יום 1| תל אביב – נמל התעופה קילימנג'רו (Kilimanjaro Airport) –The Giraffe Manor: לנחות ישירות לתוך אגדה

בוקר מוקדם, נמל התעופה בן גוריון. טיסה ישירה פרטית בהפעלתנו מחברת בין המזרח התיכון ללב אפריקה. בשעות הצהריים ננחת בשדה התעופה קילימנג'רו, שער הכניסה הגיאוגרפי והתחושתי לעולם אחר.

משם נצא בנסיעה אל האחוזה היוקרתית The Giraffe Manor Tanzania.
כבר מרגע הכניסה דרך השערים ברור שלא מדובר בעוד מלון, אלא בבוטיק אריסטוקרטי יוצא דופן השוכן בלב מרחבים ירוקים ושקטים. כאן מתחיל הקצב האמיתי של אפריקה: עיצוב קלאסי מוקפד, קשתות אבן מרשימות ואווירה אינטימית שמרגישה כמו מסע בזמן.

אחר הצהריים יוקדש כולו להתאקלמות ונחיתה רכה. נתמקם בחדרים, נצא לטבילה בבריכה הצלולה הצופה אל העצים, או נתרווח על המרפסת עם כוס קפה אפריקאי משובח. בשעות אלו עשויות להיראות ראשונות הג'ירפות כשהן משוטטות בנינוחות על רקע המדשאות של האחוזה - טעימה ראשונה ומסעירה מהקסם שילווה אותנו גם בארוחת הבוקר שלמחרת.

ארוחת ערב ולינה ב-Giraffe Manor Arusha או דומה ברמתו


יום 2 | שמורת טרנגירי - עצי באובב ועדרי פילים

הבוקר ניסע אל אחת השמורות הייחודיות ביותר בצפון טנזניה - שמורת טרנגירי. זוהי מערכת אקולוגית המתאפיינת במגוון אדיר של בתי גידול: ערבות פתוחות, חורשות שיטה ועצי באובב בני מאות שנים - חלק מעצי הבאובב נושאים סימני פציעה וחריטה, עדות לשנים של מגע עם פילים, טורפים וחיות בר אחרות.    

נהר הטרנגירי עובר במרכז השמורה ומהווה ציר חיים עבור מאות מינים: מעל ל-500 מיני עופות תועדו כאן, לצד אוכלוסיית פילים מהמרוכזות והיציבות במזרח אפריקה. בסיור נבצע תצפיות עומק בניסיון לפענח דפוסים חברתיים וטריטוריאליים - במיוחד בקרב משפחות הפילים והטורפים הגדולים.

ארוחת ערב ולינה ב-Lake Manyara Kilimamoja Lodge או דומה ברמתו

 

יום 3 | ביקור בכפר מסאי מסורתי - שמורת אגם מניארה

הבוקר נגיע לביקור במניאטה מסאית אותנטית . זהו כפר הבנוי בצורת עיגול, מוקף בבקתות בוץ וקש בו נוכל לשוחח עם תושבים מקומיים ונלמד כיצד שבט המסאי שומר על אורח חיים רועי-נוודי מסורתי, תוך התאמה חלקית לעולם המשתנה סביבו. המפגש ייערך תוך שמירה על מרחב, כבוד ופרשנות אותנטית של התרבות.

משם נמשיך אל שמורת אגם מניארה, הממוקמת בתחתית השבר הסורי-אפריקני.

שמורת אגם מניארה היא שמורה קטנה אך מגוונת בבתי גידול ועשירה במיני בעלי חיים. הכניסה לשמורה עוברת ביער טרופי, המתקיים הודות למי תהום גבוהים במיוחד. ציפורים רבות, ביניהן שקנאים וקורמורנים, ניזונות מדגי האגם. מדי פעם אפשר לראות להקות פלמינגו שצובעים את האגם בוורוד כשהם מגיעים אליו במסלול נדידתם. חוויה נוספת שמזמנת שמורת מניארה היא צפייה באריות, הנוהגים לטפס על עצי השיטה הגבוהים כדי להימלט מהחום וממטרד החרקים.

ארוחת ערב ולינה ב- Oldeani Ngorongoro Lodge או דומה ברמתו


יום 4 | מהסבך ובקתות הבוץ ועד בתי הלבנים האדומות - מסע אנתרופולוגי לשבטים החיים מחוץ לזמן

בין גדותיו היבשות של אגם אייסי למדרונות הרמים של צפון טנזניה שוכנים שני עולמות כמעט נשכחים - שבט ההדזבה ושבט הדטוגה. בביקור זה נצא למסע בזמן, אל תרבויות החיות בקצב אחר - מחוץ לרשת החשמל, מחוץ להגדרות של הקיום המערבי.

