יום 1| תל אביב - נמל התעופה קילימנג'רו (Kilimanjaro Airport) - שמורת טרנגירי (Tarangire National Park)
ניפגש בשדה התעופה בן-גוריון ונצא בטיסה ישירה לטנזניה. לאחר הנחיתה בנמל התעופה קילימנג׳רו, נפגוש את נהגי הספארי המנוסים ונצא לשטח לספארי בשמורה הידועה בעצי הבאובב שבה, שמורת טרנגירי.
ייחודה של שמורת טרנגירי (Tarangire National Park) הוא הסוואנות רחבות הידיים שלה, המנוקדות במאות עצי באובב בני מאות שנים, שביניהם משובצים מאות עצי שיטה. עולם החי של טרנגירי עשיר ומגוון: נמנו בה יותר מ-500 מינים שונים של עופות והיא נחשבת לאחד מריכוזי הקינון הגדולים בעולם. ייחוד נוסף של טרנגירי הוא העדרים הגדולים של הפילים, המגיעים אליה בעונת היובש. בנופיה המגוונים של טרנגירי משוטטים גם היפופוטמים, זאבים טלואים, אריות, נמרים וצבועים. בשטחי העשב הנרחבים שלה חיים אלפי צבאים, באפלו, איילנד, גנו, אימפלות, זברות, ג‘ירפות ומיני יונקים רבים נוספים.
בתום ביקור נגיע אל הלודג' הממוקם באזור מניארה.
ארוחת ערב ולינה באיזור מניארה
יום 2 |קלדרת נגורונגורו (Ngorongoro Crater)
בשעות הבוקר ניפגש במסעדת המלון לארוחת הבוקר. עם תום הארוחה נעבור תדריך קצר בנוגע ליום העומד בפנינו, שעיקרו, ספארי בלב ליבה של קלדרת נגורונגורו.
קלדרת נגורונגורו (Ngorongoro Crater), המכתש המפורסם ביותר באפריקה, נוצר כתוצאה מקריסתו של הר הגעש נגורונגורו. כתוצאה מהקריסה נוצר מעין אמפיתיאטרון טבעי עצום, שהקירות התלולים המקיפים אותו מתנשאים לגובה של כ-600 מטרים. במכתש נגורונגורו חיים רוב מיני בעלי החיים של מזרח אפריקה, ביניהם קרנפים, צבועים, תאו, פילים ועדרי גנו וזברות. מכתש נגורונגורו הוא חלק מ"אזור השימור נגורונגורו" הכלול ברשימת אתרי המורשת העולמיים של ארגון אונסק"ו. בנגורונגורו חיי בר מגוונים, נופים עוצרי נשימה והוא ביתם של המסאים, רועי הבקר.
את ארוחת הצהריים נאכל בשטח, בלב השמורה באזור המוגדר לכך, לצד מקווה מים עם מרבדי עשב מדהימים, בקרבה לבעלי החיים תחת משק כנפיהם של העופות הדורסים שמגלים כל פעם מחדש עניין מיוחד בארוחת הפיקניק שלנו במקום והופכים כל ארוחה לחוויה.
בתום היום נגיע אל הלודג׳ הממוקם על דופן מכתש נגורונגורו, שם נלון.
ארוחת ערב ולינה בנגורונגורו
ימים 3-4| צפון שמורת סרנגטי (Serengeti National Park)
בתום ארוחת הבוקר נצא אל צפון שמורת הסרנגטי, לה יוקדשו הימים הקרובים. בעונה זו מתקבצים באזור אלפי גנו וזברות הנעים בשיירות אין סופיות צפונה לעבר השמורה הלאומית מסאי מרה שבקניה. כאן הסיכויים טובים לצפות בעדרים העצומים החוצים את נהר המרה השורץ תנינים.
הפארק הלאומי סרנגטי (Serengeti National Park) הוא שמורת הטבע העשירה והמגוונת ביותר בעולם כולו. בין בעלי החיים הגדולים שבהם אפשר לצפות בשמורה: גנו, זברות, ג‘ירפות, אנטילופות, אריות, נמרים, צבועים ומגוון עצום של ציפורים. מדי שנה מתרחשת בסרנגטי אחת מהתופעות המרהיבות ביותר בעולם החי – "הנדידה השנתית גדולה". מעל שני מיליון גנו, זברות וצבאי תומסון נודדים במסלול מעגלי גדול בעקבות העשב המתחדש: משמורת הסרנגטי בטנזניה אל שמורת המסאי מארה שבקניה, וחזרה.
את ארוחת הצהריים נאכל בשטח בשמורת סרנגטי במיקום שיימצא ראוי ובטוח לפיקניק בלב הטבע העצמתי של שמורת סרנגטי.
בתומו של יום נשוב אל הלודג' ונתארגן לארוחת הערב.
ארוחת ערב ולינה (2 לילות) בצפון שמורת הסרנגטי
יום 5 (יום ה׳) | צפון שמורת סרנגטי - כפר מסאי (Maasai)
בתום ארוחת הבוקר נצא לספארי משלים במרכז ובדרום שמורת הסרנגטי.
בשעות הצהריים נצא מהשמורה ונסע חזרה לכיוון מניארה.
בדרכינו, נעצור במניאטה מסאית (כפר אותנטי), ניהנה מביקור מרתק ונחשף לאורח חייו של שבט מסאי.
