ימים 1-2 | תל אביב - סיאם ריפ

ניפגש בשדה התעופה ונצא בטיסה דרך יעד ביניים אל סיאם ריפ שבקמבודיה. משדה התעופה ניסע להתרעננות ומנוחה קצרה במלון. לאחר מכן נצא לסיור ראשוני בעיר בטוק-טוק (או ריקשה), נסתובב ברחובות העיר השוקקים ובאתרים מרכזיים וביניהם: פגודת פרה-פרום-ראת' (Preh Prohm Roath), מקדש וואט-בו (Wat Bo) ובפגודת וואט-דמאנק (Wat Damnak).
נבקר גם בעיר העתיקה ובשוק המרכזי בה.
לאחר הסיור נחזור למלון, שם נאכל ארוחת ערב ונצפה בהופעה של הריקוד המסורתי אפסרה (Apsara).

כלכלה ע"ב ארוחת ערב, לינה בסיאם ריפ.

יום 3 | סיאם ריפ - מקדשי אנגקור (Angkor Wat)

נשכים קום ונצא עם הזריחה אל המתחם העצום בו נבלה יום שלם במהלכו נשוטט בין המקדשים והארמונות של הקמרים.

כבר למעלה מ-150 שנים שקומפלקס מקדשי אנגקור (Angkor Wat) מוכר לעולם המערבי. לאורך כל השנים האלו חוקרים, הרפתקנים, סופרים ותיירים רבים כמהים להגיע אל האזור. החל מהמאה ה-9 ועד למאה ה-15 הייתה אנגקור בירתה של האימפריה הגדולה של העם הקמרי. לקראת סוף קיומה הייתה העיר בגודל של כ-1000 קמ״ר ואכלסה כ-750 אלף תושבים - מה שהפך אותה לעיר הגדולה בתבל דאז. בשל מלחמות אזוריות ננטשה אנגקור ונהרסה ע״י צמחיית ג׳ונגל ובליה טבעית, עד שנתגלתה למערב במחצית השנייה של המאה ה-19.
הקומפלקס עצום הממדים מתנשא לגובה של מעל 60 מטר, נבנה בראשית המאה ה-12 והוקדש לאל וישנו ההינדי. במרוצת השנים הפולחן הוסב לבודהיסטי וכך נוספו עיטורים המותאמים לפולחן החדש. הגודל והעוצמה של המתחם מרתקים אליו מיליוני מטיילים, חוקרי עתיקות מכל העולם ומעצימים את המודעות הקמבודית אל עברה המפואר, ובשל כך, על דגלה של המדינה מתנוססת צלמית של מקדש האנגקור.

נערוך סיור הכולל את מערכת המקדשים והארמונות של אנגקור טום (Angkor Thom), הבירה הראשונה של הקמרים, ונעבור במקדש הבודהיסטי באיון (Bayon). נסייר לצד הטרסות של הפילים של "המלך המצורע״ ( The Elephant and The Lepper King Terraces), ששימשו לטובת הטקסים הרשמיים של המצעדים הצבאיים וקבורת הנזירים. במהלך ביקורינו בקומפלקס נגיע אל מקדש תה פרוהם (Ta Prohm) - אחד המקדשים המוכרים בשל השילוב המיוחד בין ארכיטקטורה עתיקה וצמחיית ג׳ונגל שהשתלטה עליו. כאן נוכל לראות את הקושי הממשי במלאכת השחזור והשימור של האתר כולו. בתום הפסקה שנערוך במתחם, מצפה לנו מפגש עם גולת הכותרת - אנגקור וואט.
בשעות אחר הצהריים נמשיך אל כפרי הדייגים של אגם טונלה סאפ.

מי אגם טונלה סאפ ניזונים ונשפכים אל נהר המקונג. לאורך השנה שטח האגם אינו עולה על כ-2500 קמ״ר, אולם בתקופת הגאות השנתית, בין החודשים יולי -ספטמבר, כמות המשקעים הגדולה של גשמי המונסון, גורמים לנהר המקונג להאט ולהטות את כוון זרימתו באזור, והאגם גדל למימדים עצומים של כ-16.000 קמ״ר.

