יום 1 | תל אביב - נמל התעופה קילימנג'רו (Kilimanjaro) - הגעה לארושה (Arusha): קצב חדש מתחיל

בוקר מוקדם, נמל התעופה בן-גוריון. קו ישיר פרטי בהפעלתנו מחבר בין המזרח התיכון ללב אפריקה. בשעות הצהריים ננחת בשדה התעופה קילימנג'רו - נמל תעופה שקט בלב נוף ירוק, למרגלות הר הקילימנג׳רו. מרוחק מהמולת הערים הגדולות, ומהווה שער גיאוגרפי ותחושתי לעולם אחר.

משם נצא בנסיעה קצרה לעיר ארושה - העיר המרכזית של אזור הספארי הצפוני של טנזניה. עם ההגעה למלון, נתמקם, ננשום ונאפשר לעצמנו להתכוונן: לקצב אחר, לשקט אחר, לאור אחר.

למי שמעוניין - העיר ארושה מציעה מגוון אתרים שמהם אפשר להתחיל להתיידד עם היבשת: אמנות מקומית, מלאכות יד, מיזמים קהילתיים וטעימה ראשונה מצבעי התרבות הטנזנית. אבל אין הכרח. לפעמים, הכי נכון זה פשוט לשבת על המרפסת מול נוף ירוק, להחזיק כוס קפה אפריקאי ולחכות שהלב יגיע.

ארוחת ערב ולינה ב-Arusha Serena Hotel או דומה ברמתו

 

יום 2 | שמורת טרנגירי (Tarangire National Park): בין עצי באובב לעדרי פילים 

בשעות הבוקר נצא אל אחת השמורות הייחודיות ביותר בצפון טנזניה - שמורת טרנגירי. זוהי מערכת אקולוגית המתאפיינת במגוון אדיר של בתי גידול: ערבות פתוחות, חורשות שיטה ועצי באובב בני מאות שנים - חלק מעצי הבאובב נושאים סימני פציעה וחריטה, עדות לשנים של מגע עם פילים, טורפים וחיות בר אחרות.     

נהר הטרנגירי עובר במרכז השמורה ומהווה ציר חיים עבור מאות מינים: מעל ל-500 מיני עופות תועדו כאן, לצד אוכלוסיית פילים מהמרוכזות והיציבות במזרח אפריקה. בסיור נבצע תצפיות עומק בניסיון לפענח דפוסים חברתיים וטריטוריאליים – במיוחד בקרב משפחות הפילים והטורפים הגדולים.

ארוחת ערב ולינה ב- Manyara Serena Lodgeאו דומה ברמתו.

 

יום 3 | קלדרת נגורונגורו (Ngorongoro Crater): ירידה לליבה של מערכת אקולוגית סגורה - שמורת סרנגטי (Serengeti National Park)

היום נצא אל אחת מנקודות השיא של המסע - קלדרת נגורונגורו. מדובר במכתש געשי עצום, תוצאה של קריסת הר געש קדום, שיצר מעין ״קערת ענק״ בקוטר של כ-20 קילומטרים. הדפנות התלולות שסוגרות על הקלדרה משמרות בתוכה עולם ביולוגי סגור, עשיר, ובלתי רגיל - מעין “מעבדה חיה” של טבע אפריקאי בתנאים מושלמים.

נרד בנסיעה קצרה אך תלולה אל קרקעית המכתש - ירידה אל תוך טבע בלתי מתווך. נעביר את היום בשטח בתצפית על אוכלוסיות בעלי החיים המקומיות: פילים בוגרים, תאו אפריקאי, אריות נחים בעשב, צבועים מחכים להזדמנות, ואולי עם קצת מזל נראה את הקרנף השחור, הנדיר כל כך.

היופי בנגורונגרו הוא לא רק בכמות אלא גם בקרבה. בעלי החיים רגילים לנוכחות רכבים ממש כאילו הם חלק מהמערכת האקולוגית. הדבר מאפשר תצפיות ארוכות, עמידה שקטה, וצפייה במערכות יחסים, חיזור, תוקפנות, והורות, כל זאת ממרחק של מטרים ספורים.

את ארוחת הצהרים נסעד באחת מנקודות השטח הקסומות, לצד אגם בלב הקלדרה בו שוהים היפופוטמים ומעלינו חולפים שקנאים ועופות דורסים. בסיומה נמשיך בסיור לעבר שמורת סרנגטי.

