ימים 1-2 | טיסות בינלאומיות מישראל לעיר הו צ׳י מין (Ho Chi Min city)
נצא מישראל בטיסות בינלאומיות דרך יעד ביניים אל העיר הו צ'י מין (Ho Chi Minh City) הידועה גם בשם סייגון (Saigon).
זוהי העיר המודרנית והמתקדמת והעשירה ביותר בוייאטנם, המייצגת את הצד הקפיטליסטי של וייאטנם. כן, קפיטליזם במדינה קומוניסטית! למרות זאת ניתן עדיין להבחין ברחובותיה בעדויות לשלטון הקולוניאלי הצרפתי.
עם הנחיתה נצא לטיול בעיר: נראה את קתדרלת נוטרדאם (Notredam Church) הבנויה כחיקוי מוקטן של הכנסייה המפורסמת בפריז, נכנס לבניין הדואר המרכזי שנבנה על ידי הארכיטקט של מגדל אייפל בפריז, נבקר בארמון ההכתרה (Reunification Palace) שבנה ראש הממשלה דיאם שהחל את כהונתו ב-1955 ולא נוותר על ביקור במוזיאון המלחמה (The War Museum) שכונה עד 1995 "מוזיאון פשעי המלחמה האמריקאית".
ארוחת ערב ולינה בהו צ'י מין סיטי.
יום 3 | נהר סייגון (Saigon river) ושמורות הטבע שלאורכו
בבוקר נצא לעקוב אחרי מהלכו של נהר סייגון, העובר בעיר ונשפך אל ים סין הדרומי, ים שולי של האוקיינוס השקט. נעלה על סירת מנוע מהירה שתיקח אותנו לכפר מקומי, בו נטייל ברגל ונראה את החקלאים מגדלים גידול מאוד מיוחד.
משם נחזור לשוט על הנהר לכיוון הים, עד לג'ונגל הטרופי קאן ג'יו (Can Gio Mangrove Forest) – שמורה של מנגרובים וצמחי מים, המוכרת על ידי אונסק"ו. נראה את הדייגים ונלמד טכניקות דייג מסורתיות.
נמשיך בשייט לתוככי הג'ונגל אל הפארק האקולוגי ואם סט (Vam Sat Eco Park) בו נטייל ברגל וברכב חשמלי כדי לראות את קופי המקק החיים בו, את התנינים והעופות, ונעלה גבוה למצפור כדי לצפות על הפארק מלמעלה. נסיים במבט אל האוקיינוס ונחזור אל העיר הגדולה.
ארוחת ערב ולינה בסייגון.
יום 4 | תעלות קו צ׳י (Co Chi) של הוייאט קונג ונסיעה אל דלתת המקונג (Mekong)
בבוקר נצא מזרחה אל כיוון מחוז טאי נין, אזור קרוב לגבול עם קמבודיה שהיה מכוסה בעבר בג'ונגל, בו התחוללו קרבות עקובים מדם במהלך מלחמת וייאטנם ה-2 בין הדרום והאמריקאים לבין הצפון הקומוניסטי על שני כוחותיו - הוייאט מין והוייאט קונג.
נבקר במחילות קו צ'י (Co Chi) - מעין ערים תת קרקעיות של לוחמי הוייאט קונג, נכיר את שיטות הלוחמה, את הקרבות העיקריים שהיו באזור ואת התנאים הפיזיים של המלחמה.
אחרי הביקור נמשיך דרומה, אל דלתת נהר המקונג (Makong Delta), סופו של נהר ארוך וחשוב המקיים מיליוני בני אדם; הנהר מנקז את הרמה הטיבטית המזרחית ויורד ומשקה את לאוס, תאילנד, מיאנמר, קמבודיה ונשפך אל ים סין הדרומי בתחומי וייאטנם בדלתה אדירת ממדים. כאן התרגלו המקומיים לחיות על המים ומהמים, להתחשב בהם ולהתפלל שהנהר יחזיר טובה ויהיה טוב לתושבים.
ארוחת ערב ולינה בקאן טו (Can Tho).
יום 5 | תרבות המים הגדולה בדלתת המקונג (Mekong)
נתחיל את הבוקר בשייט אל השוק הצף של קאי ראנג (Cai Rang) - השוק הצף האחרון בדלתה (השווקים האחרים הולכים ונעלמים). נוכל לראות את מלאכת המסחר ב"תרבות המים הגדולה" במיטיבה: הסוחרים מציגים את מרכולתם על תורן גבוה, המוכרים הסיטונאים והקונים בעלי חנויות באים לקנות ירקות, פירות ואורז, והקיוסק המקומי עובר בין כולם ומציע שתיה קלה וחטיפים.