נסייר בכפרים הקטנים ליד גדות האגם ונעלה על ספינות לשייט במי האגם. התרחבות וצמצום גבולות האגם מכתיבים אורח וקצב חיים מיוחד במינו המאפשר למקומיים לנהל את חייהם על פני האגם- הכל צף על המים - הבתים, בתי הספר ואפילו בתי התפילה. בתום יום עמוס נחזור אל המלון לארוחת סיום חגיגית ולינת לילה.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר וערב, לינה בסיאם ריפ.

יום 4 | סיאם ריפ

לאחר ארוחת הבוקר נצא לחקור את מקדש ביון, את צבעיו של המקדש המיוחד פרה קאהן (Preah Khan), נמשיך למקדש הבודהיסטי נאיק פואן (Neak Poan) שבנוי על אי מלאכותי באמצע אגם. בשעת השקיעה נטפס אל מקדש פרה ראפ (Pre Rub) שנמצא על הר.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר וערב, לינה בסיאם ריפ.

 

יום 5 | סיאם ריפ - הו צ'י מין (סייגון)

נצא מוקדם בבוקר לביקור בשוק המקומי ונספיק לראות את הספקים מביאים את סחורתם לאור הבוקר. במידה והזמן יאפשר, נצא לביקור אחרון במנזר בודהיסטי, שם נוכל להכיר מקרוב את אורח החיים הנזירי.
לאחר הביקור נמשיך בנסיעה אל שדה התעופה ממנו נטוס להו צ'י מין (לשעבר סייגון) שבווייטנאם. לאחר הנחיתה נפגוש את המדריך המקומי וניסע למלון.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר וערב, לינה בהו צ'י מין.

 

יום 6 | הו צ'י מין (Ho Chi Minh)

את היום נקדיש לעיר הו צ'י מין. נצא לסיור היכרות בעיר על גדת הנהר. לצד השכונות הוותיקות ונמוכות הקומה, נבנים גורדי שחקים של משרדים ונציגויות של חברות וייטנאמיות גדולות.

הו צ'י מין סיטי (לשעבר סייגון) הינה העיר הגדולה בוייטנאם והייתה בירת וייטנאם עד 1974. העיר מונה כיום כ-4 מליון תושבים, עיר מודרנית ותוססת ומרכז העסקים של וייטנאם.

נסייר ברובע הייצוגי של העיר- הרובע הראשון, המהווה את המרכז העירוני. אחת מנקודות המפתח היא הכנסייה הקתולית (Notre Dam) שנבנתה ע״י המיסיון הצרפתי בסוף המאה ה-19. נמשיך ונראה את המבנה בסגנון הקולוניאלי של רשות הדואר (City Post Office), שאף הוא תוכנן ונבנה בתקופת השלטון הצרפתי.
לסיום נבקר בשוק הידוע בן תאן (Ben Thanh). בעיר פועלים למעלה מ-170 שווקים אזוריים, כאשר ״בן תאן״ הוא הוותיק והגדול מכולם ופועל באותו האזור כבר למעלה מ-150 שנים. בתום הסיורים נגיע אל מלוננו לארוחת הערב ולינה.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר וערב, לינה בהו צ'י מין.

יום 7 | הו צ'י מין - סיור בדלתת המקונג - קאן טו

הבוקר נצא ממלוננו בהו צ׳י מין לכיוונה של העיירה בן תרה (Ben Tre). הדרך עוברת דרך מטעים ואזורי גידול של עצי פרי ונוי שונים. במהלך היומיים הקרובים נראה ואף נטעם (!) ממגוון הפירות של האזור, חלקם ״ילידי המקום״ אולם ישנם כאלו שיובאו מאזורים אחרים ברחבי הגלובוס.
עם הגעתנו אל קאי בה נעלה על סירות סמפן ארוכות וצרות המיוחדות לאזור זה ונשוט בדלתת נהר המקונג. אזור הדלתא מורכב מאגן ניקוז של מספר נהרות: נהר הסייגון, שכבר הספקנו להכיר ואף לשוט עליו, נהר ואם-קו (Vam Co) וכמובן המקונג, שזורם מאזור טיבט וכעבור 4,500 ק״מ נשפך אל הים הסיני הדרומי.
האזור שוקק חיים ונוכל להתרשם מעושר הסחורות של ירקות, פרחים, פירות ועוד. נחווה את אווירת השוק הצף עם סירות -דוכנים. לקראת ערב נגיע אל העיירה קאו טו (Cao Tho), הבירה הלא רשמית של אזור הדלתא.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר וצהריים, לינה בקאן טו.