נתחיל את הבוקר עם שבט ההדזבה - קבוצת ציידים-לקטים שעד היום מתקיימת ממזון שמספקת להם הסביבה - פירות, שורשים, ודבש - לצד ציד יומיומי של ציפורים, אנטילופות קטנות, בבונים וזוחלים. נצטרף אל הגברים בשעות הבוקר לסיור שקט ודרוך בין השיחים והעצים, נלמד על טכניקות מעקב, חידוד חושים וקשרים בין-דוריים. ההדזבה מדברים בשפת קליקים עתיקה ומקיימים חברה שוויונית ובלתי-היררכית כמעט לחלוטין.

נמשיך לביקור בכפר של בני שבט הדטוגה - קבוצה רועית-נוודית עם התמחות בנפחות מסורתית וסגנון חיים שורשי. נצפה בגברים מפעילים כבשן פתוח ליציקת ראשי חיצים ונשים המקשטות את פניהן בצלקות סימטריות - מסורת קישוט ייחודית הנישאת בגאווה מדור לדור. כאן נבין איך זהות אתנית מתעצבת דרך חפצים, טקסים, ושפה חזותית.
שני הביקורים יתקיימו תוך תיאום מוקפד, באווירה של כבוד הדדי ולמידה.

ארוחת ערב ולינה ב- Oldeani Ngorongoro Lodge או דומה ברמתו


יום 6 | מהקלדרה אל לב סרנגטי

היום נצא אל אחת מנקודות השיא של המסע - קלדרת נגורונגורו. מדובר במכתש געשי עצום, תוצאה של קריסת הר געש קדום, שיצר מעין ״קערת ענק״ בקוטר של כ-20 קילומטרים. הדפנות התלולות שסוגרות על הקלדרה משמרות בתוכה עולם ביולוגי סגור, עשיר, ובלתי רגיל - מעין “מעבדה חיה” של טבע אפריקאי בתנאים מושלמים.

נרד בנסיעה קצרה אך תלולה אל קרקעית המכתש - ירידה אל תוך טבע בלתי מתווך. נעביר את היום בשטח בתצפית על אוכלוסיות בעלי החיים המקומיות: פילים בוגרים, תאו אפריקאי, אריות נחים בעשב, צבועים מחכים להזדמנות, ואולי עם קצת מזל נראה את הקרנף השחור, הנדיר כל כך.

היופי בנגורונגורו הוא לא רק בכמות אלא גם בקרבה. בעלי החיים רגילים לנוכחות רכבים ממש כאילו הם חלק מהמערכת האקולוגית. הדבר מאפשר תצפיות ארוכות, עמידה שקטה, וצפייה במערכות יחסים, חיזור, תוקפנות, והורות, כל זאת ממרחק של מטרים ספורים.

את ארוחת הצהרים נסעד באחת מנקודות השטח הקסומות, לצד אגם בלב הקלדרה בו שוהים היפופוטמים ומעלינו חולפים שקנאים ועופות דורסים.

בתום היום נעלה אל שפת המכתש ונלון ב-Melia Ngorongoro, השוכן על דופן הקלדרה וצופה אל נופיה.

ארוחת ערב ולינה ב- Melia Ngorongoro או דומה ברמתו |על שפת מכתש נגורונגורו


יום 6 | מהקלדרה אל לב סרנגטי

בבוקר נרד משפת המכתש ונצא אל שמורת סרנגטי. הנסיעה מהקלדרה לסרנגטי היא מעבר בין עולמות: מהרמות הקרירות של נגורונגורו למישורים האינסופיים של שמורת הסרנגטי – הנוף הולך ונפתח, השטח נהיה פראי יותר, השקט עמוק יותר, ובעלי החיים נראים נעים בחופשיות וללא גבולות. זהו רגע שבו נרגיש שהגענו ללב ליבו של הספארי האפריקאי.

סביב אזור סרונרה שבמרכז השמורה שוררת יציבות יחסית: מקורות מים קבועים, טורפים קבועים ונוף מגוון שמאפשר קיום שוטף של חיים פראיים לאורך כל השנה.

את אחר הצהריים נקדיש לספארי ראשון במרכז השמורה, ונגיע אל ה-Four Seasons Serengeti - לודג׳ יוקרתי בלב הסוואנה, שממנו נשקפים המישורים הפתוחים.

