מאת: נדב לוי
11.2007


1. 2007-2006
צ'יטות מצטלמות להפליא בבוצואנה ובדרום-אפריקה: השג מצלמה דיגיטלית, הקצב זמן וצא לדרך 

כל מי שיש לו כסף באחרונה, קונה ציוד, ונוסע לבוטסוואנה (בוצואנה), כך מדווח הפורום לתצפיות, דיווחים וצילומים באפריקה, על הגידול הניכר במספר משלחות הצילום היוצאות לשטח. הם מדווחים שם על עוד ועוד אתרי-צפייה המאפשרים שהייה עם צ'יטות מורגלות לאדם ולתיירות איכותית שיש לה זמן וכסף להשקיע באמצעים. 

ואמנם, בראשית האביב השנה התוודעתי בעצמי בשמורה הפרטית צ'וקודו בקרבת פארק הקרוגר בדרום-אפריקה, לצ'יטה מורגלת לאדם, במהלך סיור שהדרכתי בדרום היבשת (ולאמתו של דבר גם ללביאה מוחתמת על האדם שיצאנו בעקבותיה בסיור רגלי, כשהמעודד הראשי שלה לפעילות היה כלב לברדור המיודד עמה ומפעיל אותה). 

את הצ'יטה המשוטטת עם משדר לצווארה, פגשנו במהלך הסיור, וצילמתיה בשטח בפעילותה הספונטנית בין אם בהליכה, ובין אם בקרבת המטיילים בשעת ארוחת הבוקר המאוחרת שלנו, שאז השתרעה להנאתה למרגלות שולחנות האוכל. לדברי המקומיים, היא הרגה יום-יומיים קודם אימפלה בשטח, כך שלא בהכרח צריך לספק לה מזון. במקרה זה, כל מי שהיה באמתחתו ציוד צילום הפליא בתיעוד של שני טורפי העל האלה מקרוב, לעתים בחברת המטיילים עצמם. 

והנה, לדברי המתדיינים הנוכחיים באתר הפורום, לא צריך עוד הרבה כישרון כדי להצליח לתעד ברדלסים ודומיהם בקלוז-אפ פראי, וכל מה שעל המתעניינים לעשות זה לשחרר ממון להשקעה בציוד צילום דיגיטלי משוכלל, להקציב זמן, לצאת לדרך, ולהמתין בסבלנות. תוצאות תגענה.

 

2. עיטם קולני מוזר באוגנדה 

שני חוקרים מהמחלקה לאקולוגיה של בעלי-חיים באוניברסיטת גיסן (Giessen) Justus-Liebig בעיר גיסן בגרמניה דווחו לאחרונה על עיטם קולני תָּלוּי במהופך על ענף עץ לאורך תעלת-ערוץ המים קזינגה (Kazinga Channel) ב"פארק הלאומי ע"ש המלכה אליזבט", ה-QENP (Queen Elizabeth NP), באוגנדה. וכך דווחו: 

"בשעות אחר הצהריים של ה-26 לפברואר 2007, נצפה עיטם קולני (African Fish Eagle) מתבגר כשהוא תלוי במהופך וראשו כלפי מטה, בעודו תלוי על ענף של עץ לאורך הערוץ-תעלה בפארק. אמנם, העיטם עף כעבור זמן קצר בהצלחה לענף שבו נמצא ונצפה תלוי, אך במקום שיצליח לנחות תוך שהוא משתמש ברגליו כדי להתמקם לעמדת תצפית טובה יותר, הוא נלכד-נעמד בצורה המוזרה ההפוכה. בראשית האירוע סברו השניים לתומם, דוקטורים לאקולוגיה של בעלי-חיים בהכשרתם, כי הטופר(ים) של העיטם, הִסְתַּבֵּךְ בין כמה ענפים, ותוך שימוש (חשוב!) במשקפות, הם גילו שהוא איננו זז ממקומו, גם לאחר כ-3 דקות רצופות. לאחר שהמתינו לבאות בלבבות פועמים, נשמו לרווחה לאחר שהעיטם עף לדרכו בהצלחה ללא שום קושי. וכך כתבו השניים: 

"למיטב ידיעתנו, לא נצפה דורס כלשהו בהתנהגות שכזו לפני כן, וגם אין לנו כל הסבר טוב ומיידי להתנהגותו הפנטסטית. "הגענו למסקנה כי העיטם המתבגר היה דורס לא מוכשר ומיומן די הצורך בנחיתה סבירה על ענפי העץ, וכי ייתכן וצמצם את מהירות הנחיתה מאוחר מדי ואיבד את שיווי-משקלו". 

ענה להם על כך הביולוג והמומחה לדורסים אנדרו ג'נקינס (Jenkins) כדלקמן: "אינני בטוח כי ההתנהגות היא בעלת משמעות. "ראיתי זאת בכמה מיני דורסים שונים, אף כי לא תמיד בדורסים צעירים. אין לתצפית שלכם משמעות גדולה", הוא הגיב ביובש. 

ואולם, לדעתי, אף אנוכי חוקר דורסים בעברי, דווקא ייתכן והלה תרגל את אחד מטיפוסי החיזור האופייניים והמיוחדים של עיטים דוגמת החיוויאי או העיט הנצי, ואפילו הרחמים שאותם חקרתי בעצמי. אלה טיפוסי חיזור ראוותניים דוגמת Undulating Advertisement Display ואולי אפילו תרגול בהצמדת טופרים במהופך בעת ששני דורסים מחזרים זה אחר זו כפי שיודעים אנו אפילו בזרונים, ועל כל אלה יש הרבה עדויות בספרות המדעית, אף כי בדרך-כלל בקצרה. יחד עם זאת, טיפוסי חיזור ייחודיים מעין אלה ידועים לצפרים רבים בטבע. ואולם, אין בכך כדי להפחית ממזלם הטוב לצפייה ישירה של התנהגות כזו בצורה הכי לא שגרתית שאפשר לצפות. קשה יותר לגלות מה שהם ראו לעומת צפייה ישירה בטיפוסי החיזור המוזכרים לעיל שהייתי בעצמי עד להם פעמים רבות. 


למידע נוסף 

לוי, נדב. 1990. ביולוגיה, דינמיקה של אוכלוסיות ואקולוגיה של הרחם בישראל. עבודת מסטר, המחלקה לזואולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. 262 עמ', 27 עמ' אבסטרקט באנגלית.

‏Gottschalk, Thomas K. & Tim Diekötter. 2007. Letters/ Going belly up. Africa Birds & Birding 12 (3): 8. (June/July).

‏Jenkins, Andrew. 2007. Letters/ Going belly up. Africa Birds & Birding 12 (3): 8. (June/July).

‏Levy, Nadav & Haiim Segev. 1996. Reproductive biology, courtship behaviour and status of the Egyptian vulture (Neophron percnopterus) in Israel. Pp. 415-424, in: J. Muntaner & J. Mayol. (Eds.). The  Proceedings of the VI Congress on Biology and Conservation of the Mediterranean raptors, Palma de Mallorca, Spain. SEO/BirdLife. Monografia. 4.