 

יום 8 | קאן טו - השוק צף בקאי ראנג - הו צ׳י מין - האנוי (Hanoi)

היום נמשיך לחקור ולסייר באזור דלתת המקונג. ממעגן הסירות נין קיו (Ninh Kieu) נצא בשייט אל השוק הצף קאי ראנג (Cai Rang Floating Market). באזור נמצאים שישה שווקים גדולים וקאי ראנג הוא הגדול שבהם. על שתי הגדות ממוקמים בתי מסחר קטנים, מסעדות של מקומיים, מפעלים ביתיים להפרדת גרגירי אורז מהמוץ, ייצור אטריות אורז ועוד. נעגון במספר תחנות של השוק על מנת לחוות את האווירה וכמובן ללמוד על התרבות המקומית.
בשעות אחר הצהריים ניסע לשדה התעופה הבינלאומי של הו צ׳י מין ונעלה על טיסה קצרה להאנוי.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר וערב, לינה בהאנוי.

יום 9 | האנוי (Hanoi) - נגיה-לו (Nghia Lo)

לאחר ארוחת הבוקר נצא בנסיעה מהכרך של האנוי ונשים פעמינו לכיוון צפון אל הכפר העתיק דונג-לאם (Duong Lam) המשמר בתים בני מאות שנים, ״נעזוב״ את הציוויליזציה על מנת לחוש ולצלול אל תוך סגנון החיים הווייטנאמי המסורתי ונתרשם מהטבע המיוחד של האזור הצפוני. לאורך שנים רבות אזור זה שבצפון-מערב המדינה, כמעט ולא היה נגיש לתיירים וגם כיום מרביתם אינם עוברים באזורים אלו.
בדרכינו נעבור דרך מטעי תה המשמשים לייצור תה ירוק מקומי וכמובן שנעצור לבקר ולהתרשם מהמטעים הירוקים.
עם הגיענו ליעד, נצא לשוק המקומי ונטייל בין דוכני ירקות, דגנים וגרעינים, בשר, בדים ושאר סחורות מקומיות. לאחר הסיור בשוק נמשיך אל המלון לארוחת ערב ולינה.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר וצהרים, לינה בנגיה-לו.

יום 10 | נגיה-לו (Nghia Lo) – מו קאנג צ'אי (Mu Cang Chai)

לאחר ארוחת הבוקר נצא לכיוון מו קאנג צ'אי, עיירה השוכנת באזור טרסות גידול האורז היפות בוייטנאם. ניסע במעבר ההרים המפורסם הידוע בנופי טרסות האורז המדורגות מכל עבר, הנוף שנגלה יהיה המיוחד ביותר כיוון שנגיע בזמן הקציר. נקיים כמה עצירות מנוחה וצילום לאורך הדרך. האורז הינו הגידול החשוב ביותר בכל האזור, ובפרט בוייטנאם. סביב גידול האורז נרקמו מסורות אתניות המלוות את עמי האזור עד עצם היום הזה.
ברכסי ההרים שבצפון וייטנאם בגבול סין ולאוס, מתגוררים כשבעים עמים ושבטים הרריים, המקיימים עד היום את אורחות חייהם ברוח המסורות השונות. בני כל שבט לבושים בבגדים צבעוניים המיוחדים להם. בנוסף לעושר אנושי זה, הנוף שבו חיים עמי ההרים של וייטנאם הוא דרמטי ומדהים: עמקים צרים, טרסות חקלאיות, מעברי הרים מפותלים, נהרות צלולים ויערות.
במהלך היום נעצור בכפרים קטנים בהם מתגוררים בני המיעוטים השונים של אזור צפון וייטנאם.
נצא למסלול הליכה רגלי בין כפרי שבט ההמונג. כאן נוכל לראות את אורח החיים הכפרי המקומי: עיבוד שדות האורז, קציר, שאיבת מים, נקיון סביבת הבית, טיפול בבהמות וחיות הבית וילדים משחקים בקרבת הבית.
את מסלול ההליכה נסיים בלודג' אקולוגי קטן בו נלון. עקב המיקום המרוחק מאזורים מתויירים, תנאי הלינה ביום זה בסיסיים.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר, צהרים וערב, לינה במו קאנג צ'אי.