נמשיך ונשוט בזרועות הנהר האדירות ובתעלות חפורות וצרות המסתעפות ממנו דרך כפרים ציוריים, שדות אורז מוצפים, יערות של מנגרובים ותעשיות קטנות. נבקר במפעלים ביתיים ומשפחתיים להכנת אטריות, נייר אורז וממתקים ונראה את הגינות והבוסתנים של עצי הפרי הטרופיים, הגדלים על שפת הנהר. נבקר במקדש של הדת החדשה - דת הקאו דאי ובביתה של הדת הישנה - הכנסייה הנוצרית. לקינוח נהנה מהופעת מוזיקה ומחול.
ארוחת ערב ולינה בקאן טו (Can Tho).
ימים 6-7 |טיסה לדאלאת (Dalat), עיר ״האביב הנצחי״ ו״עיר אלפי האורנים״
בבוקר נצא בנסיעה חזרה אל הו צ'י מין סיטי ומשם נטוס אל דאלאת (Dalat), שזכתה לכינויים "עיר האביב הנצחי" בשל היותה בנויה בגובה 1,500 מ׳, דבר המקנה לה מזג אוויר נוח ו"עיר אלפי האורנים" – בשל יערות האורן הגדלים סביבה.
הנוף באזור דאלאת סוחף ושונה מאוד מהנופים בחלקיה האחרים של וייאטנם. העיר עצמה בנויה בסגנון מתקתק מעט וברבים מהאתרים בה ניכר המאמץ לשוות למקום נופך רומנטי.
נתחיל בטיפוס על הר לאנג ביאנג (Lang Biang) השוכן כ-12 ק”מ מהעיר. להר שתי פסגות (2,170 ו-2,290 מטר) והטיול בין שתיהן ובתוך היער מרגש ויפהפה.
בסיום הטיול בהר נבקר בכפר לאת (Lat Village) המספק לנו הצצה לחיים הכפריים באזור. נראה את מפל קם לי (Cam Ly Falls) שסביבו מתקיים הפנינג ססגוני וצעירים בתלבושות קאובוי וייטנאמיות מסתובבים בין המבקרים.
נבקר באחד מאגמיה הציוריים של העיר - אגם סואן הואנג או אגם האנחות, וב"הבית המשוגע" (Crazy House) שכל חדר מחדריו מעוצב בצורה בעלת אופי.
ארוחות ערב ולינות בדאלאת.
יום 8 |דנאנג (Denang) והוי אן (Hoi An) - שתי עיירות בתחומי ממלכת הצ׳אם העתיקה
עם בוקר נצא בטיסה לדנאנג (Denang) שבמרכז וייאטנם.
דנאנג היתה בתחומי קו ההפרדה בין הצפון והדרום (קו רוחב 17) שהאו"ם היתווה בועידת ז'נבה 1954 שדנה בסיומה של המלחמה ה-1. האו״ם העריך שהצפוניים מבקשים לקיים מדינה קומוניסטית בראשותו של הו צ'י מין, והדרומיים מדינה קיסרית תחת הקיסר באו דאי, השליט האחרון של שושלת נגויין. האזור היה זירת קרבות גדולה במלחמת וייאטנם ה-2 ונקודת נחיתת האמריקאים בשנות ה-60 וה-70, שהתקבלו בברכות ובפרחים מנערות וייאטנמיות.
עם הנחיתה נבקר במוזיאון הצ'אם (Cham Museum), ממלכה קדומה שהתקיימה במאות ה-2–20, והשפיעה על הממלכה הקמרית (קמבודית). נמשיך אל הוי אן (Hoi An) - עיר ציורית, שהייתה בעבר עיר נמל חשובה של סוחרים סיניים ויפנים, והיא כיום אתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
נבקר בגשר היפני, בבית הקהילה של פושיאן, באחד מבתי הסוחרים השמורים ונשוטט להנאתנו בסמטאות הציוריות ובחנויות.
ארוחת ערב ולינה בהוי אן.