הנסיעה מהקלדרה לסרנגטי היא מעבר בין עולמות: מהרמות הקרירות של נגורונגורו למישורים האינסופיים של שמורת הסרנגטי – הנוף הולך ונפתח, השטח נהיה פראי יותר, השקט עמוק יותר, ובעלי החיים נראים נעים בחופשיות וללא גבולות. זהו רגע שבו נרגיש שהגענו ללב ליבו של הספארי האפריקאי.

ניכנס אל שמורת סרנגטי, לה יוקדשו הימים הקרובים.

ארוחת ערב ולינה ב-Serengeti Serena Safari Lodge או דומה ברמתו | מרכז שמורת הסרנגטי

 

יום 4| שמורת סרנגטי: שיירות הנדידה- דינמיקת התנועה של מיליונים
(צפון שמורת סרנגטי)

נדידת הגנו אינה אירוע – היא תהליך מתמשך, מחזורי, עצום בהיקפו. מדובר בתנועה של מעל לשני מיליון בעלי חיים – בראשם גנו כחול, המלווים בזברות, אנטילופות תומסון, אילנד, ולעיתים גם ג׳ירפות ובאפלו. בעלי החיים הללו נעים במעגל שנתי של מאות קילומטרים בין דרום ומרכז סרנגטי לאזור המארה בצפון סרנגטי, מונעים מדחף אבולוציוני שקושר בין מים, עשב טרי, והישרדות.

הגנו, שאינם (בטעות?) נחשבים לחיה אינטליגנטית במיוחד, מסוגלים בכל זאת לנווט לפי ריח הגשם, לפי תנאי הקרקע, ולעיתים אף בעקבות מעוף הציפורים. הם יוצרים שיירות אינסופיות, מתפתלות, שמתארגנות ונפרמות כל הזמן. כל פרט נע על פי תחושת ריח, קרקע או תגובה סביבתית, יחד הם יוצרים תנועה קולקטיבית מדויקת – בלי פיקוד, בלי תיאום, ובלי לעצור.

במהלך היום נרד לעמקים, נעלה לתצפיות מגבוה, ונעקוב אחרי הדינמיקה של העדרים בזמן אמת. נבחין במיקומים השונים של בעלי החיים – הזברות שמובילות, הגנו שבלב התנועה, והאנטילופות הקטנות שנמצאות בשוליים. לעיתים תיראה תנועה דרמטית, ולעיתים רק ציפייה שקטה, סימנים מקדימים של מה שעשוי להתרחש ביום הבא.

זהו יום של התבוננות – לא רק כדי לראות, אלא כדי להבין.

ארוחת ערב ולינה ב-Enkutoto Migration Campאו דומה ברמתו |צפון שמורת הסרנגטי.

 

יום 5| שמורת סרנגטי: המרוץ לחיים- חציית נהר המארה
(צפון שמורת סרנגטי)

זהו הרגע שלשמו הגענו. היום נעמוד מול אחת מהתופעות המרשימות ביותר בטבע העולמי: חציית נהר המארה - השיא הדרמטי של הנדידה הגדולה בסרנגטי

עשרות אלפי גנו וזברות מצטופפים על גדות הנהר. הם יורדים באיטיות, קדימה ואחורה, כאילו הזמן עצמו עצר מלכת. ואז - אחד מהם קופץ. אחריו עוד אחד. בתוך שניות, הכל מתפרץ. גל פראי של בעלי חיים קופץ למים, נלחם בזרם, בסלעים, ובתנינים עצומים שאורבים מתחת לפני השטח. זוהי סצנה שאין לה מקבילה - לא בקולנוע, לא בדמיון. רק בשטח.

מידו השני של הנהר ממתינים אריות, צבועים ונמרים. כל החושים דרוכים. הכל מדויק. זה לא רק מרדף - זו מערכת שלמה שפועלת לפי חוקים קדומים.

זהו שיאו של המסע: תצפית נדירה בעוצמה טבעית בלתי נשלטת, רגע שאין בו צורך במילים. רק להביט, לנשום עמוק ולזכור.

ארוחת ערב ולינה ב-Enkutoto Migration Camp או דומה ברמתו |צפון שמורת הסרנגטי.