יום 11 | מו קאנג צ'אי (Mu Cang Chai)

את היום נקדיש כולו לאזור הכפרי והמיוחד של מו קאנג צ'אי. בתחילת היום נצא לאחד הכפרים הגבוהים באזור, ממנו נצא להליכה לאורך טרסות האורז והשבילים המחברים את כפרי האזור הקטנים. בדרכנו במורד העמק הצר, נעבור דרך נופי טרסות האורז, השבילים הצרים והמפותלים, פלגי מים כחולים וכל זאת על רקע נופי ההרים המחודדים של האזור. בדרכנו נפגוש בחיי הכפר והחקלאים המקומיים המעבדים, קוצרים, מובילים סחורות ועוסקים בשגרת היום-יום המקומית. אחר הצהריים נמשיך בנסיעה אל אחת מנקודות התצפית והנוף הטובות והיפות ביותר באזור שהיא כמובן גם אחד המקומות הטובים ביותר לצילומים.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר, צהרים וערב, לינה במו קאנג צ'אי.

יום 12 | מו קאנג צ'אי (Mu Cang Chai) - לאו קאי - סא פה (Sapa)

לאחר ארוחת הבוקר, נצא אל סא פה.

עיירת סא פה (Sapa) ממוקמת בגובה של למעלה מ-1600 מ׳ מעל גובה פני הים. האזור מוקף טרסות אורז ונמצא במרחק של סך הכל כ-10 ק״מ מהר פאנסיפן (Fansipan) המתנשא לגובה של מעל 3100 מטר. העיירה, שהוקמה על ידי כוחות של צבא צרפת בתחילת המאה ה-20, מהווה מעין מרכז מסחרי חקלאי של צפון וייטנאם. שתי קבוצות בני המיעוטים הבולטות באזור הן ה״המונג השחורים״ (black hmong) וה״דאו האדומים״ (red Dzao). במפגש הראשוני, נבדלים בני כל שבט בצבע הלבוש המסורתי שלהם.

בשעות הצהרים נגיע אל סא פה ונצא לסיור באזור הטובל בירוק. בינות פרדסים, מטעי עצי פרי וחורשות של אורנים נגיע אל אחד הכפרים הפחות מוכרים של בני המונג השחור. הכפר, שלאורך דורות היה נטול קשר עם הציוויליזציה, מהווה נקודה מרתקת לסיור אתנוגרפי. תרנגולים, שורי-מים וחיות בית שונות נמצאים בכל מקום. ננצל את ההזדמנות ונכנס לאחד מהבתים במקום. המשק פשוט ביותר ולרוב מתרכז סביב אריגה וצביעה של בדים העשויים מחוטי המפ הנארגים על נולים ביתיים.
כשנחזור אל סא פה, נצא לסיור בעיירה בו נראה את אחד ממבני האבן הבולטים - הלא היא הכנסייה הקתולית שנבנתה במקום ע״י הצרפתים. כמובן שלקראת הערב לא נפספס את האפשרות להיכנס אל השוק הצבעוני של העיירה. בתום הסיורים נגיע למלוננו למנוחה.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר וערב, לינה בסא פה.

יום 13 | סא פה - שוק בק הא (Bac Ha)

לאחר ארוחת הבוקר נצא לביקור באחד השווקים הגדולים באזור - שוק קוק לי.

אלפי אנשים מכל האזור מגיעים לשוק קוק לי על מנת להציג מרכולתם: פירות, ירקות, מיני סחלבים, חפצי נוי ולבוש פרי מלאכת יד נסחרים בשוק. הסוחרים הם המקומיים בני המעוטים השונים של צפון וייטנאם. הבולטים כאן הם ה״מארחים״ בני השבט ״המונג הפרחוניים״, אך באים אל השוק גם בני השבט ״יאו השחור״ (Black Zao), טאיי (Tay) ואחרים.

נסייר בשוק, נתרשם מהלבוש והתכשיטים הססגוניים של בנות השבטים השונים, נראה את הדוכנים וכמובן את הסחורות השונות והמשונות ביותר המוצעות בו. אחד הנושאים המרתקים בטיולי העומק אל המזרח הינו הרפואה המקומית ו״תרופות הסבתא״ הייחודיות לכל תרבות והאזור. בין ה״תרופות״ הייחודיות שניתן למצוא כאן בשוק גם שומן נחש פיתון המשמש לטיפול ומונע תופעות לוואי מכוויות.
בשעות אחר הצהרים נקבל הצצה נוספת לחיי המקומיים, נהנה מהליכה קצרה לנחל שבעמק, בו הצרפתים בנו תחנת כוח הידראולית. משם נחזור למלוננו בסא פה.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר וצהרים, לינה בסא פה.