יום 9 | ממלכת הצ׳אם הגדולה והבישול הוייאטנמי בהוי אן (Hoi An)
בבוקר ניסע לאתר הארכיאולוגי מי סון (My Son) - עירה של ממלכת הצ'אם.
מין סון הוא האתר הקדום ביותר בדרום מזרח אסיה, המתוארך לזמנו של המלך בהאדרא ווארמן ה-1 (בוייטנאמית פאם הו דט), שמלך בשנים 381–413 לספירה. במקום מקדשים הינדיים, רובם מוקדש למלכים-אלים שיווה ווישנו.
לאחר הביקור, הכולל הופעת ריקוד בסגנון צ'אמי, נחזור להוי אן. נשוט על נהר הטו בון ונשתתף בסיור קולינרי בעקבות גידי ואהרוני - המטבח הוייאטנמי ידוע בעולם בשל טעמיו המגוונים, ההגשה והטריות. נבקר בשוק הבוקר הצבעוני ובשוק הדגים, בהם נוכל להתרשם ממגוון הירקות, הפירות, מאכלי הים ומצרכי המזון הנמכרים שם (בחלקם בלתי מוכרים וזרים לנו), נלמד על עשבי התיבול המקומיים, נכיר את המצרכים המשמשים לבישול בשוק ובמטבח, נכיר טעמים ושילובים, ונתנסה בבישול המקומי.
בערב נצא בטיסה אל האנוי (Hanoi) – הבירה הפוליטית והקומוניסטית הרשמית.
ארוחת ערב ולינה בהוי אן.
יום 10 |דיאן ביין פו (Dien Bien pho), עיירה של בני מיעוטים ובונקר צרפתי
בבוקר נטוס לדיאן ביין פו (Dien Bien Phu) – עיירה על גבולה של לאוס, בה חיה אוכלוסייה מעורבת של בני וייאט ובני שבטים שונים.
נבקר בשוק המקומי ובגשר מונג טאן (Muong Thanh bridge) על נהר הנאם רום (nam rom); אותם בני מיעוטים הממשיכים ללבוש את בגדיהם הצבעוניים, המייחדים אותם, מציעים פה את סחורתם ומרכולתם. נבקר גם באתרי מלחמת וייאטנם ה-1 - זו עם הצרפתים, בה הפך הכפר לעיר צרפתית מבוצרת על הדרך מלאוס לצפון וייאטנם, דרכה העבירו הצרפתים אספקה וחיילים.
נבקר בבונקרים ובתעלות של גבעה A1 (A1 hill), בביה"ק הצבאי המקומי המרהיב ובבונקר של גנרל דה קסטרי (de Castrie Bunker).
ארוחת ערב ולינה בדיאן ביין פו.
*הלינה היא במלון הטוב ביותר, שהוא מאוד מאוד בינוני.
ימים 11-12 |האזור המבודד של בני המיעוטים בצפון מזרחה של וייאטנם
ביומיים הבאים ניסע ונטייל ברגל באזור מבודד ולא מתויר של בני מיעוטים - חלק מ-54 הקבוצות האתניות הוייאטנמיות: הדאי, ה-מונג (לפלגיו), ה-לו לאי והזאי, החיות בנוף הררי מרהיב ומרתק זה. נכיר את כפריהם, את אורח חייהם, לרבות את שיטות עיבוד הקרקע, ההשקיה והבאת המים, את מלאכות היד האופייניות, כמו צביעת בדים והכנת משקאות אלכוהוליים ביתיים, את המגורים ושיטות האחסון, את השימוש בעצי החיזרן (במבוק) הענקיים, את השפות ואת הלבוש, וכן נטייל בשדות ובשווקי הבוקר, ככל שנרצה ונוכל.
נטייל בנינוחות ונזכה לפגוש את חיי הכפריים מקרוב.
ארוחות ערב ולינות: ביום 11 בפונג טו (Phong Tho) באכסניה פשוטה ביותר (אך הטובה בנמצא), ביום 12 – בסאפה (Sapa).
יום 13 |הר הפן סי פאן (Fanxipan) הגבוה והקדוש
בבוקר נעלה ברכבל אל ההר הגבוה באזור – הר הפן סי פאן, ה"גג של דרום-מזרח אסיה" – המתנשא לגובה של 3,143 מטר ומדי פעם חושף את פניו מבעד לעננים. נהנה מהנוף הנפרש לרגלינו ובו העיירה בה אנו שוהים, סאפה, שבעבר שימשה כעיירת נופש של הקולוניאליסטים הצרפתים, והוקם בה בית הבראה לחיילי צרפת המוצבים באזור, כדי שייהנו מאוויר הפסגות היבש והמרפא. נרד ברגל בתוך היער המיוחד שנוצר כאן.
