, שימפנזים ושאר קופי העל, כמו גם מיני ציפורים נדירות, הרחם המצרי ומיני נשרים אפריקאיים, תנינים אוריינטליים, ואפילו אלמוגים, הם בין המינים שהוספו ל"רשימה האדומה" האחרונה של מיני בעלי החיים והצמחים שהגדיר "איגוד השימור העולמי", ה-World Conservation Union, באמצעות הזרוע הביצועית שלו, ה-IUCN. ברשימה הנוכחית נכללים כ-41,00 מינים מהם הגדירו מצבם של כ-16,000 תחת ההגדרות "מינים מאויימים שסכנת הכחדה מאיימת עליהם" threatened) with extinction])]. מצבו של מין אחד בלבד השתנה במדת לטובה, והוא מין של תוכי ירקרק ממאוריציוס, אך לאור כישלונם של מבצעי שימור של תנינים אוריינטליים דוגמת הגאביאל בנהרות הודו ונפאל, המצב אינו מעודד בלשון המעטה. כ-200 מינים חדשים הוספו לרשימה מאז 2006. בדו"ח החדש העלו את הרף לקביעת מעמדם של בעלי-חיים (וצמחים), כדי לתת סיכוי נוסף לפרטים נדירים ביותר שאולי טרם נכחדו בודאות. המונחים החדשים עמם השתמשו בחיבור הדו"ח הם כדלקמן: 

"נכחד" (Extinct ) - כאשר הדו"ח מציע כי הפרט האחרון של מין מסויים מת.
"בסכנת הכחדה מוחשית"( Critically Endangered) - בדומה להגדרות קודמות, מעמד כזה מתאים למינים שנמצאים תחת סיכון עצום של הכחדה, ולעתים אפשר לכלול אותם בין המינים שייתכן שאכן כבר נכחדו.

"בסכנת הכחדה"(Endangered) - מינים שמעמדם נמצא בסיכון גבוה המוביל לסכנת הכחדה.

"פגיע" (Vulnerable) - מינים שמעמדם נמצא בסיכון גבוה להכחדה, אך במעמד פחות מסוכן מהנ"ל.

"מאויים כמעט, קרוב למאויים" (Near Threatened) - מינים שמעמדם הנוכחי עלול להביאם לסיווג באחת מארבע הקטגוריות הראשונות.

"דאגה (עניין) המחייבת התייחסות, אך מעטה" (Least Concern) – מינים שתפוצתם רחבה ועודם שכיחים ונפוצים.

"חסרים נתונים, חסר מידע" (Data Deficient) - אין די מידע ונתונים להערכתם במעמד כלשהו.

 

בכתבה קצרה זו אעסוק רק במצבם של קופי העל באפריקה הממשיך להידרדר, בעיקר לנוכח העובדה המצערת כי מצבן של גורילות השפלה המערביות (Gorilla gorilla gorilla), תת המין השכיח והנפוץ ביותר בין חמשת תתי המינים האפריקאיים, הינו בכי רע. מתברר כי הן הולכות ומתמעטות במהירות בגלל הידבקות בוירוס האבולה ובגלל ציד לא חוקי. ב"רשימה האדומה" המעודכנת האחרונה של "איגוד השימור העולמי", ה- World Conservation Union, והזרוע הביצועית שלו, ה-IUCN, שפורסמה לראשונה ב-12 לספטמבר 2007, מוזכרת גורילה זו כמין המתגורר במערב אגן הקונגו, וכי נאלצו להגדירו עתה במעמד של מין השרוי "בסכנת הכחדה מוחשית"('critically endangered') בדו"ח המעודכן לשנת 2007. עד-כה הוגדרה בסך הכל כגורילה הנמצאת במעמד "בסכנת הכחדה" ('endangered'), והנה כעת הורע מצבה האמתי. 

מתברר, כך עולה מהדו"ח, כי מספרן של גורילת השפלה המערבית הצטמצם בלמעלה מ-60% ב-20-25 השנים האחרונות, נקבע ב"ספר האדום" של ה-IUCN המעודכן לשנה זו, שפורסם במסגרת פעילות "איגוד השימור העולמי". הסיבות לפחת המהיר הן מגיפה האבולה(Ebola) שהיא הסיבה העיקרית להיעלמות לכל הפחות כשליש מהפרטים הידועים באזורים מוגנים. 