 

ימים 6-8| הבוקר האחרון בסרנגטי - ומהשמיים, אל חופי זנזיבר

לאחר ארוחת הבוקר נצא לספארי משלים עד למועד הטיסה.
את הבוקר נפתח בפרידה איטית ומודעת מהסוואנה. עוד נשימה עמוקה של אוויר פראי, עוד מבט שקט על קווי האופק שעטפו אותנו בימים האחרונים.

נצא לסיור קצר אחרון בשטח - לא רק כדי לראות, אלא כדי להטמיע את כל מה שלמדנו: לקרוא את העקבות, להבין את הדפוסים, להרגיש את האינטואיציה שהתפתחה. אולי זה יהיה צל של חתול גדול בין שיחים, אולי מבט אחרון על עדר גנו שנע באלגנטיות בשטח הפתוח.

לקראת שעות הצהריים, נעלה על טיסה פנימית החוצה את שמי הסרנגטי - מעל שיירות של בעלי חיים, נהרות מפותלים ועצי שיטה שמנוקדים כמו נקודות סיום של סיפור. הטיסה הזו אינה רק מעבר גיאוגרפי - היא רגע פרידה מהיבשה האפריקאית הפראית.

ננחת בזנזיבר בשעות אחר הצהריים ונתמקם באי הטרופי שמסמן את שלב המנוחה והשלווה של המסע - בין עצי קוקוס, רוחות אוקיינוס, וטעם חדש של אפריקה.
אחרי ימי סוואנה אינטנסיביים, זנזיבר הוא המקום שבו הקצב והערך המוסף מאט. האי, שבעבר שימש כצומת דרכים בסחר הבינלאומי של תבלינים, זהב ועבדים, שומר עד היום על ניחוח מסקרן של תרבויות מעורבות - ערבית, אפריקאית והודית.

אבל בפועל, עיקר מה שיש לזנזיבר להציע נמצא דווקא בפשטות: חופים לבנים אינסופיים, אוקיינוס טורקיז שמתחלף בגווניו עם הגאות, ורוח קלה שמרככת את כל מה שהיה.

זהו המקום שבו הקסם האמיתי טמון בעצירה - לא ברשימת אטרקציות. אפשר לטייל, לצלול, לבקר בשווקי התבלינים או בעיר סטון טאון – אבל זו אינה מהות המקום. זנזיבר נועדה למנוחה. להאטה. לפסק זמן אפריקאי מהחיים.

במחצית החופשה נצא בבוקר לשייט אל השמורה הימית מנמבה - אי קטן ומוגן בעל ריף אלמוגים מרהיב. נשוט בלב האוקיינוס בחיפוש אחר להקות דולפינים חופשיים, ובמידה שיתאפשר, נרד למים לצפייה קרובה אך מכבדת. לאחר מכן נעגון בסמוך לריף ונצא לשנירקול מעל שונית צבעונית ועשירה, בין דגי שונית, אלמוגים רכים, ורגעים של שקט מתחת לפני השטח.

לרשימת הסיורים המומלצים בזנזיבר>>

אירוח ולינה (3 לילות) ב-Melia Zanzibar (או דומה ברמתו) בחדרים מסוג Melia Garden על בסיס הכל כלול


יום 9 | זנזיבר (Zanzibar) - סיום רגוע למסע גדול - תל-אביב

הבוקר נפתח בנינוחות - עוד טבילה באוקיינוס, הליכה על החוף או פשוט זמן שקט מול קו אופק אינסופי. זהו סיום עדין, כמעט שקט, לטיול שהיה כולו תנועה, טבע, עומק וגילוי.

בשעות אחר הצהרים ניפרד מזנזיבר ונצא אל שדה התעופה, משם נטוס בטיסה פרטית לקילימנג’רו ונצטרף לטיסה הישירה שלנו חזרה לתל אביב.



מתלבטים בין טיול ספארי מודרך בעברית לבין טיול פרטי בספארי בטנזניה? במאמר הבא תוכלו לקרוא על היתרונות של כל אחד מהטיולים ולמצוא את המתאים ביותר עבורכם.


רוצים לשמוע עוד על ספארי בטנזניה? צפו בהרצאות שלנו על טנזניה - ספארי, בעלי חיים ושבטים

שלמה כרמל מספר על האריות - טורפי העל בסוואנה

חגית גפן מתארת את החיים עם שבט ציידים-לקטות בטנזניה (הדזבה)

שלמה כרמל מראה את טנזניה שלא הכרתם