ארוחת ערב ולינה בסאפה.
* כיוון שהפן סי פאן עטוף ברוב ימי השנה בעננות, נעלה אליו רק אם הוא יהיה חשוף או חשוף למחצה; במידה ואי אפשר יהיה לעלות נצא להליכה ארוכה בשדות האורז ובכפרים מצפון לעיירה.
ימים 14-15 |״הא לונג של היבשה״, מחוז נין בין
יום 14 הוא יום נסיעה ארוך. נצא בבוקר לכיוון דרום, לאורך הכביש הארוך הנמתח לאורכו של הנהר האדום עד הדלתה שלו, אזור נין בין (Ninh Binh).
אזור נין בין הוא אזור שטוח של שדות אורז מוריקים מאופק לאופק, זרועות כחולות וצלולות של הנהר האדום, והרים זקורים ומחודדים נישאים מעל. זהו אחד האזורים הקרסטיים הגדולים בעולם.
עם הגעתנו לנין בין נבקר בשמורת הציפורים (Thung Nham birds Sanctuary), בה נהלך ונשוט כדי לראותן חוזרות אל קיניהן למנוחת הלילה.
ביום למחרת נשוט בשמורת הטבע טאם קוק (Tam Coc N.P.), שמורה מרהיבה ביופיה ואתר מורשת של אונסק"ו, הכוללת מערות ונהרות תת-קרקעיים, שדות ירוקים שצבעם מהפנט, יערות והרים משוננים, שלכולם נשוט בסירה המושטת באופן ייחודי.
נבקר בקתדרלת פאט דים (Phat Diem), הבנויה עץ ואבן וסגנונה האדריכלי הוא שילוב של מזרח ומערב ונחשבת ליפה ביותר בוייאטנם. לקראת הערב נמשיך ונעלה לקבריהם של שושלות דין ולה שליד העיר הקיסרית הואה (Hoa Lu) ונהנה מהנוף הנפרש לפנינו ממעוף הציפור ובזמן השקיעה היפה.
ארוחת ערב ולינה בנין בין.
ימים 16-17 |מפרץ הא לונג (Ha Long) שבים סין הדרומי
בבוקר נעזוב את הא לונג היבשה אל מפרץ הא לונג של הים. ניסע אל המפרץ שהוא אחד משבעת פלאי עולם הטבע בשל אלפי האיים הקרסטיים שבו.
האיים נראים כמו הרים זקורים, אך למעשה אלו אלפי איים קרסטיים, תופעה הקיימת רק במקומות בודדים בעולם, והא לונג הוא המקום היחיד שזה קורה בים ובעוצמה שכזו.
רוב האיים אינם מיושבים, וקשה לעלות עליהם, ולכן זה מקום נהדר להתפתחות של צומח וחי, ולשמירה עליהם.
פירוש השם הא לונג הוא "המקום בו שקע הדרקון", וזה נקשר לאגדה על משפחת דרקונים, שיצאו להגן על תושבי האזור מהפלישה הסינית, ולאחר הניצחון החליטו להישאר שם ושקעו בשלווה לים ותוך כדי שקיעתם הם הצליפו בזנב, ונשברו ההרים כפי שהם שבורים. יש האומרים שמקור השם בעדותו של קצין צרפתי מסוף המאה ה-19 שנשבע שראה שם דרקון...
ניסע אל המפרץ לאן הא (Lan Ha), הפחות מתויר והיותר יפה ושקט. נעלה על אנייה-מלון צפה, עליה נבלה עד למחרת בצהריים: נראה את הזריחה והשקיעה, את הפינות המיוחדות, מערה קרסטית, ונחווה את השקט והיופי המיוחד הזה.
ארוחות ולינה במפרץ הא לונג על הספינה וביום 17 – בהתאם ללוח הטיסות.
אחרי הירידה מהספינה בצהרי יום 17 ניסע אל האנוי, ונטייל בה ככל שיאפשר הזמן.
בערב ניפרד מוייאטנם, ניסע לנמל התעופה, כדי לעלות על טיסות חזרה הביתה.
יום 18 |נחיתה בתל-אביב