יום 14 | סא פה - האנוי (Hanoi)

לאחר ארוחת הבוקר נצא חזרה לכיוון האנוי אליה נגיע בשעות הצהרים לאחר כמה עצירות התרעננות וצילום בדרך.

האנוי בירת וייטנאם (Hanoi), היא שער הכניסה למדינה. העיר היא שילוב מרתק של אדריכלות וייטנאמית מסורתית עם השפעות צרפתיות קולוניאליות בצל השפעות הקידמה והבניה המודרנית. אלפי זוגות אופנים וריקשות מפלסים את דרכם בין רחובות העיר הצפופים. טיול בין רובעי העיר חושף היסטוריה ענפה, פגודה עתיקה בת 1,500 שנה, מוזיאון צבאי לזכר המלחמה העקובה מדם, מאוזוליאום למנהיג הקומוניסטי הו-צ'י-מין ופגודת העמוד האחד הבנויה כפרח הלוטוס, סמל לטוהר רוחני.

כשנגיע לעיר נצא לסיור ברחוב הרכבת המפורסם, רחוב צר ושוקק חיים בו עוברת מספר פעמים ביום רכבת מקומית הגורמת לכל יושביו להתארגנות מרהיבה ומהירה. משם נמשיך לסיור ברכבי סייקלו (cyclo) האופייניים לעיר. לעת ערב נסייר באגם הואן קיאם וסביבתו.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר וערב, לינה בהאנוי.

יום 15 | האנוי (Hanoi) - מפרץ הא-לונג (Halong Bay)

אחרי ארוחת הבוקר נצא מהאנוי לכוון מזרח, אל אזור המפרץ הגדול טונקין שלחוף הים הסיני הדרומי. עוד מתקופת הילדות אנחנו מכירים את התמונות של ספינות הסמפן השטוחות עם תרנים מעוטרים במפרשי המשולש בצבע אדום בוהק. היום מצפה לנו מפגש איתם ואם אחד מ״פלאי עולם הטבע״ - דרכנו אל אחד המקומות המפורסמים בתבל, הלא הוא מפרץ הא לונג.

כל מי שחלם על מפרץ פסטורלי עם מי תכלת צלולים יתמוגג נוכח מפרץ האלונג (Halong). זהו מפרץ יפהפה משובץ אלפי איים קטנים, מוקף מצוקים סלעיים ונקרות. האגדה מספרת, כי המקום נוצר על ידי דרקון ענק שנופף בזנבו ויצר את האיים הרבים המבצבצים מעל המים הצלולים.

אזור המפרץ מתפרש על שטח ימי גדול של כ-1500 קמ״ר ומכיל למעלה מ-3000 איים. הוא מאוכלס בדלילות ורוב התושבים מקימים את בתיהם על רפסודות צפות, אך לאורך ההיסטוריה המפרץ ידע מתקפות סיניות של הקיסר הסיני-מונגולי קובלאי חאן הנודע ותקופת שודדי-ים (שהסתיימה בתחילת המאה ה-20). במלחמת וייטנאם כוחות צבא ארה״ב התקינו שדות מוקשים צפים על מנת למנוע הספקה לצבא צפון וייטנאם.

במשך היום ועד שעות הצהריים למחרת נערוך שייט (כולל לינה וארוחות) בספינת תיירים מיוחדת (מלון צף) שבמהלכו נשוט ונסייר במי המפרץ. שמורת הטבע הימית של הא לונג תציג לנו לראווה מראות ייחודיים ביותר של פינות ״בתוליות״ ונסתרות לצד שירות, פעילויות, הארחה והחשוב ביותר - נופים מרתקים ושקיעה מרהיבה על גבי הסיפון.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר, צהרים וערב, לינה בקרוז במפרץ הא לונג.

יום 16 | מפרץ הא-לונג - האנוי - תל אביב

לקראת שעות הצהריים נחזור אל המעגן. עם החזרה אל היבשה נעלה על האוטובוס שלנו ונצא חזרה אל שדה התעופה בהאנוי, משם נמריא בטיסה חזרה ארצה.

כלכלה ע"ב ארוחת בוקר.