בנוסף למכה על האוכלוסיות שהנחיתה מגיפת האבולה, דווח גם הציד הבלתי-חוקי וקטל קופי על למאכל ושיווק כבשר מאכל בשווקים, כגורם משני בירידה המבהילה, בעיקר משום שמחיר בשר חיות הבר, גם אם מדובר בקופי האדם הגדולים, עודנו נמוך יותר ממחיר בשר חיות משקו המבוייתות של האדם", אמר ראס מיטרמייר(Russ Mittermeier) העומד בראש "קבוצת המתמחים בחקר והגנת הפרימאטים| מטעם ה-IUCN, שבסיסו בארלינגטון בווירג'יניה. "ההתמעטות הדרסטית (התלולה) אמתית, הגורילות עדיין נמכרות כמוצר מאכל של מותרות", אמר. 

לאמתו של דבר, מעמדן של גורילת ההרים (G. beringei beringei) ברואנדה ומזרח קונגו וגורילת ההרים בווינדי באוגנדה, שמספרן נאמד בכ-700 פרטים יחדיו, ואך ורק ברכס הרי הוירונגה, גורילת השפלה המזרחית במזרח קונגו, וגורילת הנהרות בגבול קמרון וניגריה, כולן אנדמיות לאזורי תפוצה מוגבלים בשטחם, עגום בהרבה מזה של גורילת השפלה המערבית. מצבם של שני תתי המין של גורילת ההרים, שהוזכרו לעיל, בגבולות רואנדה, קונגו ואוגנדה הוא פחות או יותר יציב, ושניהם זוכים לתיירות אקולוגית המתעדת את מצבן בצורה משביעת רצון, הגם שקטל 9 גורילות הרים בירי בלתי מובן, מאז ראשית 2007, ומסיבות שונות שרובן אינן ברורות, מעורר אי בהירות קשה ביחס לעתידן המעורפל משהו. 

כיום נדמה לחוקרים שהעימותים האלימים בקונגו מחלישים את התקוות ביחס למעמדם המובטח לכאורה, שכך הוגדר עד-כה. בראשית ספטמבר 2007 דווח כי פקחי הפארק של הוירונגה בקונגו כבר החלו לעזוב את מחנותיהם מפחד מנחת זרועם האלימה של המיליציות החמושות שפלשו לפארק ומתגוררות בו במחנות מאולתרים, וכי ייתכן וקטל הגורילות באמצעי הלחימה שלהן, נועד בדיוק ליישום מטרה זו: סילוק עודי ופקחי הפארק שנועדו לשמור עליו ולאפשר את פעילות התיירות האקולוגית באזור. הגורילה המערב אפריקאית היא דוגמא לשינויים גדולים במעמדם הגלובלחי של מינים בולטים ומרשימים שמשמשים כ"מיני דגל" או "מיני מטריה" מבחינת חשיבותם האזורית, כאשר מעמדה הגלובלי משתנה עתה לרעה ממין שהוגדר "בסכנת הכחדה" למין שמעמדו השתנה למין ב"סכנת הכחדה מוחשית" 

מספרן הצטמצם בלמעלה מ-60% ב25-20 השנים האחרונות. הסיבות האחרות לכך הן בירוא יערות, שסלילת הדרכים באזורים הנכרתים מסייעת לציידי-לקטים ולציידים המצויידים בנשק חם בגישה נוחה יותר לאזורים בתוליים שקודם לכן הגישה אליהם היתה קשה מאו בלתי-אפשרית בגלל הסבך והרטיבות. בעקבות כל אלה, ועם פרוץ מגיפת האבולה (Ebola) המדביקה גם גורילות, הצטמצם באחת מספרן בשליש לפחות באזורים מוגנים, ועד כדי 95% באזורים מסויימים! 

וירוס האבולה עובר באמצעות גורילת השפלה המערבית בכל מערב מרכזה של אפריה מכיוון דרו-מערב לכיוון צפון-מזרח. אם מגמת התפשטות המגיפה המעציבה תימשך, עלול הוירוס המאיים לפגוע גם באוכלוסיות הנותרות בתוך כעשור, וכעת חוששים לגורל עגום עוד יותר המצפה לארבעת תתי המינים הנותרים. גם אוכלוסיות האורנגאוטן – אותו "איש היער האסייאני - שמעמדו כבר היה תחת "סכנת הכחדה מוחשית", פחתו בכ-80% במרוצת 75 השנים האחרונות. ה-IUCN אומד את מספרם כיום בכ-7,300 פרטים בלבד. הסיבות באזורי התפוצה האינדונזיים של האורגנאוטנים הן בעיקר בירוא יערות שמוחלפים בנטיעות מטעי דקל השמן, ואזורי מחייה בתוליים מקוריים שהפכו יעד ליזמי נדל"ן שמקימים בניינים וסוללים בהם כבישים. לדברי מומחים, הממשלות אינן מסוגלות להתמודד עם הבעיות הללו, לא באפריקה ולא באסיה. סכנות דומות אורבות עתה לקופי העל באפריקה, כך נדמה. 