ארוחת ערב ולינה ב- Four Seasons Serengeti Lodge (Savannah/Horizon) או דומה ברמתו | מרכז שמורת סרנגטי

 

יום 7 | שמורת סרנגטי - בין כח, מהירות ואלגנטיות: עולם החתולים הגדולים (מרכז סרנגטי)

היום נעמיק בעולם של שלושת הטורפים המובילים של שמורת סרנגטי - האריה, הנמר והצ’יטה, שלכל אחד מהם אסטרטגית צייד שונה, גבולות שונים וסגנון חיים מובחן.

האריות פועלים כקבוצה: זוהי החיה היחידה ממשפחת החתוליים שמתנהלת כקהילה. הם מגִנים על טריטוריה ברורה בשטח של עשרות קמ״ר, עם היררכיה פנימית יציבה ולעיתים אכזרית. ננסה לזהות פרטים בוגרים וצעירים ולהבין את דינמיקת הגורים, ציד קבוצתי וחילופי שליטה בין זכרים.

הנמרים, לעומתם, שומרים על טריטוריות מבודדות ומסתמכים על התגנבות, הסוואה, ועצמאות מוחלטת. קשה למצוא אותם אך כשרואים נמר על עץ או בצל סלע, זהו רגע של יוקרה.

הצ’יטות קלות גוף וזריזות, נעות לרוב באזורים פתוחים, מחפשות טרף קטן עד בינוני, ובעיקר נמנעות ממפגש עם טורפים גדולים מהן. לרוב הן פעילות יותר בשעות הבוקר ואחר הצהריים.

ביום זה ננוע עם עיניים פקוחות וממוקדי מטרה ונשתמש בכלי התצפית שלנו, בהובלת הצוות המקומי והישראלי, כדי לנסות ולפגוש את מלכי הסוואנה - כל אחד בשטחו.

ארוחת ערב ולינה ב- Four Seasons Serengeti Lodge (Savannah/Horizon) או דומה ברמתו | מרכז שמורת סרנגטי


יום 8 | ספארי פרידה מסרנגטי - טיסה פנימית לארושה

היום האחרון בסרנגטי ינוצל עד שעות אחר הצהריים המאוחרות. עוד נשימה של אוויר סוואנה, עוד מבט שקט על מרחב אינסופי. נצא לסיור פרידה לא רק ממה שראינו, אלא ממה שצברנו. המראות, הקולות, הריחות – הכול עדיין חי, זורם וטבוע בנו.

ננסה ליישם את כל מה שלמדנו - על השטח, על הדפוסים, על העדרים. נצא לסיור ממוקד, מצוידים בידע שצברנו לאורך הימים: איפה לחפש, מתי להמתין ומה מסגירה תנועה בשטח. זוהי ההזדמנות האחרונה במסע זה לראות עדר גנו בתנועה, מבט של חתול גדול בצל ולהגשים את כל אותם חלומות קטנים שעדיין מחכים.

בשעות אחר הצהריים המאוחרות נעלה על טיסה פנימית קצרה מעל נופי הסרנגטי - קווי הנהרות, שיירות גנו נעות, כתמי ירוק ושחור, עצי שיטה פזורים על פני מרחב שנראה אינסופי. הטיסה הזו היא יותר מאמצעי תחבורה - זו פרידה ממעוף הציפור. רגע אחרון שבו סרנגטי כולה פרושה לפנינו, שלמה, גולמית, נפלאה.

ארוחת ערב ולינה ב-Gran Melia Arusha או דומה ברמתו


יום 9 | שמורת ארושה - פרק הסיום - טיסת לילה לתל-אביב

בוקר אחרון בטנזניה ואנחנו לפני ספארי אחרון בשמורה קטנה ויפהפייה - שמורת ארושה, השוכנת למרגלות הר מרו ומתאפיינת ביער גשם הררי, אגמים רדודים ונוף געשי.
כאן נצא לספארי הליכה מודרך בליווי ריינג'ר חמוש, באזור היחיד בצפון טנזניה בו מותר לקיים ספארי רגלי בתוך פארק לאומי רשמי. ננוע ברגל בשטח פתוח, במסלול המשלב תצפיות שקטות על פרסתנים, קופים ועופות מים - תוך היכרות עם עקבות, סימני מעבר ודפוסים סביבתיים. במהלך ההליכה נגיע גם אל מפל טולולוסיה - מפל נסתר בלב היער, שקט ופראי, שמוסיף לרגע תחושת גילוי וטבע טהור.

בתום הסיור נתכנס לארוחת ערב חגיגית בה נסכם את טיולנו לטנזניה, ובסיומה ניסע אל שדה התעופה קילימנג׳רו עם מזוודה מלאה... ועם לב שמכיל הרבה יותר.