סימן ההיכר הבולט של בני שבט מסאי (Maasai), החיים בקניה ובצפון טנזניה, הוא לבושם המסורתי- מעין שמלות אדומות. על פי הערכות, מונה היום שבט המסאי כ-900 אלף איש. הם חיים בכפרים ולא כבודדים, בבקתות עשויות בוץ, עץ וגללי בקר. למרות חדירת תרבות המערב לאזורם, ממשיכים בני שבט המסאי לנהל את חייהם בדרכם המסורתית- חיי נוודים למחצה. רוב בני המסאי עודם מתפרנסים מרעיית בקר, וזאת למרות הקושי להתפרנס מכך הנובע מפיתוח באזורי המחיה שלהם. למרות ששמם יצא למרחקים כציידים מומחים, רוב מזונם של בני המסאי מקורו בבקר שהם מגדלים והם ניזונים בעיקר מדם ומחלב מהבקר. עושרם מוערך במספר ראשי הבקר שיש לכל בעל עדר. בני המסאי משמרים טקסים מסורתיים רבים. אחד הטקסים המוכרים ביותר מכונה ”ריקוד הקפיצות“ אותו מבצעים הנערים הצעירים בטקס התבגרותם.
בטקס זה הם צריכים לזנק מנקודת עמידה לגובה רב, כשהם מפגינים בכך את חוזקם, ובעקבות כך את התבגרותם. בני שבט המסאי חיים במניאטה, כפר קטן המהווה את המרכז הרוחני והחברתי של בני השבט.
עם תום הביקור נתחיל בנסיעה לכיוון הלודג' הממוקם במניארה, שם נלון.
ארוחת ערב ולינה באיזור מניארה
יום 6 | יום שבטים - ביקור בשבטי הדזבה ודטוגה - שמורת אגם מניארה (Lake Manyara National Park) - שבת
ביום זה אנו חווים את התפתחות משכנות האדם: משבט הדזבה, הנעזר במערות ובחללים בגזעי באובב בעונה הגשומה ובסוכות מצמחים מקומיים, אל שבט המסאים הבונה את בקתותיו מענפים עליהם מורחים בוץ וגללים; ועד לשבטי הבנטו (דטוגה, אירקו) הבונים בקתה מלבנית מלבנים עשויות בוץ. שבט הדזבה (Hadzabe) ושבט דטוגה (Datoga) הם מהשבטים האותנטיים והמסורתיים האחרונים שנותרו באפריקה ולהם היסטוריה מתמשכת של כ-12 אלפי שנים.
משבט הדזבה נותרו כ-1000 איש. בני השבט חיים בעיקר ליד אגם איאסי בצפון טנזניה, ללא בית קבוע - בתקופה היבשה הם חיים בסוכות שהם מקימים מזרדים ועשב. בתקופה הגשומה, הם מוצאים מסתור מהגשמים במערות ובנבכי הסלע. כל קבוצה בשבט מונה 20-30 איש. נשות השבט מלקטות פירות ושורשים אכילים ואילו הגברים צדים בעזרת חץ וקשת כבימי האדם הקדמון. שבט ההדזבה מדבר בשפת קויסן, שפה המשלבת קליקים של עיצורים וציקצוקי לשון.
בני שבט דטוגה ידועים כאויביהם המושבעים של שבט המסאי. גברי השבט נודדים עם עדרי הצאן והבקר בין צפון המדינה לדרומה, בחיפוש אחר שדות מראה. הנשים נשארות בבית ומגדלות את הילדים. חלק מהגברים עוסק בנפחות זעירה - תוך דקות ספורות הם מתיכים מתכות קלות ובעזרת פטיש וסדן מכינים ראשי חיצים ותכשיטים שונים, אותם יחליפו עם בני שבט הדזבה תמורת עורות בעלי חיים או דבש. הגברים לבושים גלימות אדומות ואילו הנשים מצלקות את עור פניהם בצורות סימטריות מסביב לעיניים ליופי ולבושות בגדי עור יפהפיים. לשבט מבני קבע עשויים מלבני בוץ ותבן.
בתום הסיור נמשיך לספארי אחרון בטנזניה, אל שמורת אגם מניארה.
בתחתית הבקע הסורי - אפריקני, החוצה את טנזניה, שוכנת שמורת אגם מניארה (Lake Manyara National Park): קטנה אך מגוונת בבתי גידול ועשירה במיני בעלי חיים. הכניסה לשמורה עוברת ביער טרופי, המתקיים הודות למי תהום גבוהים במיוחד. ציפורים רבות, ביניהן שקנאים וקורמורנים, ניזונות מדגי האגם. אלפי פלמינגו צובעים לעיתים את האגם בוורוד כשהם מגיעים אליו במסלול נדידתם. חוויה נוספת שמזמנת שמורת מניארה היא צפייה באריות, הנוהגים לטפס על עצי השיטה הגבוהים כדי להימלט מהחום וממטרד החרקים..
בתום היום נחזור אל הלודג' במניארה, בו נבלה גם בשבת.
ארוחת ערב ולינה במניארה
יום 7 | שבת - קילימנג'רו (Kilimanjaro) - תל אביב
עם צאת השבת, נעלה על הרכבים ונצא בנסיעה אל נמל התעופה קילימנג'רו, לקראת הטיסה הביתה.
רוצים לשמוע עוד על ספארי בטנזניה? צפו בהרצאות שלנו על טנזניה - ספארי, בעלי חיים ושבטים
שלמה כרמל מספר על האריות - טורפי העל בסוואנה
חגית גפן מתארת את החיים עם שבט ציידים-לקטות בטנזניה (הדזבה)
שלמה כרמל מראה את טנזניה שלא הכרתם