 

ברשימה האדומה המעודכנת ל-2007, נכללים עתה 41,145 מינים, מהם כ-16,000 הוגדרו רשמית מעמד של מינים מאויימים בסכנת הכחדה. ברשימה המעודכנת ל-2007 הוסיפו לרשימה אפילו את הרחם (Egyptain Vulture), אותו דורס אוכל-שיירים ואינטליגנטי שאינו מהסס לצוד את מזונו המגוון ומשתמש לשם כך באבנים (כדי לשבור את ביצי היען ולאכול את תוכנן המזין), משום שיורים בו באפריקה בגלל שעצמותיו משמשות ברפואה המסורתית, בדומה למנהג דומה בתרבות האוריינטלית ביחס לעצמות טיגריסים. 

כמו כן הוסיפו לרשימה האדומה הנוכחית אפילו שלושה מינים של אלמוגים, הראשונים בעולם שהוחלט לצרפם אליה אי-פעם; דולפיני הבאיג'י (Baji, Baiji)הידועים יותר בשמם "דולפיני נהר היאנגצה" (Lipotes vexillifer), שזכו לפרסום גורף באחרונה בערוצי התקשורת והמדיה, מאחר וסקרים מקיפים אודותיהם רמזו כי לא נותר מהם ולו פרט אחד בטבע, הוגדרו כמין השרוי ב"סכנת הכחדה מוחשית שייתכן ונכחד". רמזים לנוכחות למרות הכל של פרט אחד לפחות אינם משנים את ההחלטה כמובן. זוהי הפעם הראשונה שהוסיפו לרשימה האדומה הגדרת מונח חדש, כ"סכנת הכחדה מוחשית, כנראה נכחד", המציג לראווה את מעמדם העגום של כמה מינים בולטים דוגמת דולפיני הנהר של היאנגצה, הציפורים הנדירות מאיי הוואי, ונוכל רק לקוות כי לא יוסיפו אליה בעשור הקרוב גם את חמשת תתי המינים של הגורילות באפריקה. 

 

למידע נוסף 

‏Aldhous, Peter & Bob Holmes. 2007. Innovate or watch rare species disappear. 

‏New Scientist.com & New Scientist 195 (2621):  (September 13 & 15, respectively). 

‏http://environment.newscientist.com/article/mg19526214.300-innovate-or-watch-rare-species-disappear.html 

‏http://www.primate-sg.org

‏Anon. 2007, Embargo: miércoles 12 de septiembre de 2007 a las 12 del mediodía GTM / La crisis de la extinción se acelera: la Lista Roja muestra que simios, corales, buitres y delfines, están en peligro 

‏La Lista Roja de Especies Amenazadas 2007 de la UICN™, la evaluación de plantas y animales de la Tierra más ampliamente aceptada en todo el mundo, suena la alarma con respecto a la crisis de la extinción global. [In Spanish]. 

‏http://www.iucn.org/en/news/archive/2007/09/12_pr_redlist_es.htm 

‏Black, Richard. 2007. Gorillas head race to extinction. Environment correspondent, BBC News Website & News. (September 12). 

‏http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6990095.stm 

‏Brahic, Catherine. 2007. Endangered species list is more bad news. NewScientist.com news service. [12:33 12 September]. 

‏http://environment.newscientist.com/article/dn12632-endangered-species-list-is-more-bad-news.html 

‏Hopkin, Michael. 2007. News/ Gorillas on the list. Ebola virus and poaching put pressure on Africa's primates. Nature 449 (7159): 127. (September 13). [doi:10.1038/449127a; Published online 12 September]. 

‏http://www.nature.com/nature/journal/v449/n7159/full/449127a.html 

‏IUCN & SSC (Species Survival Commission). 2007. A Map of the TOP 25 (Primates in Peril) & Action Plan (Cross River Gorilla). Internet Map Site. 

שלח אלינו טופס צור קשר ונחזור אליך בהקדם. או התקשר לטלפון: 1-700-708-999

*שדות חובה